szerző:
MTI

Míg az iraki kormány csökkenteni igyekezett csütörtökön a belügyminisztérium épületében működtetett titkos börtönben történt fogolykínzások súlyát, amerikai illetékesek határozottan elítélték a fogolykínzásokat.

Baján Báker Szulág iraki belügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, a belügyminisztériumhoz tartozó titkos börtönben őrzött foglyok kínzásával kapcsolatos információk "eltúlzottak". A miniszter annyit ismert el, hogy "hét esetben" megkínoztak foglyokat a börtönben. A 170-176 fogoly közül szerinte hét viseli ütések nyomait.

Az iraki politikus hozzátette, mindenkit, aki a kegyetlenkedésekért felelős, a törvény szerint felelősségre vonnak. Szulág elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint a foglyokat szinte titkokban tartották fogva, s hogy főként szunniták lennének.

Hangsúlyozta, hogy különböző eredetű "bűnözőkről és terroristákról" van szó, akiket a jogi eljárások tiszteletben tartásával vettek őrizetbe. "Közöttük a legveszélyesebbek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat külföldi harcosai" - közölte a rendőrtábornokok által körülvett miniszter, kezében egy csomag személyazonossági igazolványt és útlevelet lobogtatva.

Röviddel az iraki belügyminiszter sajtótájékoztatója után James Bullock, a bagdadi amerikai nagykövetség szóvivője azt hangsúlyozta, hogy egyetlen fogolykínzás is túl sok. Az amerikai diplomata sajtótájékoztatóján kiemelte, az Egyesült Államok együttműködik az iraki hatóságokkal abban, hogy elszámoltassák a felelősöket, és olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek megakadályozzák az ilyen esetek ismétlődését.

Rick Lynch tábornok, az iraki többnemzetiségű erők szóvivője elmondta, hogy amikor az amerikai katonák vasárnap behatoltak a belügyminisztérium ellenőrzése alatt lévő börtönbe, 169 foglyot találtak ott, akik közül egyesek szemmel láthatóan éheztek, és bántalmazás nyomai látszottak rajtuk. A tábornok elmondta, hogy a börtön felfedezése után az amerikai katonák vették ellenőrzésük alá a létesítményt, és a foglyokat átszállították a Bagdadtól nyugatra fekvő Abu Graibba, ahol "megkapták a szükséges orvosi ellátást". Mint ismeretes, amerikai katonák éppen az Abu Graibban kínoztak meg iraki foglyokat 2003 végén.

A bagdadi amerikai nagykövetség csütörtökön közleményben ítélte el a fogolykínzásokat, "bárhol történjenek is", és figyelmeztette az iraki kormányt, nehogy milicisták tegyék rá kezüket a biztonsági szolgálatokra, a minisztériumokra vagy más intézményekre. A figyelmeztetés nyílt utalás volt azokra az értesülésekre, amelyek szerint a választásokon győztes síita pártszövetség fegyveres szárnyának tartott Badr-brigádok beszivárogtak az iraki központi biztonsági szolgálatokba.

Dzsalal Talabani elnök a Die Presse osztrák napilap csütörtöki számában megjelent interjújában a titkos börtönnel kapcsolatban kijelentette, hogy nem ilyen új Irakért küzdött, az ország új vezetése elutasítja az ilyen módszereket, és keményen megbünteti azokat, akik ilyen bűnöket követtek el. Felhívta a figyelmet arra, hogy az iraki alkotmány alapján tilos a kínzás Irakban, ahogyan senkit sem lehet megfelelő letartóztatási döntés nélkül fogva tartani.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Újabb alattomos fogolykínzásokról számolt be a Post

Újabb titkos dokumentumokat közölt szerdán a The Washington Post arról, hogy amerikai katonák milyen brutális kínzásokat végeztek iraki foglyokon, illetve hogy mennyire hazug jelentésekkel leplezték el a vallatásokat.

MTI Világ

Amerikai katonaorvosok részt vettek a kínzásokban?

Az amerikai hadsereg orvosai megsértették a hadifoglyok kínzását tiltó Genfi Konvenciót azzal, hogy segítettek a titokszolgálat tisztjeiknek a vallatások kitervelésében, sőt, talán részt is vettek kínzásokban - állítja a New England Journal of Medicine.

hvg.hu Világ

Az év internetes átverései - 4. helyezett: Hamis képek a fogolykínzásról

Csokorba gyűjtöttük, s naponta frissítve közöljük a 2004-es év tíz legnagyobb internetes átverését. Legendák a Bush-szavazók IQ-járól, ál-Kovács munkásőrmundérban, emberevő óriáspókok, repülők Trója ostrománál – többek között ezt hozta nekünk 2004-ben az elektronikus posta.

Tovább mélyült a Danske Bank pénzmosási botránya

Tovább mélyült a Danske Bank pénzmosási botránya

Lombvágó fűrésszel választottak szét két harcoló szarvast

Lombvágó fűrésszel választottak szét két harcoló szarvast

A Tesco is visszavesz a műanyag zacskózásból

A Tesco is visszavesz a műanyag zacskózásból

Drónokat vetnek be Krakkóban a szemetet égető lakosok ellen

Drónokat vetnek be Krakkóban a szemetet égető lakosok ellen

Lejtőn a Mészáros körüli tőzsdei birodalom, oligarchák feszültek egymásnak

Lejtőn a Mészáros körüli tőzsdei birodalom, oligarchák feszültek egymásnak

Hosszú másodikként zárta a világkupát

Hosszú másodikként zárta a világkupát