szerző:
MTI

Törvényszéki döntés vetett véget a bukaresti metró alkalmazottai által szerdán elkezdett általános sztrájknak, de pénteken utcai tüntetésekkel nyomatékosítva folytatódott a romániai pedagógusok általános munkabeszüntetése, amelyről újabb tárgyalási forduló kezdődött a szakszervezetek és a kormány között.

Miután a bukaresti törvényszék - helyt adva a metróvállalat (Metrorex) és a román szállításügyi minisztérium bírósági feljelentésének - csütörtökön este megszületett határozatában törvénytelennek mondta ki a metró alkalmazottainak sztrájkját és azonnali hatállyal felfüggesztette a metrósok általános munkabeszüntetését, a román főváros földalattijában péntek hajnaltól helyreállt a menetrend szerinti közlekedés.

A Metrorex alkalmazottai 23 százalékos béremelést követelve léptek sztrájkba - immár tizennegyedik alkalommal az elmúlt tíz év alatt. Az 1999. évi munkabeszüntetést leszámítva, valamennyi sztrájkjuk jogszerűtlennek bizonyult, bár a mostani törvényszéki döntés még nem végleges, a szakszervezeteknek tíz napja van a fellebbezésre.

A második hetében járó romániai pedagógussztrájk is bírósági üggyé vált, mert az oktatási tárca törvényszéki feljelentéssel élt az országos tiltakozást szervező érdekképviseletek ellen. Pénteken immár a harmadik bírósági tárgyalásra került sor, amely azzal végződött, hogy az alapfokú törvényszék kimondta, a sztrájk folytatódhat.  Legalábbis addig, amíg a szakszervezetek ügyvédei által felvetett alkotmányossági kifogásokkal kapcsolatban meg nem születik az alkotmánybíróság döntése a munkakonfliktusokkal kapcsolatos 1999. évi jogszabály bizonyos bekezdéseiről.

A romániai pedagógusok általános sztrájkja tarka képet mutat. Több iskolában és felsőfokú tanintézetben felvették a munkát a tanítók és tanárok, de a legtöbb tanintézetben még mindig sztrájk bénítja meg a tanítást. Közben vidéken és a fővárosban, Bukarestben is utcai tüntetések és tiltakozó nagygyűlések nyomatékosítják a pedagógus szakszervezetek követeléseit, 6 százalékos költségvetési előirányzatot a tanügy megreformálásának folytatására, valamint az oktatók fizetésének százszázalékos felemelését.

Ezt követelte pénteken a román parlament előtti téren lezajlott tiltakozó nagygyűlés mintegy hatezer részvevője is. A szakszervezetek képviselőivel egy héttel ezelőtt megállapodás-tervezet megfogalmazásával lezárult tárgyalások nyomán a Tariceanu-kormány elkötelezte magát, hogy jövőre a nemzeti össztermék öt százalékának megfelelő összeget fordít az oktatási reformra és két szakaszban összesen 8 százalékkal emeli a pedagógusok fizetését.

Ezt a tanügyi szakszervezetek országos szövetségeinek képviselői - állítólag "a vidéki bázisszervezetek nyomására" - annak ellenére sem fogadták el, hogy a megállapodás-tervezetet az ő közreműködésükkel szövegezték meg.

Ezt követően Calin Popescu Tariceanu kormányfő felkérte a pedagógusokat: vezetőik álláspontjától függetlenül álljanak munkába, mert a kormánynak a már kilátásba helyezett elkötelezettségeken túl további anyagi erőfeszítésekre nincs lehetősége. De a további tárgyalásoktól nem zárkózik el - mondta. Ennek szellemében - legalább is a legfrissebb bukaresti információk szerint - pénteken délután újabb tárgyalási fordulóra kerül sor a négy tanügyi szakszervezeti szövetség és a román kormány képviselői között.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Bányászok és peadagógusok tüntetnek Bukarestben

A jelenlegi gazdasági helyzet diktálta költségvetést figyelembe véve a kormány eddigi ajánlata maximálisnak tekinthető - jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke. A romániai pedagógusok tovább folytatják a tiltakozó megmozdulásokat, a sztrájk már két hete tart.

Világ

Bukarestet fenyegeti a víz

A másfél napja szakadó eső miatt Bukarestben a parlament épülete is beázott. A román fővárosban nincs olyan városrész, ahol ne okozna gondot a felgyülemlett víz. Az eldugult csatornák miatt a forgalmas útvonalakon helyenként félméteres vízen kell átgázolniuk az autósoknak.

MTI Világ

Nem engedélyezték a bukaresti meleg-demonstrációt

Nem adott engedélyt a bukaresti polgármesteri hivatal annak ellenére sem, hogy a belügyminisztérium megnyugtatta az Accept homoszexuális érdekvédelmi szervezet képviselőit, csendőreik biztosítani tudják a szombatra tervezett demonstrációt - írta a Krónika erdélyi napilap.

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

Már 4 halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban

Már 4 halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Kihúzták a hatoslottó nyerőszámait

Kihúzták a hatoslottó nyerőszámait

Újabb országokban jelent meg a koronavírus, Iránban legalább 12-en meghaltak

Újabb országokban jelent meg a koronavírus, Iránban legalább 12-en meghaltak

Ezek a világ legdrágább országai

Ezek a világ legdrágább országai