szerző:
MTI

Július 6-án hetvenéves Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma, Tibet legfőbb vallási és világi vezetője.

A dalai lámát Tibetben Buddha megszemélyesülésének tartják; a dalai tibeti nyelven óceánt, egyben Buddha végtelen bölcsességét jelenti, míg a láma a szerzetes megfelelője.

Tendzin Gyaco 1935. július 6-án született földműves családban, Lhamo Dhondrub néven. Két és fél éves volt, amikor buddhista szerzetesek felismerték benne Buddha földi alakját. A gyermek 1940. február 22-én lépett az „Oroszlán trónra”, és hivatalosan a tibeti buddhisták vezetője, a „Hó királyságának” uralkodója lett.

Az ifjú láma a 13 emeletes, ezer szobás Potala palotában, a dalai lámák rezidenciáján élt, s az uralkodásra készülve három szerzetesi egyetemet is elvégzett, a hatalmat addig 1950. november 17-ig régens gyakorolta.

A kínaiak éppen 1950-ben támadták meg az országot: a „felszabadított” Tibetet katonai körzetnek nyilvánították. 1963 és 1971 között egyetlen külföldit sem engedtek be az országba, a vallásgyakorlást megtiltották. Bár a helyzet idővel javult, a kínaiak továbbra sem akarnak hallani Tibet autonómiájáról.

1959. március 17-én az összecsapások alatt vérhast kapott dalai láma Indiába menekült, s azóta is száműzetésben él. Az indiai kormány azzal a feltétellel adta meg neki a menedékjogot, hogy nem folytat politikai tevékenységet. Ennek ellenére kormányt alakított, majd 1963-ban kihirdette az ország új alkotmányát, amely deklarálta Tibet függetlenségét.

1985-ben a kínaiak felajánlották, hogy települjön haza, de ő kijelentette, csak akkor tér vissza, ha a tibetiek elégedettek lesznek helyzetükkel. A dalai láma mára lemondott Tibet függetlenségének követeléséről a teljes önkormányzatiság (autonómia) és a vallásszabadság fejében, de Peking változatlanul azzal vádolja, hogy az autonóm terület elszakítására törekszik, és elutasítja vele a párbeszédet. Az ellentét a mai napig áthidalhatatlan, de a két fél az utóbbi időben informális csatornákon ismét érintkezésben áll egymással.

A dalai láma több egyetem díszdoktora és számos kitüntetés birtokosa, 1989-ben megkapta a Nobel-Békedíjat is. A kitüntetést a „világ valamennyi elnyomottja” nevében fogadta el. 1990 áprilisában járt először Magyarországon, majd ezt követően még háromszor: 1992 júliusában, 1993 júniusában és 1996 októberében.

Az emberi jogok leghívebb megtestesítőjének is tekintett dalai láma gyermek- és ifjúkorát több hollywoodi film is feldolgozta. Békés filozófiájának alapja a türelem, a megértés, minden élő tiszteletben tartása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

A dalai láma fellép a gyorséttermek ellen

Akkor vált vegetáriánussá, amikor végignézte egy csirke levágását - állítja a dalai láma. Így levélben szólította fel az amerikai központú Yum! étteremláncot, hogy ne nyisson Kentucky Fried Chicken (KFC) gyorséttermet Tibetben.

Visszatér Berki Krisztián

Visszatér Berki Krisztián

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján