szerző:
MTI

Jacques Chirac a brit kosztot tartja ízetlennek, a londoni sajtó pedig a francia elnök e minap kifejtett véleményét; az angol-francia szó- és ízháború legújabb mellékhajtásának ügyében a Downing Street is megszólalt.

Chirac - amint azt még a mértékadó londoni lapok is első oldalon tálalták - a minapi kalinyingrádi hármas csúcson kacarászott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder német kancellár egyetértésével a brit gasztronómián, és ha már itt tartott, rúgott egy jókorát a brit gazdákba is.

A francia államfő, akinek eddig sem volt túl jó sajtója Nagy-Britanniában, a terített asztal melletti beszélgetés során elejtett egyik megjegyzésében - amelyet "véletlenül" meghallottak a jelenlévő újságírók - azt találta mondani: nem lehet megbízni abban az országban, amelynek annyira rossz a konyhája, mint Angliának. Még hozzátette, hogy Finnország után Nagy-Britanniában a legszörnyűbb a koszt.

Hogy a finn konyhával Chiracnak mi a baja, a londoni híradásokból nem derült ki, de az régóta közismert, hogy az angolokról alkotott, nem túl hízelgő általános francia vélemény egyik központi eleme a mélyen lenézett brit gasztronómia.

A francia elnök mindazonáltal szórt még egy jó adag sót is az angol önérzeten általa ejtett mély sebbe, kijelentvén: az egyetlen dolog, amellyel a britek hozzájárultak az európai mezőgazdasághoz, a kerge marha volt.

Chirac ezzel a brit mezőgazdaság újkori történetének legnagyobb katasztrófájára utalt, arra a marhakór-járványra, amely a nyolcvanas-kilencvenes években teljesen tönkretette a brit szarvasmarha-ágazatot.

Az ügy kapcsán megszólaló brit agrár- és gasztronómiai szakértők kedden mindazonáltal hangsúlyozták, hogy az azóta életbe léptetett, drákói szigorúságú szűrési előírások nyomán a brit marhahús mára a legbiztonságosabbá vált az egész világon, ha pedig valaki jót akar vacsorázni, Londonnál jobb helyet nem talál, hiszen itt a világ összes konyhája képviselteti magát.

A brit sajtó értesülése szerint Tony Blair kormányfő - aki egyébként is erősen megorrolt Chiracra a legutóbbi, kudarcos brüsszeli EU-csúcson - dühöngve nyugtázta a francia elnök oldalvágását, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője azonban csak annyit mondott: vannak ügyek, amelyekre "egyszerűen nem reagálunk".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Kadhafi: "Chirac nagyon tetszett nekem"

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető szerint George Bush amerikai elnök politikája "elfogadható" lenne, ha nem lett volna "az iraki katasztrófa". A líbiai vezető szerint Tony Blair hibája, hogy belekeveredett az iraki háborúba.

MTI Világ

Chirac kitüntette miniszterelnöke édesapját

Jacques Chirac francia elnök a Becsületrend tisztjévé nevezte ki Xavier de Villepin egykori konzervatív szenátort, a jelenlegi miniszterelnök édesapját - olvasható a Le Figaro keddi számában.

Világ

Mélyponton van Chirac népszerűsége

Korábban soha nem látott zuhanás következett be a francia elnök népszerűségében az elmúlt egy hónapban közvélemény-kutatási eredmények szerint.

MTI Világ

Villepin miatt bírálja Chiracot a Wall Street Journal

"Pepecselünk, miközben Párizs ég" - ezzel a címmel kommentálja szerdai vezércikkében a The Wall Street Journal című amerikai konzervatív lap európai kiadása (WSJE) Jacques Chirac francia elnök előző napi bejelentését a hozzá közel álló, arisztokrata származású Dominique de Villepin az ország miniszterelnökévé történő kinevezéséről.

Kormánybiztos: azért mennek Ausztriába dolgozni a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget

Kormánybiztos: azért mennek Ausztriába dolgozni a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt