szerző:
MTI

Ismeretlen fegyveresek hatoltak be az indiai Ajodhja hindu zarándokhelyre, melynek helyén 1992-ig mecset állt. A rendőrökkel kirobbant összecsapásban az öt támadó életét vesztette.

A fegyveresek zarándokoknak álcáztak magukat, és így jutottak be az egyébként őrzött területre, kijátszva a biztonságiak figyelmét. A kibontakozó heves harcban a rendőrök végeztek velük.

Az észak-indiai Ajodhjában hindu fundamentalisták templomot akarnak emelni egy olyan mecset helyén, amelyet 1992-ben hinduk romboltak le. A XVI. században épült mecset lerombolása 13 évvel ezelőtt országszerte zavargásokat váltott ki, amelynek során emberek ezrei haltak meg. A vitatott területen - amely a fundamentalisták hite szerint Ráma szülőhelye - eredetileg Ráma istennek szentelt hindu kegyhely állt, amelyet Csandra Gupta király (380-415) emeltetett. Bábúr mogul császár ezt 1528-ban leromboltatta és helyébe mecsetet építtetett. Az első muzulmán-hindu összecsapások 1855-ben törtek ki, és az ellentétek azóta is többször fellángoltak.

1992 decemberében hindu fanatikusok lerombolták a mecsetet, ami több indiai városban zavargásokhoz vezetett. Összesen kétezer ember vesztette életét, közülük legalább ezer Bombayben. Ajodhja nagyon jelentős vallási központ Uttar Pradesh államban. A településen 8-9000 hindu templom és kegyhely, illetve 250 mohamedán mecset van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Indiai-Pakisztán: közös nyilatkozat, eltérő értelmezés

Az békefolyamat gyorsítása érdekében a két ország közös nyilatkozatot adott ki hétfőn a kasmíri tűzszüneti vonal megnyitásáról, de a pakisztáni elnök szerint a himalájai terület hovatartozása feletti indiai-pakisztáni vita megoldására a tűzszüneti vonal nem fogadható el állandó határvonalként Iszlámábád számára.

Világ

India és Pakisztán végre megbékél?

Amennyiben hinni lehet Mudzsahid Huszein volt pakisztáni titkosszolgálati miniszternek, végérvényesen vége az India ellen folytatott kormányzati propagandának Pakisztánban: a világ egyetlen muszlim atomhatalma elkötelezett a béke irányába. Az egyik iszlámábádi kormánypárt vezetője Pervez Musarraf pakisztáni elnök két hét múlva esedékes indiai vizitjét előkészítendő utazott Újdelhibe.

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG