szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tálib gerillák elraboltak szombaton egy indiai útépítő mérnököt a dél-afganisztáni Nimrúz tartományban. A tálib lázadók által bejelentett emberrablás hírét az afgán belügyminisztérium szóvivője megerősítette vasárnap. Közölte, hogy az indiai mérnököt autójából rángatták ki a tálibok, s vele együtt elhurcolták a sofőrt és két testőrt. Ők hárman afgán állampolgárok.

Az utóbbi egy év alatt tálibok több olyan indiai és török mérnököt ejtettek fogságba, akik Dél-Afganisztánban útépítéseken dolgoztak. Egy török szakembert meg is gyilkoltak, a többieket feltehetően váltságdíjért cserébe szabadon engedték. Legutóbb augusztus 31-én egy brit útépítő mérnököt raboltak el és gyilkoltak meg Faráh tartományban, holttestét három nappal később találták meg.

A dél-, délnyugat-afganisztáni tartományokban jelentősen romlott a biztonsági helyzet a tálib rendszer 2001-es megdöntése óta, különösen a Kandahárt és Herátot összekötő út mentén a kormányellenes lázadók, valamint a csempészettel foglalkozó bűnbandák támadásainak következtében. A héten Kabulban és Dél-Afganisztánban öngyilkos merényletek sorát hajtották végre tálibok.

Mintegy húszezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban, tálib harcosok és iszlámista szövetségeseik, olyanok, mint az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet tagjai után kutatva. Az idei év eleje óta közel 1500 ember, elsősorban tálib lázadó vesztette életét fegyveres összecsapásokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Amerikaiak bombázták a tálibokat

Amerikai vadászbombázók támadást indítottak egy megerősített tálib rejtekhely ellen Afganisztán keleti részén, azon a hegyvidéki területen, ahol öt napja nyoma veszett egy amerikai elitalakulatnak.

MTI Világ

A tálibok meggyilkoltak 19 rendőrtisztet

Meggyilkoltak 19 rendőrtisztet a tálib felkelők Afganisztán déli részén, amikor rátámadtak egy rendőrségi járműoszlopra - közölte kedden az afgán belügyminisztérium.