Tetszett a cikk?

A Hamasz palesztin szervezet azt állítja: a nyilvánosság most sem tudja Jasszer Arafat volt elnök halálának igazi okát. A kijelentés az egyéves évforduló alkalmából hangzott el.

A palesztin hatóság a legmagasabb szinten emlékezett meg Jasszer Arafat halálának első évfordulójáról - írja a radio.hu.

A Ramallahban tartott központi gyűlésen több ezer ember előtt Mahmud Abbasz, jelenlegi palesztin elnök azt mondta: megújítja a fogadalmat, hogy bármilyen erőfeszítéseket is igényel, tovább a palesztin hatóság halad az Arafat által kijelölt úton, hogy kitűzzék a palesztin lobogót Jeruzsálem falaira, mecsetjeire és templomaira.

Az évfordulón lefektetik egy új mauzóleum alapköveit, amely Arafat sírját fogja körülvenni. A palesztin elnök titokzatos betegsége és halála után egy évvel a Hamasz új vizsgálatot sürget, amelyik feltárná Arafat halálának valódi okát.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2004: az év krónikája

Arafat halála és az izraeli-palesztin viszály

Egy párizsi kórházban, napokig tartó haláltusa után, november 11-én elhunyt a 75 éves Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke, akit a Kairóban tartott búcsúztató ceremónia után a ciszjordániai Rámalláhban temettek el. A palesztin vezetőt hirtelen rosszra fordult egészségi állapota miatt szállították a francia fővárosba rámalláhi főhadiszállásáról, ahol lényegében izraeli házi őrizetben töltötte életének utolsó éveit. Arafatot 1969-ben választották a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) élére, amely először Jordániából, majd Libanonból folytatott gerillaháborút Izrael ellen, miközben világszerte több terrorista merénylet ért különböző zsidó érdekeltségeket. A palesztin vezető az 1993-ban megkötött oslói megállapodásért - az akkori izraeli vezetőkkel közösen - Nobel-békedíjat kapott, de 2000-ben nemet mondott Ehud Barak izraeli kormányfő ajánlatára az amerikai Camp Davidben folyó béketárgyalásokon, és ugyanabban az évben kitört a második palesztin lázadás, az intifáda.

MTI Világ

Arafat után bizakodóbbak az izraeliek

Az izraeliek óriási többsége Jasszer Arafat palesztin elnök november 11-én bekövetkezett halála óta derűlátóbban tekint a palesztinokkal kialakult válság békés rendezésének esélyeire.

Közel-Kelet

A Hamász bojkottálja Arafat utódjának megválasztását

A Hamász radikális palesztin szervezet nem vesz részt az új palesztin elnöknek, az elhunyt Jasszer Arafat utódjának januárra kitűzött megválasztásában. Mahmúd Zahar, a szervezet vezetője szerint azért nem vesznek részt, mert a választást nem tartják törvényesnek.

MTI Világ

Rejtélyek Arafat halála körül

Nem meggyőzőek a Jasszer Arafat egykori palesztin elnök halálával kapcsolatos orvosi zárójelentések - írta csütörtöki számában a Háárec című tel-avivi napilap és a The New York Times.

Világ

Arafat csaknem 800 millió dollárt fektetett be a világban

Csaknem 800 millió dollárt fektetett be a világ számos táján a novemberben elhunyt Jasszer Arafat palesztin elnök, és ebből az összegből 1,2 milliót egy New York-i bowlingközpontban helyezett el - jelentette a Bloomber Markets Magazine (BBM) című szaklap.

MTI Világ

Meggyilkolták Arafat unokaöccsét

Ismeretlen fegyveresek agyonlőtték Musza Arafatot, a palesztin elnök biztonsági tanácsadóját, a palesztin nemzetbiztonsági szolgálatok korábbi parancsnokát.