szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb öt gépkocsit gyújtottak fel garázda fiatalok keddre virradóra éjjel Brüsszelben, ami azt mutatja, hogy terjed a franciaországi lázongások példája.

Bár belga illetékesek azt bizonygatják, hogy nem lehet összehasonlítani a két ország helyzetét, mert Belgiumban sokkal jobban működik a bevándoroltak beilleszkedése, azt ők is elismerik, hogy a hirtelen megszaporodott incidensek (vasárnap este öt kocsi felgyújtása, egy nappal rá újabb öt eset, s eközben számos kisebb összecsapás a rendőrökkel) egyértelműen kapcsolatban áll a franciaországi helyzettel, a fiatalok az ottani eseményeket utánozzák.

A La Derniere Heure című belga lap keddi beszámolója szerint a rendőrök őrizetbe vettek több fiatalt, akik a franciaországi példa követésére sürgető röplapokat osztogattak. A kísértés a jelek szerint túl nagy volt, hiszen a kisebb csoportokban garázdálkodók Brüsszel különböző körzeteiben nem csupán gépkocsikat gyújtottak fel, de számos másikat felborítottak, sőt rendőrautókra is benzines palackokat dobtak. Késő éjszaka tűzoltókra is rátámadtak, s a rendőrök néhány helyen francia rendszámú autókkal száguldozó fiatalokat is láttak...

A belgiumi incidensek ráadásul Brüsszel után vidékre is átterjedtek, fiatalok egy csoportja Liege közelében üveggyűjtő műanyagkonténereket gyújtott fel, majd amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, menekülés közben a megmaradt benzint tartalmazó kannákat a parkoló autók alá dobálták. Szerencsére a benzin nem kapott lángra, így az autók épségben maradtak. Belgium nyugati részén, Brugge városában pedig a flamand szélsőjobboldali párt, a Vlaams Belang helyi irodájára dobtak fiatalok benzines palackot, de kár nem keletkezett. Az elkövetőket hamar elfogták.   

Akárcsak Franciaországban, Belgiumban is jelentős a bevándoroltak aránya. Többségük afrikai, ezen belül is marokkói származású, s helyzetüket nehezíti a munkanélküliség. (A Brüsszelben élő, 25 év alatti fiatalok körében az arány eléri a 35 százalékot, a bevándorolt szülők gyerekeinél még ennél is magasabb.)  Belgium azonban nem olyan centralizált állam, mint Franciaország, a különböző közösségek együttélésének régi hagyományai vannak, s így a "másság", az eltérő kultúra is jobban elfogadott. Ráadásul nincsenek olyan hatalmas, a bevándorlókat egyfajta "gettóba" gyűjtő toronyházak, külön lakónegyedek, mint a franciáknál. Mindez azonban nem ad garanciát a feszültségek kirobbanása ellen: két brüsszeli kerületben, Anderlechtben és Saint-Gilles-ben 1991-ben és 1997-ben is összecsapások voltak bevándorló fiatalok és rendőrök között.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Közel 900 gépkocsit gyújtottak fel Franciaországban

Közel 900 gépkocsit gyújtottak fel garázdálkodó fiatalok Franciaországban szombatra virradóan; a kilenc napja tartó zavargásoknak ez eddig a legsúlyosabb mérlege, 253 embert állítottak elő, a francia kormány válságtanácskozást tartott.

Világ

„A francia egyenlőség csak papíron létezik”

Kilenc napja kezdődtek a zavargások Párizs elővárosaiban, amelyek már az ország távolabbi pontjaira is átterjedtek. Az utcai gerillaharc két gyerek tragikus halála miatt Clichy-sous-Bois-ban lángolt fel először. A hvg.hu a történésekről és az okokról kérdezte Hegedűs Tamást, az áldozatok tanárát.

Világ

A francia zavargások visszhangja

A franciaországi zavargásokat kiváltó problémák nem egyik napról a másikra, s nem véletlenül keletkeztek, véli egy orosz napilap. Az incidenseket egy prágai újság szerint a semmit el nem érők irigysége váltotta ki, a török kormányfő szerint viszont az iszlám fátyol viselésének iskolai tilalma. Eközben Irán akarja kioktatni Párizst az emberi jogokról.

Hét nap

FRANCIA ZAVARGÁSOK

Hétfőről keddre virradóra folytatódtak a kisebb-nagyobb összecsapások a csendőrség és a helyi fiatalok csoportjai...

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

Kiírták a pályázatot az 5-ös metró tervezésére

Kiírták a pályázatot az 5-ös metró tervezésére

Figyelmeztet az MNB: Baj lehet a fintech cégeknél vezetett számlákkal

Figyelmeztet az MNB: Baj lehet a fintech cégeknél vezetett számlákkal