szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vádlott betegsége miatt újabb halasztást szenvedett ma a Szlobodan Milosevics, háborús bűnökkel vádolt egykori jugoszláv elnök ellen, a hágai Nemzetközi Törvényszéken folyó per.

Az eljárás az eredeti tervek ellenére mégsem folytatódik hétfőn, mert a vádlott még mindig beteg - közölte Patrick Robinson bíró, a törvényszék elnöke. A bíróság megvárja a beteg állapotáról beszámoló orvosi jelentést, mielőtt nyilatkozna a per folytatásának időpontjáról.

Szlobodan Milosevics perét múlt szerdán függesztették föl - a tárgyalás 2002 februári kezdete óta huszonkettedik alkalommal -, miután a vádlott azt mondta, „rosszul érzi magát”, fej-, szem- és fülfájásra panaszkodott. A volt jugoszláv elnök kedden egészségügyi okokból a tárgyalás hathetes felfüggesztését kérte, az őt korábban megvizsgáló - francia, orosz és szerb szakemberekből álló - orvoscsoportra hivatkozva, akik „legalább hathetes fizikai és szellemi pihenést” írtak elő számára.

Milosevicset háborús és emberiség elleni bűntettekkel, valamint népirtással vádolják, s akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

MILOSEVICS PERE

A hágai Nemzetközi Törvényszék kedden folytatta az egyebek közt népirtással, népirtásban való bűnrészességgel...

Világ

Védőügyvédet rendelnek ki Milosevics mellé Hágában

ANemzetközi Törvényszék (NT) azért rendel ki védőügyvédet a háborús bűnökkel vádolt Szlobodan Milosevics mellé, hogy a volt jugoszláv elnök megromlott egészségügyi állapota miatt büntetőpere ne szenvedjen további késedelmet.

Világ

Hága: Milosevics 1631 tanút kíván beidéztetni

Milosevics tanácsadói már átadták az a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) a tanúk nevét tartalmazó listát. Az ötezer oldalas indoklásban a volt elnök kifejti, hogy miért kíván beidéztetni ilyen sok tanút.

MTI Világ

Sokkoló videó Srebrenicáról Milosevics perében

Miután Milosevics tárgyalásán bemutattak egy, a srebrenicai vérengzést dokumentáló videofelvételt, boszniai özvegyek tiltakoznak az ellen, hogy a hivatalos belgrádi küldöttség részt vegyen a mészárlás évfordulóján tartandó megemlékezésen.