szerző:
MTI

Nem bírták elviselni csapatuk elbukását a 2006. évi labdarúgó vb-döntő küszöbén, ezért botrányt kavartak török szurkolók szerdán este az isztambuli Sükrü Saracoglu stadionban, s a botrányos jelenetekből játékosok is kivették részüket.

A német ARD televízió egyenes közvetítésében jól látható volt, hogy amint a belga játékvezető - 4 perc hosszabbítás után - lefújta a 4:2 arányú török győzelmet, ám svájci továbbjutást hozó meccset, a vendégek piros mezes játékosai futni kezdtek az öltöző felé. Egy közeli kameraállásból azt is látni lehetett, hogy a svájciak 14-es számú labdarúgója - alig 10 méterre a játékoskijárótól - jobb lábbal belerúgott a török csapat másodedzőjének a térdébe. Ezt követően a török középhátvéd, Alpay rúgott egy nagyot a 11-es számú svájciba, majd mind a ketten a földre zuhantak, ahol tovább dulakodtak.

Eközben az öltözőkhöz vezető folyosón is elszabadult a pokol. Az ARD riportere éppen egy svájci tartalék játékost faggatott a mérkőzésen látottakról, amikor a háttérben nagy lárma tört ki. A svájci labdarúgó elnézést kérve félbeszakította a mondanivalóját ("Most nekem is ott a helyem!"), s eltűnt a képből. A riporter így kommentálta az eseményeket: "dulakodást látok, a svájci játékosokat ütésekkel traktálják, a mi operatőrünk is kapott néhány rúgást - hát ezek nem éppen sportszerű jelenetek egy küzdelmes mérkőzés után".

Hírügynökségi jelentések szerint egyes török játékosok végigkergették és ütlegelték a vendégeket a stadion folyosóin. A cserejátékosok közül Stéphane Grichting akkora rúgást kapott az altestére, hogy kórházba kellett szállítani, állapota az azóta eltelt időben javult.

Bármilyen meglepő, a történtek csupán logikus folytatását képezték a meccs előtt történteknek. A svájci válogatottat már az isztambuli repülőtéren török zászlókat lengető, harci jelszavakat skandáló feltüzelt török szurkolók fogadták, majd társaik kőzáport zúdítottak a szálloda elé érkező svájci autóbuszra. A mérkőzés utolsó negyedórájában pedig, amikor a végleg elszálltak a hazai válogatott vb-reményei, botok, palackok és egyéb tárgyak záporoztak a svájci kispad környékén a pályára.

Egy felindult török szurkoló csütörtökön a ZDF televízió isztambuli tudósítójának arról beszélt, hogy mindez csak "visszavágás" volt a svájciak " törökellenes" magatartásáért a szombati első mérkőzésen. "Semmibe vették a méltóságunkat, végig fütyültek a török himnusz eljátszása alatt" - háborgott a borostás képű férfi. Arról nem beszélt, hogy a Saracoglu stadionban kitört füttykoncert miatt szerdán egyetlen hangot sem lehetett hallani a vendégek himnuszából.

Hasonló látványos verekedésre nemzetközi futballmeccs után utoljára 1954. június 27-én, a berni labdarúgó világbajnokság negyeddöntőjében került sor. Akkor a magyar Aranycsapat 4:2-re verte Brazíliát, amelynek játékosai nem bírták elviselni a vereséget.

Ezért az öltözőkbe vezető folyosón rátámadtak a magyar labdarúgókra, akik persze viszonozták az ökölcsapásokat.

Az 51 évvel ezelőtti afférnak nem lett súlyosabb következménye - ám az isztambulinak könnyen lehet. Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke "kemény fellépést" helyezett kilátásba a bajkeverőkkel és verekedőkkel szemben.

"Ennek az estének következményei lesznek" - jósolta komor arccal Blatter, elképzelhetőnek nevezve, hogy Törökországot kizárják a 2010. évi világbajnokság selejtezőiből.

Nem volt túl jó propaganda Ankara áhított EU-tagsága szempontjából sem a szerda esti mérkőzés. Európa-szerte tv-nézők milliói láthattak csúnya belemenéseket, durva szabálytalankodásokat a pályán (igaz, a svájciak részéről is), majd következtek a lefújás utáni, sokkoló jelenetek. Mindennek a hátterében alighanem az az - erősödő - törökországi hangulat állhat, amelynek szítói megelégelték, hogy Európa egyre csak feltételeket szab az EU előszobájában toporgó Ankarának. Az alpesi ország balszerencséje, hogy noha Svájc nem is tagja az EU-nak, a "keresztény klub" iránti ellenszenv éppen az ő labdarúgóin és szurkolóin csattant szerdán Isztambulban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Törökország: bojkottálnak egy biztosítót, mert kárpótlást fizet

Az Axa francia biztosító bojkottját határozta el török köztisztviselők egy befolyásos érdekképviseleti szervezete, a Memur-Sen, mert a biztosítótársaság beleegyezett abba, hogy jóvátételt fizet az 1915-ös törökországi örmény népirtás biztosítási kötvénnyel rendelkező áldozatai leszármazottainak.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Bíróság elé áll az elsőszámú török író

December 16-án áll bíróság elé hazájában Orhan Pamuk török író. Világszerte olvassák, elismerik, Nobel-díj várományosként emlegeteik, odahaza a "török nemzeti identitás megsértése" a vád ellene. Akár három évet is kaphat.

MTI Világ

Pokolgép robbant Törökországban

Autóba rejtett pokolgép robbant Törökország délkeleti részén; 23 személy megsérült - jelentette szerdán az Anadolu Ajansi hírügynökség.

MTI Világ

Blatter kizárással fenyegeti a svájciverő törököket

Miután a török focisták a stadion folyosóin verték a svájci csapat tagjait, szigorú büntetést helyezett kilátásba a világbajnoki pótselejtezőt elbukó törökökkel szemben Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke.

2100 cigarettát szívattak el egy robottal, és csúnya dolgok kerültek elő a csikkekből

2100 cigarettát szívattak el egy robottal, és csúnya dolgok kerültek elő a csikkekből

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

Az antibiotikum-rezisztencia veszélyezteti az egyébként is nehéz helyzetben lévő orrszarvúkat

Az antibiotikum-rezisztencia veszélyezteti az egyébként is nehéz helyzetben lévő orrszarvúkat

Hazaengedték a Vuhanból hazahozott magyarokat a kórházból

Hazaengedték a Vuhanból hazahozott magyarokat a kórházból

Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben

Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben

Orbán addig feszítette a húrt, hogy most nagyot kell mondania

Orbán addig feszítette a húrt, hogy most nagyot kell mondania