szerző:
MTI

A néhány hagyományos magyar és egy Árpád-sávos zászló alatt érkezett magyar ellentüntetők előbb "Vesszen Trianon" jelszavakat kiabáltak a szlovák hazafias szervezet, a Matica Slovenská révkomáromi székháza előtt felsorakozott szlovákoknak, mire azok "Szlovákia a miénk", "Szlovákiát nem adjuk" jelszavakkal válaszoltak.

A vád: fasiszta propaganda
Nyilvánosan elhangzott fasiszta propagandával gyanúsítja a szlovák rendőrség azt a három magyar állampolgárságú személyt, akik a révkomáromi incidens során a náci "Heil" köszöntést is kiejtették a szájukon. A várható vádemelés után a szlovákiai törvények szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönre ítélheti őket a bíróság. Részletek
Szlovákiában kedden országszerte több helyen emlékeztek meg a szláv írásbeliséget megalkotó bizánci szerzetes fivérekről, Cirillről és Metódról, akiknek ünnepén két szélsőjobboldali szlovák társaság félszáz tagja, fasiszta egyenruhára emlékeztető öltözetben Révkomáromban magyarellenes demonstrációt rendezett.

A demonstráció előre beharangozott hírére mintegy harminc magyar ellentüntető érkezett a városba, akik "Ria-Ria Hungária" jelszavakat kiabáltak közbe, és ennek következtében gyorsan jelszóháború alakult ki a csoportok között.

Perceken belül heves jelszóháború alakult ki, mire az egymásnak berzenkedő csoportokat az eseményre kivonult rohamrendőrség tagjai sorfalat állva elkülönítették egymástól. A felforrósodott hangulatban két magyar tüntetőt a rendőrség - kényszerítő eszközt alkalmazva - elvezetett, a többieket pedig a szlovák-magyar határátkelőként szolgáló közeli hídfő felé kezdte kiszorítani a Matica székháza előtti térről. Meg nem erősített értesülések szerint a magyar ellentüntetők vegyesen magyarországi és szlovákiai magyar fiatalokból verbuválódtak.

A Hitler csatlósállamaként fennállt első szlovák állam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda egyenruháira emlékeztető öltözetet viselő szlovák szélsőjobboldaliak a közelmúltban Rozsnyón vonultak fel, ahol leköpdösték a két éve újra felállított Kossuth-szobrot, és annak eltávolítását követelték.

Rendőri erősítést hívtak Nyitráról (Oldaltörés)

Erősítésként kommandós rendőrosztag is érkezett Nyitráról Révkomáromba. A magyarokat mintegy kétszáz méteres távolságban, a hídfő közelében távol tartották a megemlékezés helyszínétől. A Matica Slovenská székházának homlokzatán álló Cirill-Metód-szobor alatt elhangzó szlovák szónoklatok Trianon érvényességét hangoztatták, és azzal vádolták a szlovák kormányt, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) előtt meghátrálva elhanyagolja az ország vegyesen lakott területein elő, "kisebbségbe kényszerített" szlovákokat.

"Szlovákia a szlovákoké, és soha nem engedjük meg, hogy ez másképpen legyen" - hangoztatták a Cirill és Metód szobra alatt különféle magyar- és romaellenes jelszavakat skandáló szlovák tüntetők.

Nyilvánvaló, hogy a Szlovák Közösség (SP) és az Új Szabad Szlovákia (NSS) egyenruhásai azért választották felvonulásuk helyszínéül Révkomáromot, mert a város önkormányzata évek óta nem ad építési engedélyt Cirill és Metód monumentális köztéri szobrának felállítására.

A szobrot néhány éve - nem köztéren ugyan, hanem a Matica Slovenská székházának homlokzatán - mégis felállították. Abból a megfontolásból indultak ki, hogy a Matica épületén a szobor nem engedélyköteles. A város magyar többségű önkormányzata azonban az építési törvényre hivatkozva azóta is ellenkező álláspontot képvisel.

Alig két órával a délután két órakor elkezdődött demonstráció után Révkomáromban helyreállt a rend: a városba autóbusszal érkezett szlovák tüntetők elvonultak, a magyar ellentüntetők pedig szétszéledtek.

Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere azt mondta: "Egyértelműen úgy gondolom, hogy az ilyen demonstráció mögött a provokáció és az önnépszerűsítés szándéka áll, de az, aki így gondolkodik, megítélésem szerint csak önmagának árt. A gyülekezési törvény előzetes bejelentés esetén megengedi az ilyen rendezvényeket, s mivel az előzetes bejelentés megtörtént, a városi hivatal nem tett ellenlépést, a szándékot tudomásul vette."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A szlovákiai magyarok egyeztetnének Budapesttel

A Magyar Koalíció Pártjának Országos Tanácsa aggasztónak találja, hogy Magyarország kormánya nem folytat következetes egyeztetéseket a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) tagjaival.

MTI Világ

Szlovákia: a magyar lépések egyoldalúak

Az egyoldalú lépések abbahagyását várja Magyarországtól a szlovák diplomácia - jelentette ki a szlovák külügyminiszter. Magyar kollégája, Somogyi Ferenc leszögezte: a magyar kormány határozott szándéka, hogy minden olyan kérdésben, amely túlmutat kompetenciáján, egyeztessen a szomszédos országokkal és az illetékes nemzetközi szervezetekkel.

MTI Világ

Nem lelkesítette fel Sólyom a szlovák politikusokat?

Nem lelkesítette fel a politikusokat az, amit Sólyom László, Magyarország új államfője mondott a SME című szlovák lapban megjelent beszélgetésében - írja szerdai számában a beszélgetést múlt héten megjelentető szlovák lap.

MTI Világ

Turul-szobrokat loptak el Szlovákiában

Négy dél-szlovákiai magyar faluban rongáltak meg ismeretlen tettesek az elmúlt napokban olyan első világháborús elesettek emlékére emelt emlékműveket, amelyek turulmadarat ábrázoltak. A tettesek egyelőre ismeretlenek.

MTI Világ

Magyarellenes akcióra készül a Szlovák Nemzeti Párt

A magyar sovinizmus állítólagos európai offenzívája ellen készül ellentámadást indítani az Európai Parlamentben a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS), akik szerint a szlovák kormánypártok is túlságosan kesztyűs kézzel bánnak a magyarokkal.

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Betörtek Paul McCartney-hoz

Betörtek Paul McCartney-hoz

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség