szerző:
MTI

Hatvan százalékkal emelkedik hétfőtől Londonban a magánautósokra több mint két éve kirótt belvárosi behajtási díj, amely már eddig is drasztikusan csökkentette a forgalmat.

Ken Livingstone („Vörös Ken”) munkáspárti főpolgármester rendelete alapján a jelenlegi napi 5 fontról július 4-étől 8 fontra (2800 forintra) emelkedik az autózás ára a londoni belvárosban.

A behajtási díjat, amelyet hétköznapokon reggel héttől este fél hétig kell fizetni - ennek fejében az adott időszakban bármennyiszer be lehet menni a fizetős körzetbe -, Livingstone kezdeményezésére 2003. február 17-én léptették életbe a Hyde Parktól a Tower Bridge-ig terjedő 8 négyzetmérföldes térségben a négy- vagy többkerekű, benzin- vagy dízelmotorral hajtott magántulajdonú járművek vezetőinek.

A városi tömegközlekedési járműveknek, a mentő- és rendőrautóknak, a tűzoltóknak, a taxiknak és a motorkerékpároknak nem kell fizetniük.

A program sikerrel járt: a meghirdetett cél Belső-London autóforgalmának 10-15 százalékos csökkentése volt, a városrészbe behajtó magánautók száma azonban most átlagosan 30 százalékkal kevesebb a korábbi időszakban megszokott napi 100-110 ezernél.

Az autók rendszámát és típusát az övezet határán és belterületén felszerelt hétszáz kamera, valamint tíz mozgó felvevőegység rögzíti, és az adatokat továbbítja a feldolgozó központba, ahol számítógép ellenőrzi, hogy a díjköteles körzetbe behajtók fizettek-e.

Fizetni előre is lehet, sőt számlát is lehet nyitni a díjbeszedő cégnél, amely így automatikusan leemeli minden behajtás esetén az összeget a megadott bankszámláról.

Nem fizetés esetén az első büntetés a behajtási díj tízszerese, és ez további halogatás esetén gyorsan három számjegyűvé duzzad.

A belvárosi autózás Londonban a behajtási díj nélkül is igen drága mulatság: a járdák melletti parkolóórákba óránként általában 2 fontot (720 forintot) kell bedobni, de egyes parkolóházakban minden megkezdett két óráért 9 fontot (3200 forintot) is elkérnek.

Livingstone távlati tervei között szerepel a díjasított körzet jelentős kibővítése is. A polgármesternek a londoniak autózási szokásairól alkotott véleményét jól tükrözte egy nemrégiben tett nyilatkozata, amelyben "idiótáknak" nevezte a belvárosban négykerék-meghajtású terepjáróval közlekedőket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Holnaptól él az új parkolási rendelet

Július 1-jén új parkolási rendelet lép életbe Budapesten, melyek értelmében kerületenként szűkül illetve bővül a fizetőövezet, de nem változik az alapdíj maximuma és ezentúl céges autók is kaphatnak irodáik előtt parkolási engedélyt.

Itthon

Szombaton már ingyenes volt a budapesti parkolás

A parkolás a fővárosban szombaton már ingyenes volt, a tévesen kiváltott jegyeket az üzemeltető cégek visszaváltják - közölte a fővárosi önkormányzat városüzemeltetési bizottságának elnöke.

MTI Gazdaság

Parkolás BKV-bérlettel

Új parkolási rendszert szorgalmaz az MDF fővárosi frakciója; az autósok BKV-jeggyel vagy bérlettel ingyen parkolhatnának a külvárosi metró-végállomásokon - erről Katona Kálmán beszélt.

Tech

200 millió éves fa zöldell Londonban

A szóban forgó Wollemei fenyő a dinoszauruszok korából származik, s példányai 200 millió évvel ezelőtt kifejezetten közönségesnek számítottak.

Atomfegyverek indítására alkalmas orosz gépek érkeztek Venezuelába

Atomfegyverek indítására alkalmas orosz gépek érkeztek Venezuelába

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt