szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése értelmében a baseball és a softball kikerült a 2012-es londoni nyári játékok műsorából.

A szervezet szingapúri kongresszusán a tagok külön-külön szavaztak a jelenlegi 28 sportágról, a programban maradáshoz egyszerű többség szükségeltetett. Az álláspontok kialakításához a NOB programbizottságának értékelése szolgált alapul, a testület a jelentésben 33 szempontot – többek között a népszerűséget, az elterjedtséget és a médiaérdeklődést – vett figyelembe.

A NOB a szövetségek korábbi kérésére nem hozta nyilvánosságra a voksolás pontos végeredményét, csupán azt közölte, hogy mely sportágak nem maradhatnak a programban.

A Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetsége (ASOIF) egyébként június elején a jelenlegi műsor megtartása mellett tette le a voksát.

A NOB programbizottsága még 2002-ben javasolta a baseball, a softball és az öttusa levételét, az az évi novemberi, mexikóvárosi kongresszuson azonban elhalasztották a döntést. Egyúttal viszont határozat született arról, hogy a megújulás jegyében a jövőben rendszeresen terítékre kerül a program.

Alapelvként fogalmazódott meg: a 10 500-as versenyzői létszámot és a 301 versenyszámot nem lehet túllépni, ami aztán magával vonta, hogy egy sportág csak úgy kerülhet be a műsorba, ha egy másikat kivesznek onnan.

Pillanatnyilag a karate, a görkorcsolya, a golf, a fallabda és a hétfős rögbi reménykedhet abban, hogy olimpiai sportág lesz, a kandidálásukról a kongresszus szerint szombaton dönt. A felvételhez a NOB-tagok kétharmadának a támogatása szükséges.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

London rendezhet olimpiát 2012-ben

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése szerint a 2012-ben sorra kerülő XXX. nyári játékokat London rendezheti meg. A döntést kitörő örömmel fogadták a brit főváros támogatói. Az esemény házigazdájának szerepére eredetileg 9 város pályázott, de csak öt jutott be az esélyesek közé.

MTI Világ

Tony Blair a londoni olimpiáért kampányol

Elsőként Nagy-Britannia miniszterelnöke érkezett meg a hatalmasságok közül Szingapúrba, hogy meggyőzze a NOB-tagokat a szívének kedves helyszín támogatásáról.

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje