szerző:
MTI

A bolgár fővárosban felhalmozódó szemét járvány kitörésének veszélyével fenyeget – jelentette be hétfőn a szófiai egészségügyi minisztérium járványügyi központjának vezetője.

Angel Kucsev közölte, hogy egyebek között hepatítisz A és szalmonella járvány törhet ki a mostani 30 fokos melegben akár néhány napon belül is. Szemét borítja el a 1,3 millió lakosú főváros utcáit, mivel már a negyedik napja nem takarítják el a hulladékot az egyik elővárosban folyó sztrájkakció miatt.

A főváros nyugati részén lévő Suhodol városnegyedének tiltakozói eltorlaszolták az itteni szemétlerakóhoz vezető utakat, akciójukkal el akarják érni, hogy a városvezetés azonnal zárja be a szemétlerakót a járványveszély miatt. A főváros korábban már eldöntötte, hogy a múlt év végéig leállítja a lerakót, majd e határidőt július 1-ig hosszabbította meg, de ez utóbbi határidőt sem tartotta be.

A szemétlerakó alig 500 méterre van az itteni lakónegyedtől, jóllehet a törvény legkevesebb 3 kilométeres távolságot követelne meg. Szófiában naponta 1000 tonna szemét keletkezik.

A város keleti felében ugyan épülőfélben van három új szemétlerakó, ám az itt lakók is eltorlaszolták az utakat, nem akarnak szemétfeldolgozót a lakókörzetükben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar Rádió Online Itthon

Arany után kutatnak a szemétben a hatvaniak

Harminchat települést érintő elektronikai hulladékgyűjtést szervezett a Hatvani Környezetvédelmi Egyesület. Egy tonna elektronikai hulladékban körülbelül 10 deka, tehát 100 gramm ipari minőségű arany található.

hvg.hu Kult

Építészet a szemétből

Mike Reynolds nem sorolható a hagyományos stílust követő építészek közé, de a 'modern' kifejezés sem illik rá. Szemétből, hulladékból dolgozik. Épületei talán nem mondhatók szépeknek, viszont környezetkímélők. Az Earthship volna a jövő bio-építészetének útja?

MTI Kult

Szeméthadsereg Brüsszel főterén

HA Schult német művész "szemét-hadseregének" ezer harcosa a kínai Nagy Fal, a moszkvai Vörös tér, a kairói piramisok és a párizsi új Diadalív után, néhány napra Brüsszel világhírű, középkori főterén sorakozik fel.

MTI Világ

Eddig 173 halottat találtak az iszap- és szeméttömeg alatt

"Képtelenség, hogy túlélőt találjunk" - közölte a mentési munkálatok egyik vezetője. Nem egyszerűen föld és sár temette el a hetven barakkot, hanem több tonna izzásban lévő szemét is. A kedden megtalált áldozatok olyannyira megégtek, hogy testüket már nem fedte bőr - tette hozzá.

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette