szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A halálbüntetés visszaállítását szorgalmazta vasárnap megjelent cikkében a Scotland Yard előző főparancsnoka a Bradfordban múlt héten elkövetett, hatalmas felháborodást kavaró rendőrgyilkosság nyomán.

Péntek este egy négygyermekes rendőrnő esett fegyveres rablók áldozatává az észak-angliai városban. Sharon Beshenivsky egy utazási irodában történt rablási kísérlethez szállt ki riasztás után egy másik rendőrnővel, de a bűnözők mindkettejükre rálőttek.

Beshenivsky azonnal meghalt, társa súlyosan megsérült, annak ellenére, hogy - jóllehet fegyverük nem volt - mindketten golyóálló mellényt viseltek.

Lord John Stevens, a Scotland Yard januárban leköszönt előző főparancsnoka a legnagyobb vasárnapi brit tömeglapban, a News of the Worldben közölt cikkében azt írta, egész életében ellenezte a halálbüntetést, de Sharon Beshenivsky hidegvérű meggyilkolása után megváltoztatta e véleményét.

Lord Stevens szerint "annak a szörnyetegnek, aki ezt a fiatal nőt kivégezte, halállal kellene bűnhődnie bűnéért". "A gonosz e szélsőséges megnyilvánulására csak a legszélsőségesebb választ lehet adni, ez pedig a halál" - írta a londoni rendőrség korábbi első embere, aki e minőségében hivatali ideje alatt a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt volt.

Az egykori főparancsnok azt írta, az évek során túl sok, szolgálatteljesítés közben meggyilkolt kolléga családtagjainak kellett vigaszt nyújtania, és ez "egyre inkább próbára tette" az élet szentségébe vetett hitét.

Nagy-Britanniában 1965-ben törölték el a halálbüntetést. A brit kormány ebben a kérdésben még legszorosabb szövetségesével, az Egyesült Államokkal is kész konfrontálódni, London a 2003-ban megkötött kétoldalú kiadatási egyezség előfeltételeként szabta, hogy nem ad ki Amerikának olyan körözött személyeket, akikre jó eséllyel halálbüntetést rónának ki odaát.

A halálbüntetés nagy-britanniai visszaállítását éppen abban az évben egyébként a konzervatív árnyékkormány akkori belügyminiszter-jelöltje, David Davis is szorgalmazta. A politikus korabeli nyilatkozata szerint ezt a büntetési formát a sorozatgyilkosságok esetében lehetne ismét bevezetni, mert az ilyen bűnügyekben "szinte kizárt" a jogi tévedés lehetősége.

Davis jelenleg a Konzervatív Párt vezéri és miniszterelnök-jelölti tisztségéért kampányol, miután Michael Howard, a párt mostani vezetője bejelentette távozási szándékát. A pénteki bradfordi rendőrgyilkosság ügyében vasárnapig hat személyt, köztük egy nőt vettek őrizetbe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Észak-Koreát a halálbüntetés eltörlésére szólította fel az ENSZ

Vitit Muntarbhorn, a világszervezet első Észak-Koreáról készült emberi jogi jelentésének készítője elítélte azt a gyakorlatot, miszerint a politikai foglyok családtagjait gyakran a "bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények" vádja alatt "kollektív büntetésben" részesítik.

MTI Világ

Húsz vádlottra kértek halálbüntetést a terroristaperben

Kuvait fővárosában kedden megkezdődött 37 iszlám fegyveres aktivista pere, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, és részesei voltak a kuvaiti rendőrséggel lezajlott véres januári összecsapásoknak.

Nagy meccsen kapott ki Fucsovics Monfilstól

Nagy meccsen kapott ki Fucsovics Monfilstól

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből