szerző:
MTI

Nyilvánosan elhangzott fasiszta propagandával gyanúsítja a szlovák rendőrség azt a három magyar állampolgárságú személyt, akik kedden Révkomáromban egy szlovák szélsőjobboldali demonstráció ellentüntetőiként a náci "Heil" köszöntést is kiejtették a szájukon; a várható vádemelés után a szlovákiai törvények szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönre ítélheti őket a bíróság.

A magyar fiatalok mintegy harmincfős csoportja szombaton ellentüntetésre érkezett Révkomáromba, ahol szélsőjobboldali szlovákok az egykori fasiszta szlovák állam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda egyenruháját utánzó öltözékben rendeztek demonstrációt Cirill és Metód ünnepén.

A megemlékezésen elhangzó magyarellenes kijelentésekre a magyar ellentüntetők bekiabálásokkal reagáltak. Perceken belül heves szócsata alakult ki köztük. A magyarok azt kiabálták, hogy "Vesszen Trianon", a szlovákok pedig azt, hogy "Szlovákia miénk, Szlovákiát nem adjuk".

A tettlegességet a rendőrség akadályozta meg. A közrendőrök és a rendőrkommandó tagjai a csoportok között kialakított sorfallal vették elejét az összecsapásnak, majd a magyarokat kiszorították az előre bejelentett szlovák tüntetés helyszínéről. Úgy tudni, hogy gumibotot is használtak ellenük.

Időközben előbb három, majd egy negyedik magyar állampolgárt is előállítottak. Hármat közülük nyilvánosan elkövetett fasiszta propagandával vádolnak, egy ellen szabálysértési eljárás indul, amiért a demonstráció helyszínéről elvitt egy koszorút, amit néhány lépéssel távolabb eldobott.

A tettlegesség nélkül végbement incidens szlovák résztvevői Szlovákia különböző helységeiből érkeztek Révkomáromba, hogy ott a szláv írásbeliséget megteremtő két bizánci szerzetes, Cirill és Metód szobra előtt nyilvánítsák ki hazafias érzéseiket és ellenkezésüket, amiért a szláv kereszténység két jeles alakjának szobrát a révkomáromi önkormányzat az építési törvényre hivatkozva nem engedélyezi felállítani. A szobrot ezért három éve - engedély nélkül - a hazafias szlovák szervezet, a Matica Slovenská székházának homlokzatán helyezték el.

A sok éve tartó, a magyar-szlovák ellentétekre gyakran okot szolgáltató szoborvita kedden oda vezetett, hogy a rendőrségi közbelépésnek köszönhetően sikerült csak megakadályozni a komolyabb összetűzést.

Riskó Nagy László, a pozsonyi magyar nagykövetség konzulja azt mondta: a magyarok elleni vádemelésről a nagykövetségnek egyelőre nincs tudomása. Ján Stark, a révkomáromi járás rendőrfőkapitánya jelezte: a kihallgatás után a négy magyar állampolgárt nem veszik őrizetbe, a vád ellen szabadlábon védekezhetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Incidens a szlovák-magyar határon

A néhány hagyományos magyar és egy Árpád-sávos zászló alatt érkezett magyar ellentüntetők előbb "Vesszen Trianon" jelszavakat kiabáltak a szlovák hazafias szervezet, a Matica Slovenská révkomáromi székháza előtt felsorakozott szlovákoknak, mire azok "Szlovákia a miénk", "Szlovákiát nem adjuk" jelszavakkal válaszoltak.

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén