szerző:
MTI

Az élelmiszeripari és az italgyártó cégek javítottak ugyan termékeik tápértékén, de erőfeszítéseik a gyerekkori elhízás ellen nem elégséges - állapította meg a Világ Egészségügyi Szervezet (WHO).

A WHO táplálkozásra és sportolásra vonatkozó globális stratégiájáért felelős Colin Tukuitonga szerdán az élelmiszeripari vállalatok képviselői előtt fejtette ki: egyes cégek, mint a Kraft, a Nestlé és az Unilever nemrégiben módosította receptjeit, csökkentette termékei só, cukor és zsírtartalmát és vállalta azt is, hogy módosít reklámozási és marketing gyakorlatán. E vállalatok azonban eseti változtatásokat hoztak, miközben az ipar egészét érintő változtatásra volna szükség - mondta.

Tavaly a világ országainak egészségügyi miniszterei tervet fogadtak el a helyes táplálkozásról, a sportolásról, ennek folytatásaként rendezték meg a szerdai tanácskozást. A WHO szerint az élelmiszerek feldolgozásában lényeges változtatásokra van szükség ahhoz, hogy elejét vegyék - a felmérések szerint - milliók korai halálának, megbetegedésének az " elhízás járványa " miatt. 

A szakértők a vállalatoktól többletvállalásokat, vagy pontos célok kijelölését várnák el. Nina Backes, a Nestlé szóvivője közölte, hogy vállalati szinten sokat tesznek, de nincs tudomása arról, hogy a Nestlé a WHO-val szemben is kötelezettségeket vállalna. A Nestlé az elmúlt években 700 terméke esetében csökkentette a só, a cukor és a zsírtartalmat és informatívabbá tette a címkézést is. 

Tukuitonga reményét fejezte ki, hogy az élelmiszeripar önkéntesen vállal magára célokat és kötelezettségeket, mert - mint mondta - messze vagyunk attól, hogy élelmiszereink egészségesek legyenek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Madárinfluenza miatt aggódik a WHO

Ázsiában szedi áldozatait a madárinfluenza, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a fenyegetettség továbbra is drámai.

Világ

Atípusos tüdőgyulladás: a WHO Hongkong és Kuangtung elkerülését tanácsolja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívást tett közzé, amelyben Hongkong és a kínai Kuangtung tartomány elkerülését tanácsolta mindenkinek az atípusos tüdőgyulladás (SARS)-járvány miatt. Kínában további három halálos áldozatot követelt a betegség, Thaiföldön és Malajziában pedig újabb óvintézkedéseket hoztak a rejtélyes kór terjedésének megakadályozására.

MTI Itthon

Megalakult az első magyar élelmiszerbank

Létrejött az első magyar élelmiszerbank, amelynek célja, hogy az országban felhalmozódott élelmiszer-feleslegeket felkutassa és eljuttassa a rászorulóknak.

hvg.hu Gazdaság

Kit érdekel, génkezelt-e az élelmiszer?

Európa-szerte megoszlanak a vélemények a génkezelt élelmiszerekről. A magyar közvélemény a lengyelhez és az angolhoz hasonlóan alig érdeklődik a téma iránt -derül ki a GfK csoport legfrissebb felméréséből.

Koronavírus: több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát

Koronavírus: több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát

Majmokkal és tevékkel várják Indiában Trumpot

Majmokkal és tevékkel várják Indiában Trumpot

5 éven belül a feje tetejére állhat az egészségügy

5 éven belül a feje tetejére állhat az egészségügy

Meghalt Csukás István

Meghalt Csukás István

Koronavírus: hazavitték a Diamond Princessen rekedt briteket, többen fertőzöttek

Koronavírus: hazavitték a Diamond Princessen rekedt briteket, többen fertőzöttek

Videó a gyárból: így készül a Samsung spéci összecsukható telefonja

Videó a gyárból: így készül a Samsung spéci összecsukható telefonja