szerző:
MTI

Szabadlábra helyezte a szlovák rendőrség szerdán azt a két magyart állampolgárságú gyanúsítottat is, akiket két másik társukkal előző nap Révkomáromban fasiszta propaganda gyanújával előállítottak, miután egy szélsőjobboldali szlovák demonstráció ellentüntetőiként állítólag a náci "Heil" köszöntést is kiejtették a szájukon.

A magyar fiatalok mintegy harmincfős csoportja állítólag azért mert Révkomáromba, hogy ellenvéleményt nyilvánítson az ott gyülekező szlovák szélsőjobboldaliak magatartásával szemben, akik a szláv írásbeliséget megteremtő bizánci szerzetesek, Cirill és Metód ünnepén a Hitler csatlósaként fennállt első szlovák állam félkatonai szervezetének egyenruháit utánzó öltözetben rendeztek magyarellenes felhangoktól nem mentes demonstrációt.

Néhány héttel korábban ugyanez a társaság Rozsnyón rendezett katonai jellegű felvonulást, ahol a Kossuth-szobor eltávolítását követelték és le is köpködték a sok évtized múltán két éve ismét felállított szobrot.

Kedden a magyar és a szlovák csoport között szócsata alakult ki. A magyarok "Vesszen Trianon" közbekiabálással zavarták meg az eseményt, mire a szlovákok "Szlovákia a miénk, Szlovákiát nem adjuk" felkiáltásokkal válaszoltak, majd egymást túlharsogva folytatták.

A tettlegességnek a két csoportot egymástól sorfallal elkülönítő rendőrség vette elejét: a magyar csoportot - gumibotot is használva - kiszorították a demonstráció helyszínéről. Négy magyar állampolgárságú fiatalembert őrizetbe vettek. Három ellen az volt a gyanú, hogy "Heil"-eztek, a negyedik pedig állítólag elvitt egy koszorút a Cirill-Metód szobor elől, de ezt később eldobta.

Ha az ügyész a vádemelés mellett dönt és Szlovákiában - akár jelenlétükben, akár távollétükben - folytatják le az eljárást, akkor az ítélet végrehajtását tekintve több lehetőség jöhet számításba. Egyrészt az ítélet birtokában Szlovákia területére hatályos elfogatóparancsot adhatnak ki ellenük, ami csak abban az esetben hajtható végre, ha Szlovákia területére lépnek. Mód kínálkozik arra is, hogy Szlovákia jogsegélyt kér Magyarországtól. Ennek kétféle fejleménye lehetséges: az egyik, hogy az érintetteket Magyarországon rendelik be kihallgatásra, s jegyzőkönyvét megküldik a szlovák hatóságoknak; a másik lehetőség, hogy Magyarország átveszi az eljárás lefolytatását. Ebben az esetben az eljárás, a döntéshozatal és az esetleges ítélet végrehajtása  Magyarországon történik meg - tájékoztatotta MTI pozsonyi tudósítóját  Risko Nagy László, a pozsonyi magyar nagykövetség konzulja, és hangsúlyozta: - "Az nem történhet meg, hogy Magyarország kiadja az érintettet, mert ezt a magyar alkotmány tiltja. Az illető csak egyetlen kivételes esetben adható ki: ha történetesen háborús bűnösnek minősül, mert emberiség ellen bűntett terheli. Természetesen ez esetben erről szó sincs".

Ha az ügyész vádat emel a két magyar gyanúsított ellen, akkor nagy valószínűség szerint az eljárást a vádlottak távollétében folytatják le, ám szinte biztos, hogy a jogsegély intézményével nem kívánnak majd élni, mert ezt rendszerint csak rendkívül súlyos bűncselekmények esetében alkalmazzák - tette hozzá  a magyar diplomata.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Szlovákia: a magyar lépések egyoldalúak

Az egyoldalú lépések abbahagyását várja Magyarországtól a szlovák diplomácia - jelentette ki a szlovák külügyminiszter. Magyar kollégája, Somogyi Ferenc leszögezte: a magyar kormány határozott szándéka, hogy minden olyan kérdésben, amely túlmutat kompetenciáján, egyeztessen a szomszédos országokkal és az illetékes nemzetközi szervezetekkel.

MTI Világ

Incidens a szlovák-magyar határon

A néhány hagyományos magyar és egy Árpád-sávos zászló alatt érkezett magyar ellentüntetők előbb "Vesszen Trianon" jelszavakat kiabáltak a szlovák hazafias szervezet, a Matica Slovenská révkomáromi székháza előtt felsorakozott szlovákoknak, mire azok "Szlovákia a miénk", "Szlovákiát nem adjuk" jelszavakkal válaszoltak.

MTI Világ

Fasiszta propagandával vádolják az előállított magyarokat

Nyilvánosan elhangzott fasiszta propagandával gyanúsítja a szlovák rendőrség azt a három magyar állampolgárságú személyt, akik kedden Révkomáromban egy szlovák szélsőjobboldali demonstráció ellentüntetőiként a náci "Heil" köszöntést is kiejtették a szájukon; a várható vádemelés után a szlovákiai törvények szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönre ítélheti őket a bíróság.

MTI Világ

Nem lelkesítette fel Sólyom a szlovák politikusokat?

Nem lelkesítette fel a politikusokat az, amit Sólyom László, Magyarország új államfője mondott a SME című szlovák lapban megjelent beszélgetésében - írja szerdai számában a beszélgetést múlt héten megjelentető szlovák lap.

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Kiemelten közhasznú beruházás lett az Opera felújítása

Kiemelten közhasznú beruházás lett az Opera felújítása

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Megszavazták a rabszolgatörvényt