szerző:
MTI

Magyarország vizsgálja, elemzi egy afganisztáni PRT (Provincial Reconstruction Team - tartományi újjáépítési csapat) felállításának feltételeit - mondta a Honvédelmi Minisztérium szóvivője egy napilapban megjelent értesüléssel kapcsolatban.

A kérdést "elemezni fogjuk, a tárca is és ezt követően a kormány is. Fel fogjuk mérni, azt, hogy milyen erőforrásokat igényel ez, hogyan és milyen módon lehet ezt megvalósítani, ezt követően dönt majd a kormány" - nyilatkozta Bocskai István szóvivő.

A Népszabadságban kedden megjelent információja szerint a magyar kormány vizsgálja, hogy eleget tegyen-e a NATO kérésének, s adjon-e katonákat Afganisztánba, hogy vezessenek egy PRT-csapatot.

A HM szóvivőjének tájékoztatása szerint egy ilyen egységben részt vesznek civil szakemberek, kormányzati szakemberek is a különböző tárcáktól, akik az államigazgatásban segítenek ellátni a feladatokat, hiszen a cél a mindennapi élet beindítása.

A PRT-k létrehozása lassan, nehezen halad, s ezért a NATO vezetői hosszabb ideje az összes tagállamnál sürgetik a nagyobb szerepvállalást. Magyar részről nem is zárkóznak el ettől: Havril András vezérezredes, vezérkari főnök május közepén Brüsszelben közölte, hogy Magyarország szeretne tapasztalatokat gyűjteni arról, miként lehet PRT-t működtetni, s erről például a németekkel, akik rendelkeznek ilyen alakulattal, külön tapasztalatcserét fognak folytatni.

Magyarország egyébként már állomásoztat egy századot Afganisztánban, az ISAF keretében, s ezt - mint a vezérkari főnök kedden Brüsszelben megerősítette - a helyszínen is hagyják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Afganisztán

Ötven magyar katona mehet Afganisztánba

Az Országgyűlés hétfői döntése szerint legfeljebb ötven magyar katona egyéni beosztás alapján tevékenykedhet az afganisztáni NATO-parancsnokságon mindaddig, amíg a NATO vezeti az afganisztáni műveleteket.

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Ki nyert ma az ötös lottón?

Ki nyert ma az ötös lottón?