szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia elnök hétfő esti tévébeszédében bejelentett, 2007-re felálló polgári szolgálat ötvenezer önkéntes fiatalt kíván a környezetvédelemtől a kultúrán át a személyi szolgáltatásokig egyesületi szerveződés formájában foglalkoztatni.

A Le Figaro című francia napilap szerdai beszámolója szerint Jean-Francois Lamour ifjúsági miniszter tárcája a 2006-os költségvetésből egymillió eurót kap az önkéntes szerveződés megerősítésére. Az ifjúsági minisztérium már egy éve dolgozik az elképzelésen, s a kérdést érintő törvényjavaslatot a szenátus az év elején elfogadta.

A fizetett és az ingyenes munkától szigorúan megkülönböztetve az önkéntes egyesületi munka kizárólag fiatalokat érint: két év szolgálatért havi 500 eurós fizetést és társadalombiztosítási ellátást kapnak a környezetvédelemben, a kultúra és a személyi szolgáltatások szektorában dolgozó önkéntesek. A kormány célja, hogy a jelenlegi ezer helyett 2006 végéig tízezer fiatalt vonjon be az egyesületi életbe, amely a tervek szerint évek múlva ötvenezer fiatalt tudna foglalkoztatni.

A "Honvédelmi terv, második esély" nevű program húszezer, 18 és 21 év közötti, iskolai kudarcokat elszenvedett fiatalokat vezetne be a szociális és a termelő tevékenységbe. A hat hónaptól két évig terjedő képzés 300 eurós ösztöndíjat biztosít a résztvevőknek. A kormány a jövő hónapban két befogadó központot, amelyet további negyven fog követni. A belügyminisztérium "A köztársaság kadétjai" címmel hasonló programot indított.

Az ötletet először Francois Bayrou, a centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) elnöke vetette föl a 2002-es elnökválasztási kampányban. A jobboldali pártvezető olyan kötelező "polgári és humanitárius" szolgálatot képzelt el, amely a társadalmi keveredést segítette volna. Hasonló törvényjavaslatot terjesztett be 2003-ban Daniel Vaillant szocialista belügyminiszter, amelyre most az ellenzék a nemzetgyűlésben hivatkozott is. Kiemelték: a Szocialista Párt (PS) szerette volna kötelezővé tenni a polgári szolgálatot, ezt azonban a Lionel Jospin vezette kormány "lesöpörte az asztalról". Véleményük szerint Jacques Chirac most "elrontott egy jó ötletet" az önkéntes alapon való szerveződés elfogadásával.

A Franciaországban jelenleg működő két jelentős, úttörőnek számító egyesület, a Diákok Általános Egyesületeinek Szövetsége (La Fage) és az Unis-Cité üdvözölte a "szociális és kulturális keveredés sürgős támogatásának elismerését", és készségüket nyilvánították ki az "önkéntes elkötelezettségből az állampolgári tudat építésére szolgáló valódi politika megteremtésére".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Meghosszabbították a szükségállapotot Franciaországban

Három hónappal meghosszabbította a szükségállapotot a francia nemzetgyűlés kedd este, miután a kormány kibővített hatásköröket kért az elmúlt négy évtized legsúlyosabb zavargásának megfékezéséhez. Sarkozy pedig bejelentette, hogy a peremvárosi zavargásokban részt vett tíz külföldi ügyében megindult a kiutasítási eljárás.

Világ

Franciaország: vidéken nem csitulnak a zavargások

A rendőrség végleges adatai szerint 502 autót gyújtottak fel péntek éjszaka országszerte az előző éjjeli 463 után, az őrizetbe vett személyek száma 206 volt, szemben az egy nappal korábbi 169-cel.

MTI Világ

Franciaországban csökken a rendbontók dühe

Franciaországban hétfőre virradóra újabb rendbontások, ezen belül gépkocsi-gyújtogatások voltak, de a hatóságok szerint a randalírozók dühe fokozatosan alább hagy, s ha a tendencia folytatódik, hamarosan visszatérhet a rend.

Egy terelőjelzés reménytelen élete egy percben – videó

Egy terelőjelzés reménytelen élete egy percben – videó

Direkt36: Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába

Direkt36: Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába

Szarvasi polgármester: nem rakom a számba, az nőnek jobban áll

Szarvasi polgármester: nem rakom a számba, az nőnek jobban áll