szerző:
MTI

Megkezdték választási programjuk kidolgozását hétfőn a német parlamenti pártok, annak ellenére, hogy a szövetségi gyűlés javasolt feloszlatásával kapcsolatos aggályok miatt még nem vehető biztosra az új választások kiírása.

© AP
Általános vélekedés szerint, bár Gerhard Schröder kancellárnak a Bundestag feloszlatására tett javaslata alkotmányjogilag több ponton is megkérdőjelezhető, Horst Köhler államfő figyelembe fogja venni döntésénél, hogy a pártok általánosan elfogadták a választások előrehozását, és a közvélemény-kutatások szerint a lakosság mintegy 60-80 százaléka is új választásokat akar.

Választási győzelme esetén a CDU a lehető leghamarabb átalakítaná a jövedelemadózást, előreláthatóan 39 százalékra csökkentve a legmagasabb, és 12-re mérsékelve az alsó kulcsot - jelentette be az ellenzéki kereszténydemokraták (CDU) kancellárjelöltje, Angela Merkel a pártelnökség berlini ülése után. (A két kulcs jelenleg 42, illetve 15 százalék.) A párt ugyanakkor 16-ról 18 százalékra emelné az általános forgalmi adót, amit - a szövetséges szabad demokraták (FDP) és a munkaadók szövetségének tiltakozása ellenére - elkerülhetetlennek tart egy egészségügyi prémium bevezetésének finanszírozásához. Guido Westerwelle, az FDP vezetője nyomban leszögezte: pártja semmiképpen nem megy bele, hogy áfa-emeléssel tömködjék be az államháztartás lyukait. A július 11-ére elkészülő kereszténydemokrata pártprogram vezérmotívuma "a munka elsőbbsége" lesz, mivel csak a foglalkoztatottság növelése eredményezhet újra gazdasági növekedést - hangoztatta Merkel.

© AP
Schröder kancellár a szociáldemokraták (SPD) elnökével, Franz Münteferinggel az oldalán kemény választási küzdelmet ígért hétfőn a párt berlini "kiskongresszusán", amelyen az SPD bal- és jobbszárnya Müntefering szerint ésszerű kompromisszumra jutott a "választási kiáltvány" végleges tartalmát illetően. "Olyan kampányt fogok elővezetni, amilyen korábban még nem volt" - jelentette ki a kancellár a párt megyei és tartományi vezetői előtt, hozzátéve: "súlyosan téved", aki azt hiszi, hogy ő leginkább már csak odahaza szeretne lenni a családjával.

A hét végén részleteiben már ismertté vált szociáldemokrata program a párt újbóli hatalomra kerülése esetére Schröder eddigi reformpolitikájának (Agenda 2010) következetes végrehajtását ígéri, a családok nagyobb támogatásával, mindenkinek járó betegbiztosítással és a kiemelkedő jövedelműek pótadóztatásával kiegészítve.

A párt balszárnyának képviselői a Tagesspiegel című lapnak előzőleg úgy nyilatkoztak, hogy az új program mögé "a párt egésze fel tud sorakozni". Az SPD korábbi ügyvezetője, Matthias Platzeck ugyanakkor óvott a balratolódástól, hangoztatva, hogy "a centrum reális gazdasági programja nélkül, nehéz lesz végigcsinálni a kampányt". A Handelsblatt gazdasági lap azt írta a "kiáltványról", hogy a szociáldemokraták választási ígéreteinek mindig is kevés közük volt a valósághoz, a Süddeutsche Zeitung pedig úgy vélte, hogy Schröder a már hivatalban eltöltött hét évével "nem illik" a programhoz, az pedig a párthoz.

Az SPD programja ellen támadást intézett az új baloldali szövetségbe tömörülő Választási Alternatíva (WASG) és a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) két listavezető jelöltje is. Oskar Lafontaine és Lothar Bisky azért találkoztak Berlinben, hogy megkezdjék a két párt egyesülésének előkészítését. Tájékoztatójukon azt ígérték: harcolni fognak Schröder kancellár reformprogramja ellen, amely a társadalom leépítésének politikája, s "nem több egy alulról felfelé irányuló újraelosztásnál".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Bayer Zsolt: Vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

Bayer Zsolt: Vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

A fogadóirodák szerint angol csapattól érkezik Mourinho utódja

A fogadóirodák szerint angol csapattól érkezik Mourinho utódja

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik