A Párizs környéki elővárosokban már egyre kevesebb az incidens, miközben sűrűsödnek a különböző erőszakellenes és Sarkozy lemondatását követelő megmozdulások.

Kiutasítások
A belügyminisztérium döntése értelmében a rongálásban részt vállaló külföldi állampolgárokra kiutasítás vár - függetlenül attól, hogy az illető illegális vagy pedig ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező bevándorló. Nicolas Sarkozy belügyminiszter bejelentette: "szerdáig 120 külföldi állampolgárt talált bűnösnek a francia igazságszolgáltatás, akiknek haladéktalan kitoloncolására kértem fel a prefektusokat." A kiutasítottak száma biztosan nőni fog. A nagyszámú kényszerintézkedést a helyi emberi jogi szervezetek szerint nem csak törvénysértő, de provokatív is. Ezzel együtt a Nemzetgyűlésben tapssal fogadták a belügyminiszter szavait. A keményvonalas Sarkozyt bár továbbra is a könyörtelen határozottsággal azonosítják országszerte, egy a rendőrökhöz címzett átiratában felszólította őket, ne tegezzék a randalírozókat, ne önkényeskedjenek, ehelyett udvarias határozottságot kért.
„Nem akarunk kiutasítást!” – skandálta a Párizstól északra fekvő, főleg bevándorlók lakta Saint-Denis település központjában összegyűlt félezer fős tömeg, utalva Nicolas Sarkozy belügyminiszter döntésére, miszerint kiutasítják azokat a külföldieket, akik részt vettek a zavargásokban, függetlenül attól, van-e ideiglenes tartózkodási engedélyük vagy sincs. A résztvevők többsége a kommunista párt tagja, lévén, a szintén kommunista polgármester, Didier Paillard szervezte a megmozdulást. Vagy inkább lopta el?

A lenyúlt tüntetés

A tüntetés eredeti szervezője ugyanis eredetileg a 2004-ben alapított Saint-Denis-i Erőszak Ellenes Egyesület (ACOLVP) elnöknője, a 33 éves Sénia Boucherrougui volt, bizonyíték erre, hogy az egyik legtekintélyesebb országos hetilap, a Le Nouvel Observateur eheti száma keretes írásban, Boucherrougui fényképével és őt megszólaltatva adott hírt a tervezett csendes tüntetésről. De a dolgok másképp alakultak. „Látva a szervezkedésünket, a polgármester egyszerűen fél óra eltéréssel rászervezett egy másik tüntetést, amelyet ugyancsak erőszakellenes megmozdulásnak keresztelt el, de a saját, politikai céljaira használja fel” – fakadt ki a hvg.hu tudósítóinak Sénia Boucherrougui. Tény, a megmozdulás szórólapjain a polgármester élesen bírálja a „külvárosi lakosokat nem tisztelő” kormányt, kijárási tilalom helyett szociális igazságot követelve, noha az ACOLVP tagjai szerint ők pártpolitikától mentes megmozdulást szerettek volna.

„A városi erőszakról, a rendőri túlkapásokról vagy akár a családi erőszakról legyen is szó, fellépünk ellene” – világosít fel a hvg.hu-t az elnök asszony, hogy voltaképpen milyen erőszak ellen jött létre az egyesületük. Állítja, a látszat ellenére Saint-Denisben nem rúghatnak labdába a nem kommunista civil szerveződések, és a kutya sem hallgatja meg őket, legyen szó a polgármesterről vagy a képviselőkről.

Tüntetők Saint-Denis-ben
© hvg.hu
Az elnöknő ugyanakkor azt állítja, a városvezetéssel ellentétben ők bizony sokat tesznek azért, hogy enyhüljön az erőszakot. „Gyűléseket szervezünk, és aktívan részt veszünk a javítóintézetbe küldött kiskorú bűnelkövetők nevelésében” – magyarázza.

Mások szerint a heves – önmagát függetlennek tartó – Boucherrougui azért szúrja a helyi polgármester szemét, mert tavaly Nicolas Sarkozy is fogadta hivatalában. Ennek némiképp ellentmond az, ahogy az elnöknő a politikusokról beszélt nekünk: „Teljesen mindegy, hogy jobb- vagy baloldaliak, nem hallgatják meg a civileket, pedig már régóta hangoztatjuk, hogy rettentő nagy baj van a külvárosokban, s ha nem tesznek valamit, előbb-utóbb robbanni fog a bomba. Hát most robbant.”Szerinte szinte semmit nem érnek a kormány által most hozott intézkedések, és nem sokat számítana az sem, ha pénzzel, támogatásokkal próbálnák oldani a feszültségeket. „Mit gondol, ki jön ide például tanárnak egy iskolába? Elárulom: többségében nem a tapasztalt, hanem a kezdő, esetleg kevésbé képzett tanárok, és az itt munkát vállaló rendőrök is képzetlenek, tapasztalatlanok, képtelenek megvédeni a lakosokat” – hangoztatja. Ő már csak tudja. Három éve, kisbabával a hasában a lakása előtt rabolták ki, elvették a mobiltelefonját, őt az aszfaltra lökték. De barátnőivel is történtek hasonló dolgok. „Nem pénz kérdése, hogy más rendőrök, tanárok kerüljenek a gettókba. A rendszernek kellene megváltoznia” – állítja Boucherrougui.

Ördögi kör (Oldaltörés)

Sarkozy-ellenes plakát
© hvg.hu
„Ami a tanárokat illeti, kétségtelen, hogy a gettókban a zöldfülű kezdők vannak többségben” – ért egyet az elnöknővel az 1986 óta Franciaországban élő Hegedűs Tamás, aki az egyik legproblémásabbnak tartott Clichy-sous-Boisban dolgozik matematikatanárként. Hegedűs szerint a „tanárprobléma” oka, hogy a kezdő oktatók nem maguk döntenek arról, hol tanítsanak, hanem kijelölik nekik. „Mire végre harcedzettek lesznek és kiismerik a terepet, már összegyűjtenek annyi pontot, hogy továbbállhassanak. A helyükre pedig ismét tapasztalatlan kezdők jönnek, akik nem tudnak bánni a helyi gyerekekkel” – mondja Hegedűs.


Elfogják és szabadon engedik

A gettókban szolgálatot teljesítő rendőrökkel is hasonló a helyzet, noha ezen a területen voltak pozitív intézkedések. Az 1997-től 2002-ig pozícióban lévő Lionel Jospin szocialista kormányfő például egy olyan, kifejezetten gettókra szabott rendőrséget állított fel, amelyek nem autóval, hanem gyalog vagy legfeljebb biciklivel mehettek csak be a kényes lakótelepekre, hogy közvetlenebb kapcsolatba kerüljenek a helyiekkel. Az „újfajta” rendőrség állítólag jól működött, ám Sarkozy – amikor belügyminiszter lett – eltörölte ezt. Sokak szerint, ha ezt nem tette volna, talán az elmúlt két hétben sem lettek volna zavargások, de legalábbis nem ilyen súlyosak.

Az erőszak ellenes tüntetés helyszínéül szolgáló Saint-Denis belvárosában az erőszakkal elkövetett rablások száma évek óta emelkedik: tavaly 8, idén 3,5 százalékkal. Általában a nőket és az időseket támadják meg. Csütörtökön ellátogattunk a város rendőrségére, ahol tucatnyian várakoztak, hogy feljelentést tegyenek, a nyilatkozni azonban a rendőrök közül senki nem akart nekünk. Autólopásokkal, rablással kapcsolatos ügyek kötik le erőiket.

Szerettük volna Saint-Denis polgármesterét is megkérdezni, ő milyen kiutat lát a jelenlegi helyzetből, titkársága azonban közölte, jövő hétig várjunk a megkereséssel. Erre azonban már aligha kerül sor, kiküldetésünk véget ért. Au Revoir!

Dezső András – Folk György / Párizs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

„A francia egyenlőség csak papíron létezik”

Kilenc napja kezdődtek a zavargások Párizs elővárosaiban, amelyek már az ország távolabbi pontjaira is átterjedtek. Az utcai gerillaharc két gyerek tragikus halála miatt Clichy-sous-Bois-ban lángolt fel először. A hvg.hu a történésekről és az okokról kérdezte Hegedűs Tamást, az áldozatok tanárát.

MTI Gazdaság

Zuhan az euró a francia zavargások miatt

Két éves mélypontjára süllyedt kedden az euró árfolyama az elemzők szerint részben amiatt, mert a piacot aggodalommal töltik el a franciaországi események. A pénzpiacokon is érezteti hatását a félelem, hogy a tizenkettedik napja tartó zavargások átterjedhetnek más európai országokra is.

MTI Világ

Egy szakértő szerint Franciaország a felbomlás állapotában van

A mostani franciaországi válság nem "egy a sok közül", hanem az integráció francia modelljének csődjét mutatja, az a Franciaország, amely mindig is egy kicsit arrogánsnak tűnt, s amely annyira szeretett dicsekedni saját modelljével, a valóságban a teljes felbomlás állapotában van - mondta a Le Soir című belga lap keddi számában megjelent interjúban egy francia szakértő, Michel Wieviorka.

hvg.hu Világ

„Itt mindennapos az erőszak”

Két hete tartanak a franciaországi zavargások. A hvg.hu munkatársai ezúttal két, erőszak sújtotta, Párizs környéki elővárosban jártak. Képes beszámoló.

Világ

Késő esti gettóvizit Párizsban

Nyilatkozott a hvg.hu-nak a franciaországi zavargások kitöréséhez vezető Clichy-sous-Bois-i tragédia egyik, bíróságra citált szemtanúja. Megnéztük, milyen arcát mutatja a kijárási tilalommal élő Raincy, zárásként pedig késő esti gettóvizitet tartottunk Saint-Denisben. Helyszíni beszámoló.

Rossz hír jött, négyszeresére nőhet az extrémmeleg napok száma

Rossz hír jött, négyszeresére nőhet az extrémmeleg napok száma

Érdektelenségbe látszik fulladni a dunaújvárosi választás

Érdektelenségbe látszik fulladni a dunaújvárosi választás

Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását

Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását

Az én hetem: Mészáros, Kaleta, forint – Lackfi János rémálma

Az én hetem: Mészáros, Kaleta, forint – Lackfi János rémálma

 Bezuhant a japán gazdaság, miután 10 százalékra emelték az áfát

Bezuhant a japán gazdaság, miután 10 százalékra emelték az áfát

Kisfiukkal menekültek a tűz elől, lakhatatlanná vált a család otthona

Kisfiukkal menekültek a tűz elől, lakhatatlanná vált a család otthona