szerző:
MTI

Elsőként Nagy-Britannia miniszterelnöke érkezett meg a hatalmasságok közül Szingapúrba, hogy meggyőzze a NOB-tagokat a szívének kedves helyszín támogatásáról.

A 2012-es londoni olimpiai uszoda
látványterve
© AP
Blair ezzel megnyitotta azoknak a prominens vendégeknek - államelnököknek, kormányfőknek, politikusoknak, sportsztároknak - a sorát, akik egytől-egyik azért utaznak az ázsiai metropoliszba, hogy az általuk képviselt város pályázatát népszerűsítsék a 2012-es nyári játékok rendezési jogáért folytatott küzdelemben.

A hírességek felvonulása felbolygatja a házigazda ország életét: a biztonsági előkészületek és intézkedések intenzitása minden eddigit meghalad Szingapúrban.

Az öt kandidálónak - Párizsnak, Londonnak, Moszkvának, Madridnak és New Yorknak - még szerdáig van ideje arra, hogy szavazatokat gyűjtsön a NOB-közgyűlés 116 tagja között, majd Jacques Rogge elnök aznap, a tervek szerint magyar idő szerint 13:45 órakor hirdeti ki, hogy melyik város adhat otthont hét év múlva a világ legnagyobb sporteseményének.

Blair mellett Jacques Chirac francia államfő, José Luis Rodriguez Zapatero spanyol, illetve Mihail Fradkov orosz miniszterelnök is a helyszínen szorít majd, míg New Yorkot Michael Bloomberg polgármester mellett Hillary Clinton szenátor, Bill Clinton exelnök felesége képviseli. George Bush - aki az iraki háború miatt nem túl népszerű az ötkarikás családban - a tervek szerint szerdán videóüzenetben köszönti a résztvevőket.

A szakértők egyébiránt egyértelműen az amerikai metropolisznak adják a legkevesebb esélyt a győzelemre, ráadásul a végrehajtó bizottságnak hétfőn még rá kell bólintania New York megváltozott terveire, amelyek elsősorban a központi stadiont érintik, különben a város szerdán nem is prezentálhatja elképzeléseit a NOB-tagok előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Világ

Elszámoltak az athéni olimpia szervezői

A tavalyi athéni játékok 7,6 millió eurós nyereséggel zárult – jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), miután az esemény szervezőbizottsága (ATHOC) véglegesen lezárta a pénzügyi elszámolást.

MTI Világ

Szófia is olimpiát rendezne

Bulgária augusztus 28-án nyújtja be pályázatát. Az ország polgárai remélik, hogy a bolgár NOB-tag televíziós botránya ellenére kedvező esélyeik vannak a rendezési jog elnyenrésére.

HVG Hetilap

Párizsi olimpiai esély

Párizs szerepelt a legjobban a 2012-es nyári játékok megrendezéséért folyó versengés "döntőjébe" került öt...

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”