szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma dől el Szingapúrban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 117. ülésén, hogy hol rendezik 2012-ben a XXX. nyári játékokat.

A 2012-re eredetileg pályázó 9 város közül 4 (Lipcse, Isztambul, Havanna és Rio de Janeiro) esett ki az első, tavaly májusi rostán, így a NOB-tagoknak most öt város közül kell dönteniük: Párizs, London, Madrid, Moszkva és New York reménykedik abban, hogy otthont adhat a hét év múlva esedékes seregszemlének.

A voksolásnak az lesz a győztese, aki abszolút többséget kap, a legkevesebb támogatással rendelkező város mindig kiesik, így akár négyfordulós szavazásra is sor kerülhet. Az öt esélyes:

Párizs


Korábbi házigazda/pályázó: 1900, 1924/1992, 2008

A ma is álló, 80 ezer fős Stade de
France szolgál majd Olimpiai
Stadionként.
© parisjo2012.fr
Olimpiai falu:
5600 két- és 5900 egyágyas szoba a város északnyugati részében, 10 km-re az Olimpiai Stadiontól, illetve a két fő versenyközponttól
Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 80 ezer fő

Tervezet: két versenyközpont. Északon (16 sportág) 9 helyszínnel, közte a Stade de France-szal, míg nyugaton (9 sportág) 9 helyszínnel. A falutól legmesszebb a kajak-kenu és az evezés zajlana (47 km), valamint a vitorlázást a 490 km-re fekvő La Rochelle-ben rendeznék. 13 helyszín átmeneti, a sportolók 77 százaléka számára a "célállomás" 10 percen belül elérhető.

Vendéglátás: 52 190 központi fekvésű hotelszoba, 50 km-es körzetben további 140 ezer szoba

Anyagi háttér: 2,65 milliárd dollár a szervezésre, 6,2 milliárd infrastruktúrára, kormánygaranciával

Támogatottság: 85 százalék (országosan 79)

Előnyök: a környezettel kapcsolatos tervek átfogóak, innovatívak; a költségvetés minden részletre kiterjedő; a meglévő versenyhelyszíneket megfelelően lehet használni; jól átgondolt, megtervezett olimpiai falu; kiváló szálláslehetőségek és -javaslatok; jól kidolgozott közlekedési terv; jelentőségteljes ökológiai és társadalmi örökségek.

Hátrányok: a vitorlásversenyek 490 km-re lennének Párizstól, ennek utazási és szálláslehetőségei miatt ezt veszteségesre tervezi a nemzeti olimpiai bizottság.

Összegzés: favoritnak tekinthető, miután a legjobb értékelést kapta. A Barcelonával (1992) és Pekinggel (2008) szemben elvesztett versengés után ezúttal befutónak tűnik.

London (Oldaltörés)

Korábbi házigazda/pályázó: 1908, 1948/1944-ben rendező lett volna, de a játékok a II. világháború miatt elmaradtak.

Olimpiai falu: új építésű házak az Olimpiai Stadion tőszomszédságában 17 320 férőhellyel (ebből 7860 kétágyas szoba). Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 80 ezer fő, a játékok után 25 ezer fő.

A brit főváros nevezetes-
ségei is szerepeltek a
kampányban
© london2012.org
Tervezet: három versenyközpont, az egyik - az Olimpiai Park - a város keleti részén, további kettő a Temze partján és a város centrumában. Az Olimpiai Parkban lenne a falu, az Olimpiai Stadion, s összesen 12 sportág küzdelmeinek helyszíne. A Temzén, illetve annak partján (10-15 km-re a falutól) további 14 sportág versenyeit bonyolítanák le, a városközpont (13-16 km-re a falutól) 6 sportág viadalainak adna otthont. Wimbledonban zajlanának a teniszversenyek. Hat versenyhelyszín ideiglenes. A vitorlázás küzdelmeit a 238 km-re található Weymouth-ban rendeznék.

Vendéglátás: 40 330 központi fekvésű hotelszoba, 50 km-es körzetben további 103 ezer szoba.

Anyagi háttér: 3,8 milliárd dollár a szervezésre, 15,8 milliárd infrastruktúrára, kormánygaranciával.

Támogatottság: 68 százalék (országosan 70).

Az egyik tervezett helyszín, az
Aquatics Centre
© london2012.org
Előnyök: a javasolt kelet-londoni olimpiai helyszínek felfrissülő öröksége; még jobban elérhetővé válnak a sportlétesítmények; nagyon kényelmes, hogy az olimpiai falu az olimpiai parkban lenne; erős támogatottság II. Erzsébet királynő, a brit kormány és a helyi szervek részéről; sokrétű és pozitív környezeti örökség; aprólékosan kidolgozott költségvetés; a meglévő értékes vonat- és metróhálózat továbbfejlesztésének terve.

Hátrányok: az olimpiai park részletes munkatervét pontosan be kell tartani, hogy időben elkészülhessen; még nem sikerült felvásárolni valamennyi javasolt olimpiai területet; a Manchester United és az Aston Villa labdarúgócsapat stadionjának használatára nincs írásos garancia; növekvő légszennyezés.

Összegzés: Párizs legnagyobb ellenfelének tűnik, miután jó értékelést kapott a NOB-tól.

New York (Oldaltörés)

Korábbi házigazda/pályázó: -/-

Olimpiai falu: 8-15 emeletes apartmanokat építenének az East River mentén, valamint két 40 emeletes toronyházat összesen 17 100 szálláshellyel.

Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 78 ezer fő.

Tervezet: a városban 3 versenyközpont, az Olympic Square (9 sportág), a víziolimpia (3) és az Olympia Park (6). A sportolók 58 százaléka 16 km-en belülre utazna. 10 önálló és 5 ideiglenes helyszín. Vitorlázás 39 km-re egy új centrum építésével.

Vendéglátás: 45 150 központi fekvésű hotelszoba, 123 ezer a térségben.

Anyagi háttér: 3 milliárd dollár a szervezésre, 4,3 milliárd infrastruktúrára többnyire magánbefektetők révén, a kormány és a város 250 milliós veszteségig vállal kezességet.

Támogatottság: 59 százalék (országosan 54)

Előnyök: a helyi szervezetek megállapodtak abban, hogy az olimpiával kapcsolatos beruházásoknál nem lesznek sztrájkok; a költségvetés minden részletre kiterjedő; limitált beruházás szükséges a közlekedés fejlesztésére; a helybéliek számára kevésbé ismert olimpiai sportágak széleskörű bemutatását tervezik; a szponzoráció és licencjogok erős tradíciója.

A tervezett olimpiai falu Queens-ben
© ny2012.com
Hátrányok: az első körben leszavazták az Olimpiai Stadion építését; egyelőre nincs garancia a Nemzetközi Műsorszóró Központ (IBC) helyszínére; nyaranta nagy az ózonkoncentráció; New York város és az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának közös marketing terve nincs összhangban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányelveivel; néhány versenyhelyszínhez nincs biztosítva olimpiai sáv, így nehéz lehet a megközelítés; a pályakerékpár, a tollaslabda és az öttusa egyes számai közös helyszínének terve további kidolgozást igényel; nincs írásos garancia a kormánytól a paralimpiai játékokra vonatkozóan; az olimpiai falu melletti területhez kapcsolódó biztonsági előkészületek még nincsenek kidolgozva; a sokemeletes IBC - ha felhőkarcolók közé kerülne - elhelyezkedésénél fogva működési problémákat okozhatna; a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vitatja azt a javaslatot, amely szerint a megnyitó előtt a sportolók a Broadwayen vonulnának fel.

Összegzés: a NOB-bizottság összességében elégedetlen volt a pályázattal, az első leszavazás után csak pótlólagosan született meg a stadionkoncepció. Ellene szól, hogy utoljára 9 éve rendeztek olimpiát az Egyesült Államokban, akkor Atlanta volt a házigazda.

Madrid (Oldaltörés)

Korábbi házigazda/pályázó: -/1972

Olimpiai falu: 2346 apartmanban 16 800 szálláshely kétágyas szobákban az Olimpiai Stadion mellett. Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 80 ezer fő.

Tervezet: három központ a város keleti, nyugati és középső részén. Keleten 20 sportág helyszínei 10 percre a falutól, a centrumban 5 sportág (12,8 km), nyugaton pedig 7 (30 km). 5 különálló helyszín. A helyszínek 83 százaléka már elkészült, építik vagy a játékoktól függetlenül is tervezik. A vitorlásversenyeknek Palma de Mallorca adna otthont, amely repülővel 90 percnyire fekszik.

Vendéglátás: 33 000 központi fekvésű hotelszoba, továbbá 9450 ágy egyetemi és 43 000 ágy katonai létesítményekben.

Anyagi háttér: 2 milliárd dollár a szervezésre, 10 milliárd infrastruktúrára, kormány-, térségi és városi garanciával.

Támogatottság: 91 százalék (országosan 85)

Előnyök: az olimpiai falu jó fekvése az IBC-hez és az MPC-hez viszonyítva; pozitív örökség és tényleges környezeti előnyök; megfelelő levegőminőség; a létesítmények 83 százaléka kész vagy építés alatt áll, függetlenül a játékoktól; kiváló városi metróközlekedés, és erre lehet számítani a játékok ideje alatt is.

Több mint 66 ezer önkéntes jelentkezett az
interneten
© madrid2012.es
Hátrányok: a versenyek tervezett délutáni idejében nagy meleg van; gyártásra és utazásra alacsony költségeket számolnak; a Palma de Mallorca-i vitorlásversenyeken részvevők elszállásolására még nincs terv, ide az utazás másfél óra repülővel Madridból; az olimpiai falu tervezetét újra át kell gondolni, mivel a közelben nagy a forgalom és a zajártalom; a sajtó számára a szállásoktól hosszú az út az IBC-hez és az MPC-hez; a NOB által kívánt mértékhez képest kisebb IBC-t és MPC-t terveztek.

Összegzés: a jónak minősíthető NOB-értékelés ellenére nem tartozik az esélyesek közé, mivel 1992-ben az ugyancsak spanyol Barcelona volt a házigazda, amely az akkori NOB-elnök Juan Antonio Samaranch közbenjárásával előzte meg Párizst.

Moszkva (Oldaltörés)

Korábbi házigazda/pályázó: 1980/1976

Olimpiai falu: 15 darab 22 emeletes ház hat km-re az Olimpiai Stadiontól (7400 egy-, 6300 kétágyas szoba). Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 80 ezer fő.

Tervezet: szinte az összes versenyhelyszín az "olimpiai folyón", a Moszkván, illetve annak partján található. A labdarúgó-torna a város központjában lenne, a vitorlásversenyeknek pedig egy, a centrumtól 49 km-re található mesterséges tó adna otthont. 23 helyszín már most készen áll, további négyet ideiglenesre terveznek. A Luzsnyiki Stadion lenne az Olimpiai Stadion.

Nem tesz jót az 1980-as játékok emléke
© m2012.ru
Vendéglátás: 17 550 központi fekvésű hotelszoba, plusz 21 ezer ágyas sajtófalu, 50 km-es körzetben további 39 ezer szoba.

Anyagi háttér: 1,84 milliárd dollár a szervezésre, 10 milliárd infrastruktúrára, kormány-garanciával.

Támogatottság: 77 százalék (országosan 76)

Előnyök: az olimpiai rendezés felgyorsítaná az elmaradott területek gazdasági fellendülését, és segítené egy "Új Oroszország" kép kialakítását; javulna az újra feldolgozandó és selejtes termékek felhasználása.

Hátrányok:légszennyezés; tapasztalatok alapján a tervezett időpontban átlagban nyolcnapos esőzések vannak; néhány garancia nincs meg angol nyelven; a marketing- és hirdetési program pénzügyileg pontosításra szorul; a versenyhelyszíneknek még nincs részletes építési, illetve működési terve; az olimpiai falu terve még nem készült el, így az ehhez kapcsolódó biztonsági előkészületek sem tisztázottak; nincs részletezve a szálláslehetőség, és a szállodákról sincsenek pontos adatok; az IBC és a Központi Sajtóközpont (MPC) terve hiányzik.

Összegzés: esélytelennek számít. A NOB-tól nem kapott jó értékelést. Az 1980-as - csonka - játékok inkább negatív érzéseket keltenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval