szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szaddám Huszein ügyvédei szerdán kijelentették, hogy megszüntetik az együttműködést a volt iraki diktátor ügyét tárgyaló különleges törvényszékkel, mert veszélyben érzik az életüket, miután előző nap a jogászcsapat egy újabb, immár második tagja vált gyilkosság áldozatává.

"A védők úgy döntöttek, hogy semmisnek és törvénytelennek tekintik a (következő meghallgatásra kijelölt) november 28-i dátumot" - jelentette ki Szaddám Huszein és hét vádlott-társa jogászainak nevében Halíl ad-Dulaimi, Szaddám Huszein vezető ügyvédje a nyolc vádlott ellen emberiesség elleni bűnök vádjával indult eljárásban. A gyilkosságot egyaránt elítélte Dzsalal Talabani iraki elnök és az amerikai kormány. Az észak-iarki Kirkukból közben Hádzsem al-Haszani parlamenti elnök testvérének elrablásáról adtak hírt.

Szaddámnak és társainak jogászai nem tudnak kapcsolatba lépni a tanúkkal, sem a feladatukat végezni, mert féltik az életüket - mondta Dulaimi. Kijelentette továbbá, hogy ebben a második gyilkosságban felelősnek tartja az amerikai hadsereget és az iraki kormányt is. "A megszálló csapatok felelősek ezért a bűntettért, és felelősek az emberek védelméért, hovatartozásukra való tekintet nélkül (...). Az iraki kormánynak szintén felelőssége megvédeni a népet és véget vetni az ilyen eseteknek" - hangoztatta. 

"Felhívjuk a nemzetközi közösséget, az Egyesült Államokat és mindazokat, akik érintettek, hogy tekintsék törvénytelennek és vessék el a törvényszéket, valamint hogy gyakoroljanak rá nyomást annak érdekében, hogy engedje szabadon Szaddám Huszein elnököt és törvényes vezérkarát" - tette hozzá.

A Szaddám Huszein és társai ügyében ítélkező bírák szerdán közölték: megvizsgálják, milyen kihatással van a perre az egyik ügyvéd meggyilkolása és a védők frissen bejelentett bojkottja, s a következő napokban döntést hoz - nyilatkozta Rizkar Mohammed Amín bíró, aki az első, október 19-i tárgyalási napon elnökölt. Ismeretlen fegyveresek elrabolták az egyik legbefolyásosabb iraki szunnita politikus, Hádzsem al-Haszani parlamenti elnök testvérét - közölte szerdán az észak-iraki Kirkuk város rendőrsége. A házelnök testvérét, Hatam Mahdi al-Haszanit és egy másik személyt szállító személygépkocsit kedden este csapdába csalták az iraki hadsereg egyenruháját viselő fegyveresek. Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett az emberrablás elkövetőjeként.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Elrabolták Szaddám Huszein védőjét

Fegyveresek elrabolták Bagdadban Szaddám Huszein volt iraki elnök védőügyvédeinek egyikét - közölték csütörtök este iraki rendőrségi és belügyminisztériumi források.

Világ

Ma kezdődik Szaddám pere

Emberiség ellen elkövetett bűnei miatt kell bíróság elé állnia Szaddám Huszeinnek. Az iraki ex-diktátor pere ma kezdődik Bagdadban.

MTI Világ

Elfogták a Szaddám-rokont, aki a lázadókat pénzeli

Az iraki rendőrség Bagdadban elfogta Szaddám Huszein volt diktátor egyik unokaöccsét. A Szíriából Irakba visszatoloncolt férfit a lázadás pénzelésével gyanúsítják - közölték magas rangú iraki biztonsági illetékesek.

MTI Világ

Szaddám Huszein: „ártatlan vagyok”

A bíróság berekesztette a Szaddám Huszein iraki exdiktátor elleni eljárás szerdai első tárgyalását, s a pert november 28-ig elnapolta. Huszein ártatlannak vallotta magát.

MTI Világ

Szerdán kezdődik Szaddám Huszein pere

Egész sor különféle kínos témát tartogat Szaddám Huszein egykori iraki diktátor szerdán Bagdadban megnyíló pere, mert Irakban mindeddig nem történt meg azoknak a bűntetteknek a feldolgozása, amelyeket a diktátor 24 éves uralkodása alatt (1979-2003) az államhatalom elkövetett.

A pizzakapcsolat oldja meg a CDU válságát?

A pizzakapcsolat oldja meg a CDU válságát?

Felvonultak Velencében a nagy pestisjárványra emlékezve – miközben tombol a koronavírus

Felvonultak Velencében a nagy pestisjárványra emlékezve – miközben tombol a koronavírus

Orbáni értékeket vallanak magukénak a szavazók, de a Fidesznek nincs tartaléka

Orbáni értékeket vallanak magukénak a szavazók, de a Fidesznek nincs tartaléka