szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A The Times című brit napilap értesülése szerint a mostani konzervatív kormány szemében mérsékeltnek, vagy túlságosan liberálisnak számító misszióvezetőket váltják le, többek között az iráni atomprogramról szóló tárgyalások miatt kulcsfontosságú Londonban, Párizsban, Berlinben, valamint az ENSZ New York-i és genfi székhelyén.

A visszahívott képviselők munkájukat a külügyminisztériumban folytatják tovább - jelentette be szerdán Manusehr Mottaki külügyminiszter. A The Times előzőleg "legalább húsz nagykövet" hazahívásáról számolt be teheráni nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A brit napilap úgy értesült, hogy Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és az ENSZ-képviseleteken lesz nagykövetcsere, de Ázsiából és az arab térségből is visszaparancsolnak misszióvezetőket. A leváltásra ítéltek közül sokan Hasemi Rafszandzsani volt elnök híveinek számítanak, és a Mahmúd Ahmedinezsád ultrakonzervatív elnök által kinevezett új kormány szerint túlságosan liberálisak.

A diplomáciai testület átalakítása nem áll meg a külképviseleteken, a teheráni sajtó szerint a külügyminisztériumban is várhatók személyi változások. Iráni hírügynökségi beszámolók szerint a személycseréknek nincs politikai háttere, Teheránban dolgozó külföldi diplomaták ezzel szemben azt állítják, hogy a változások az új köztársasági elnök keményvonalas politikájával függnek össze. Egyelőre nem világos, hogy a diplomaták Ahmadinezsád irányvonala elleni tiltakozásul hagyják el posztjaikat vagy az elnök intézkedett leváltásukról.

A diplomáciai testület átalakítása különösen kényes, az iráni atomprogram keltette feszült időszakban következett be, amit csak tetézett az ultrakonzervatív elnök egy hete tett és óriási nemzetközi felháborodást kiváltó kijelentése, miszerint "Izraelt le kell törölni a térképről". Ahmadinezsád szavai kedvező visszhangra találtak ugyanakkor a szerdai, központilag szervezett iráni tüntetéseken, amelyeken az Egyesült Államok teheráni nagykövetségének 25 évvel ezelőtti elfoglalására emlékeztek meg.

Ahmadinezsád elnök szerdán kisebb meglepetést okozott azzal, hogy egy szakmai tapasztalatokkal nem rendelkező személyt javasolt az ország fő bevételi forrását jelentő ágazat, az olajipart irányító minisztérium élére. A jelölt, a 46 éves Szádek Mahszuli tábornok a Forradalmi Gárdák egyik parancsnoka.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Az iráni elnök megerősítette felszólítását Izrael elpusztítására

Megerősítette napokkal ezelőtti felhívását Izrael elpusztítására - a térképről való letörlésére - Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, aki pénteken Teheránban a szavaival keltett nemzetközi felháborodást és bírálatokat elfogadhatatlannak, "mindenfajta értéket nélkülözőnek" minősítette.

MTI Világ

Széles körben elítélték az iráni elnök Izrael-ellenes szavait

Izrael mellett több nyugati állam is elítélte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kijelentését, amelyben Izrael állam elpusztítását szorgalmazta. Párizsban a külügyminisztériumba bekérették az ázsiai ország nagykövetét, és magyarázatot kértek tőle.

Erős hardverrel és egy nagy kompromisszummal jön a Honor új csúcsmobilja, a View 30 Pro

Erős hardverrel és egy nagy kompromisszummal jön a Honor új csúcsmobilja, a View 30 Pro

Terjed a koronavírus Németország legnépesebb tartományában

Terjed a koronavírus Németország legnépesebb tartományában

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat