szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A libériai elnökválasztás győztesévé és ezzel Afrika első női államfőjévé nyilvánította magát Ellen Johnson Sirleaf, miután a leadott szavazatok 90 százalékának összeszámlálása alapján utcahosszal vezetett vetélytársa előtt.

"Úgy gondolom, hogy az eredmény egyértelmű. Libéria népe azért szavazott rám, hogy ezzel is elősegítse a belső megbékélést és az ország fejlődését" –jelentette ki a korábbi pénzügyminiszter csütörtökön este. A 66 éves politikus a voksok 59 százalékát kapta, míg ellenfelére, George Weah korábbi labdarúgóra a libériaiak 41 százaléka szavazott.

Az aranylabdás vetélytárs, akit az elnökválasztás második fordulója előtt sokkal esélyesebbnek tartottak Johnson Sirleafnél, a jelek szerint nem nyugszik bele a vereségbe. Erre utal, hogy panaszt nyújtott be állítólagos választási csalás miatt. Legyőzője ettől függetlenül meghívta majdani kormányába.

A 14 évig tartó polgárháború után szabad és tisztességes elnökválasztásra került sor Libériában – vélekednek nemzetközi megfigyelők.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Charles Taylor elhagyta Libériát

Megérkezett hétfő este a nigériai fővárosba Charles Taylor volt libériai elnök, aki néhány órával korábban mondott le hivataláról; ezzel egyidejűleg Nigériában újabb békefenntartó alakulat Libériába indítását jelentették be.

Karrier

Libéria: üzletembert választottak elnökjelöltnek

Gyude Bryant 54 éves monroviai üzletembert nevezték meg csütörtökön elnökjelöltként a libériai lázadószervezetek és a kormány Accrában tanácskozó küldöttei. Megfigyelők szerint Bryant konszenzuskereső, körültekintő politikus.

Itthon

Megérkeztek az első békefenntartók Libériába

A helybeliek örömujjongása közepette érkeztek meg hétfőn a libériai Monroviába az első nigériai békefenntartó katonák. A katonák folyamatosan szállják meg a stratégiai fontosságú pontokat, különösen Monrovia külterületeit, ahol az elmúlt két hétben heves harcok zajlottak.

Világ

Libéria: amerikai katonák érkeztek a fővárosba

Mintegy 200 amerikai katona érkezett több helikopteren a libériai főváros repülőterére csütörtök délelőtt. Első feladatuk, hogy biztosítsák a repülőteret, amivel előkészítik a talajt a nyugat-afrikai békeerők (ECOMIL) nigériai katonái számára - jelentette a CNN.

Világ

Békemegállapodás Libériában

Átfogó békemegállapodást írt alá hétfőn a libériai ideiglenes kormány és két lázadószervezet. A nyugat-afrikai országban kisebb megszakításokkal 14 éve dúló polgárháborút lezárni hivatott szerződés pontot tesz az átmeneti kormány megalakításának ügyében kirobbant vitára, és valószínűleg felgyorsítja a helyzet normalizálódását Libéria fővárosában, Monroviában.

Világ

Libéria: összecsapások Taylor távozása után

A kormányerők és a Model lázadócsoport fegyveresei Taylor távozása után újabb összecsapásokat vívtak Buchanan kikötőváros és a monroviai repülőtér közötti utakon - adta hírül a BBC. A hétfői hatalomátadás után Libéria fővárosában ugyanakkor érezhetően javult a hangulat.

Zöld rendszámos offenzíva: három új hibrid 3-as BMW érkezett

Zöld rendszámos offenzíva: három új hibrid 3-as BMW érkezett

Kórházba került az EU-csúcsról a szlovák kormányfő

Kórházba került az EU-csúcsról a szlovák kormányfő

Koronavírus: Amerika álhírterjesztéssel vádolja az oroszokat

Koronavírus: Amerika álhírterjesztéssel vádolja az oroszokat