szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jacques Chirac a brit kosztot tartja ízetlennek, a londoni sajtó pedig a francia elnök e minap kifejtett véleményét; az angol-francia szó- és ízháború legújabb mellékhajtásának ügyében a Downing Street is megszólalt.

Chirac - amint azt még a mértékadó londoni lapok is első oldalon tálalták - a minapi kalinyingrádi hármas csúcson kacarászott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder német kancellár egyetértésével a brit gasztronómián, és ha már itt tartott, rúgott egy jókorát a brit gazdákba is.

A francia államfő, akinek eddig sem volt túl jó sajtója Nagy-Britanniában, a terített asztal melletti beszélgetés során elejtett egyik megjegyzésében - amelyet "véletlenül" meghallottak a jelenlévő újságírók - azt találta mondani: nem lehet megbízni abban az országban, amelynek annyira rossz a konyhája, mint Angliának. Még hozzátette, hogy Finnország után Nagy-Britanniában a legszörnyűbb a koszt.

Hogy a finn konyhával Chiracnak mi a baja, a londoni híradásokból nem derült ki, de az régóta közismert, hogy az angolokról alkotott, nem túl hízelgő általános francia vélemény egyik központi eleme a mélyen lenézett brit gasztronómia.

A francia elnök mindazonáltal szórt még egy jó adag sót is az angol önérzeten általa ejtett mély sebbe, kijelentvén: az egyetlen dolog, amellyel a britek hozzájárultak az európai mezőgazdasághoz, a kerge marha volt.

Chirac ezzel a brit mezőgazdaság újkori történetének legnagyobb katasztrófájára utalt, arra a marhakór-járványra, amely a nyolcvanas-kilencvenes években teljesen tönkretette a brit szarvasmarha-ágazatot.

Az ügy kapcsán megszólaló brit agrár- és gasztronómiai szakértők kedden mindazonáltal hangsúlyozták, hogy az azóta életbe léptetett, drákói szigorúságú szűrési előírások nyomán a brit marhahús mára a legbiztonságosabbá vált az egész világon, ha pedig valaki jót akar vacsorázni, Londonnál jobb helyet nem talál, hiszen itt a világ összes konyhája képviselteti magát.

A brit sajtó értesülése szerint Tony Blair kormányfő - aki egyébként is erősen megorrolt Chiracra a legutóbbi, kudarcos brüsszeli EU-csúcson - dühöngve nyugtázta a francia elnök oldalvágását, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője azonban csak annyit mondott: vannak ügyek, amelyekre "egyszerűen nem reagálunk".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kadhafi: "Chirac nagyon tetszett nekem"

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető szerint George Bush amerikai elnök politikája "elfogadható" lenne, ha nem lett volna "az iraki katasztrófa". A líbiai vezető szerint Tony Blair hibája, hogy belekeveredett az iraki háborúba.

MTI Világ

Chirac kitüntette miniszterelnöke édesapját

Jacques Chirac francia elnök a Becsületrend tisztjévé nevezte ki Xavier de Villepin egykori konzervatív szenátort, a jelenlegi miniszterelnök édesapját - olvasható a Le Figaro keddi számában.

Világ

Mélyponton van Chirac népszerűsége

Korábban soha nem látott zuhanás következett be a francia elnök népszerűségében az elmúlt egy hónapban közvélemény-kutatási eredmények szerint.

MTI Világ

Villepin miatt bírálja Chiracot a Wall Street Journal

"Pepecselünk, miközben Párizs ég" - ezzel a címmel kommentálja szerdai vezércikkében a The Wall Street Journal című amerikai konzervatív lap európai kiadása (WSJE) Jacques Chirac francia elnök előző napi bejelentését a hozzá közel álló, arisztokrata származású Dominique de Villepin az ország miniszterelnökévé történő kinevezéséről.