szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szükség esetén meghosszabbítják a kijárási tilalom bevezetését lehetővé tevő rendkívüli állapotot Franciaországban, "ha a körülmények ezt szükségessé teszik" - jelentette be kedden Dominique de Villepin kormányfő a nemzetgyűlés rendkívüli ülésén.

A Jacques Chirac államfő vezetésével néhány órával korábban összeült minisztertanács kedd éjféltől életbe léptette a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló félévszázados törvény rendelkezéseit.

E rendelkezések a kormánydöntésnél fogva 12 napig maradhatnak érvényben, és a parlament által jóváhagyandó törvénnyel hosszabbíthatók meg. A rendelkezések egyike, hogy a helyi hatóságok belátásuk szerint kijárási tilalmat vezethetnek be.

Villepin szerint ha az erőszak folytatódik, akkor a kormány benyújtja a hosszabbításra vonatkozó törvénytervezetet. Hangsúlyozta, hogy az életbe léptetett törvény "kizárja a média általi ellenőrzést".

Úgy véli, hogy a rend helyreállítása "időbe fog telni", és "nagy lélegzetű erőfeszítések kellenek" hozzá. A kormányfő szerint a társadalmi egyenlőtlenségek egy része abból ered, hogy hosszú ideig nem kellően ellenőrizték az illegális bevándorlóknak az országba áramlását.

Villepin közölte, hogy a kijárási tilalom megszegőit akár két havi börtönbüntetésre is ítélhetik. A randalírozó bandák gyülekezőhelyéül szolgáló nyilvános helyeket bezárhatják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Zuhan az euró a francia zavargások miatt

Két éves mélypontjára süllyedt kedden az euró árfolyama az elemzők szerint részben amiatt, mert a piacot aggodalommal töltik el a franciaországi események. A pénzpiacokon is érezteti hatását a félelem, hogy a tizenkettedik napja tartó zavargások átterjedhetnek más európai országokra is.

Világ

A francia zavargások visszhangja

A franciaországi zavargásokat kiváltó problémák nem egyik napról a másikra, s nem véletlenül keletkeztek, véli egy orosz napilap. Az incidenseket egy prágai újság szerint a semmit el nem érők irigysége váltotta ki, a török kormányfő szerint viszont az iszlám fátyol viselésének iskolai tilalma. Eközben Irán akarja kioktatni Párizst az emberi jogokról.

MTI Világ

Egy szakértő szerint Franciaország a felbomlás állapotában van

A mostani franciaországi válság nem "egy a sok közül", hanem az integráció francia modelljének csődjét mutatja, az a Franciaország, amely mindig is egy kicsit arrogánsnak tűnt, s amely annyira szeretett dicsekedni saját modelljével, a valóságban a teljes felbomlás állapotában van - mondta a Le Soir című belga lap keddi számában megjelent interjúban egy francia szakértő, Michel Wieviorka.

Megújult a Hyundai i30 és hibrid lett

Megújult a Hyundai i30 és hibrid lett

Koronavírus, spanyolnátha, pestis – Végezhet-e a világgazdasággal egy járvány?

Koronavírus, spanyolnátha, pestis – Végezhet-e a világgazdasággal egy járvány?

Medián: Jön vissza a Fidesz

Medián: Jön vissza a Fidesz