Tetszett a cikk?

A Párizs környéki elővárosokban már egyre kevesebb az incidens, miközben sűrűsödnek a különböző erőszakellenes és Sarkozy lemondatását követelő megmozdulások.

Kiutasítások
A belügyminisztérium döntése értelmében a rongálásban részt vállaló külföldi állampolgárokra kiutasítás vár - függetlenül attól, hogy az illető illegális vagy pedig ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező bevándorló. Nicolas Sarkozy belügyminiszter bejelentette: "szerdáig 120 külföldi állampolgárt talált bűnösnek a francia igazságszolgáltatás, akiknek haladéktalan kitoloncolására kértem fel a prefektusokat." A kiutasítottak száma biztosan nőni fog. A nagyszámú kényszerintézkedést a helyi emberi jogi szervezetek szerint nem csak törvénysértő, de provokatív is. Ezzel együtt a Nemzetgyűlésben tapssal fogadták a belügyminiszter szavait. A keményvonalas Sarkozyt bár továbbra is a könyörtelen határozottsággal azonosítják országszerte, egy a rendőrökhöz címzett átiratában felszólította őket, ne tegezzék a randalírozókat, ne önkényeskedjenek, ehelyett udvarias határozottságot kért.
„Nem akarunk kiutasítást!” – skandálta a Párizstól északra fekvő, főleg bevándorlók lakta Saint-Denis település központjában összegyűlt félezer fős tömeg, utalva Nicolas Sarkozy belügyminiszter döntésére, miszerint kiutasítják azokat a külföldieket, akik részt vettek a zavargásokban, függetlenül attól, van-e ideiglenes tartózkodási engedélyük vagy sincs. A résztvevők többsége a kommunista párt tagja, lévén, a szintén kommunista polgármester, Didier Paillard szervezte a megmozdulást. Vagy inkább lopta el?

A lenyúlt tüntetés

A tüntetés eredeti szervezője ugyanis eredetileg a 2004-ben alapított Saint-Denis-i Erőszak Ellenes Egyesület (ACOLVP) elnöknője, a 33 éves Sénia Boucherrougui volt, bizonyíték erre, hogy az egyik legtekintélyesebb országos hetilap, a Le Nouvel Observateur eheti száma keretes írásban, Boucherrougui fényképével és őt megszólaltatva adott hírt a tervezett csendes tüntetésről. De a dolgok másképp alakultak. „Látva a szervezkedésünket, a polgármester egyszerűen fél óra eltéréssel rászervezett egy másik tüntetést, amelyet ugyancsak erőszakellenes megmozdulásnak keresztelt el, de a saját, politikai céljaira használja fel” – fakadt ki a hvg.hu tudósítóinak Sénia Boucherrougui. Tény, a megmozdulás szórólapjain a polgármester élesen bírálja a „külvárosi lakosokat nem tisztelő” kormányt, kijárási tilalom helyett szociális igazságot követelve, noha az ACOLVP tagjai szerint ők pártpolitikától mentes megmozdulást szerettek volna.

„A városi erőszakról, a rendőri túlkapásokról vagy akár a családi erőszakról legyen is szó, fellépünk ellene” – világosít fel a hvg.hu-t az elnök asszony, hogy voltaképpen milyen erőszak ellen jött létre az egyesületük. Állítja, a látszat ellenére Saint-Denisben nem rúghatnak labdába a nem kommunista civil szerveződések, és a kutya sem hallgatja meg őket, legyen szó a polgármesterről vagy a képviselőkről.

Tüntetők Saint-Denis-ben
© hvg.hu
Az elnöknő ugyanakkor azt állítja, a városvezetéssel ellentétben ők bizony sokat tesznek azért, hogy enyhüljön az erőszakot. „Gyűléseket szervezünk, és aktívan részt veszünk a javítóintézetbe küldött kiskorú bűnelkövetők nevelésében” – magyarázza.

Mások szerint a heves – önmagát függetlennek tartó – Boucherrougui azért szúrja a helyi polgármester szemét, mert tavaly Nicolas Sarkozy is fogadta hivatalában. Ennek némiképp ellentmond az, ahogy az elnöknő a politikusokról beszélt nekünk: „Teljesen mindegy, hogy jobb- vagy baloldaliak, nem hallgatják meg a civileket, pedig már régóta hangoztatjuk, hogy rettentő nagy baj van a külvárosokban, s ha nem tesznek valamit, előbb-utóbb robbanni fog a bomba. Hát most robbant.”Szerinte szinte semmit nem érnek a kormány által most hozott intézkedések, és nem sokat számítana az sem, ha pénzzel, támogatásokkal próbálnák oldani a feszültségeket. „Mit gondol, ki jön ide például tanárnak egy iskolába? Elárulom: többségében nem a tapasztalt, hanem a kezdő, esetleg kevésbé képzett tanárok, és az itt munkát vállaló rendőrök is képzetlenek, tapasztalatlanok, képtelenek megvédeni a lakosokat” – hangoztatja. Ő már csak tudja. Három éve, kisbabával a hasában a lakása előtt rabolták ki, elvették a mobiltelefonját, őt az aszfaltra lökték. De barátnőivel is történtek hasonló dolgok. „Nem pénz kérdése, hogy más rendőrök, tanárok kerüljenek a gettókba. A rendszernek kellene megváltoznia” – állítja Boucherrougui.

Ördögi kör (Oldaltörés)

Sarkozy-ellenes plakát
© hvg.hu
„Ami a tanárokat illeti, kétségtelen, hogy a gettókban a zöldfülű kezdők vannak többségben” – ért egyet az elnöknővel az 1986 óta Franciaországban élő Hegedűs Tamás, aki az egyik legproblémásabbnak tartott Clichy-sous-Boisban dolgozik matematikatanárként. Hegedűs szerint a „tanárprobléma” oka, hogy a kezdő oktatók nem maguk döntenek arról, hol tanítsanak, hanem kijelölik nekik. „Mire végre harcedzettek lesznek és kiismerik a terepet, már összegyűjtenek annyi pontot, hogy továbbállhassanak. A helyükre pedig ismét tapasztalatlan kezdők jönnek, akik nem tudnak bánni a helyi gyerekekkel” – mondja Hegedűs.


Elfogják és szabadon engedik

A gettókban szolgálatot teljesítő rendőrökkel is hasonló a helyzet, noha ezen a területen voltak pozitív intézkedések. Az 1997-től 2002-ig pozícióban lévő Lionel Jospin szocialista kormányfő például egy olyan, kifejezetten gettókra szabott rendőrséget állított fel, amelyek nem autóval, hanem gyalog vagy legfeljebb biciklivel mehettek csak be a kényes lakótelepekre, hogy közvetlenebb kapcsolatba kerüljenek a helyiekkel. Az „újfajta” rendőrség állítólag jól működött, ám Sarkozy – amikor belügyminiszter lett – eltörölte ezt. Sokak szerint, ha ezt nem tette volna, talán az elmúlt két hétben sem lettek volna zavargások, de legalábbis nem ilyen súlyosak.

Az erőszak ellenes tüntetés helyszínéül szolgáló Saint-Denis belvárosában az erőszakkal elkövetett rablások száma évek óta emelkedik: tavaly 8, idén 3,5 százalékkal. Általában a nőket és az időseket támadják meg. Csütörtökön ellátogattunk a város rendőrségére, ahol tucatnyian várakoztak, hogy feljelentést tegyenek, a nyilatkozni azonban a rendőrök közül senki nem akart nekünk. Autólopásokkal, rablással kapcsolatos ügyek kötik le erőiket.

Szerettük volna Saint-Denis polgármesterét is megkérdezni, ő milyen kiutat lát a jelenlegi helyzetből, titkársága azonban közölte, jövő hétig várjunk a megkereséssel. Erre azonban már aligha kerül sor, kiküldetésünk véget ért. Au Revoir!

Dezső András – Folk György / Párizs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

„A francia egyenlőség csak papíron létezik”

Kilenc napja kezdődtek a zavargások Párizs elővárosaiban, amelyek már az ország távolabbi pontjaira is átterjedtek. Az utcai gerillaharc két gyerek tragikus halála miatt Clichy-sous-Bois-ban lángolt fel először. A hvg.hu a történésekről és az okokról kérdezte Hegedűs Tamást, az áldozatok tanárát.

MTI Gazdaság

Zuhan az euró a francia zavargások miatt

Két éves mélypontjára süllyedt kedden az euró árfolyama az elemzők szerint részben amiatt, mert a piacot aggodalommal töltik el a franciaországi események. A pénzpiacokon is érezteti hatását a félelem, hogy a tizenkettedik napja tartó zavargások átterjedhetnek más európai országokra is.

MTI Világ

Egy szakértő szerint Franciaország a felbomlás állapotában van

A mostani franciaországi válság nem "egy a sok közül", hanem az integráció francia modelljének csődjét mutatja, az a Franciaország, amely mindig is egy kicsit arrogánsnak tűnt, s amely annyira szeretett dicsekedni saját modelljével, a valóságban a teljes felbomlás állapotában van - mondta a Le Soir című belga lap keddi számában megjelent interjúban egy francia szakértő, Michel Wieviorka.

hvg.hu Világ

„Itt mindennapos az erőszak”

Két hete tartanak a franciaországi zavargások. A hvg.hu munkatársai ezúttal két, erőszak sújtotta, Párizs környéki elővárosban jártak. Képes beszámoló.

Világ

Késő esti gettóvizit Párizsban

Nyilatkozott a hvg.hu-nak a franciaországi zavargások kitöréséhez vezető Clichy-sous-Bois-i tragédia egyik, bíróságra citált szemtanúja. Megnéztük, milyen arcát mutatja a kijárási tilalommal élő Raincy, zárásként pedig késő esti gettóvizitet tartottunk Saint-Denisben. Helyszíni beszámoló.