Tetszett a cikk?

Ariel Saron izraeli miniszterelnök úgy döntött, hogy kilép pártjából, a jobboldali Likud pártból és új pártot alapít - jelentette vasárnap este az izraeli katonai rádió meg nem nevezett Likud-forrásokat idézve.

A rádió szerint Saron, aki egyben a párt vezetője is, a döntést megelőzően maratoni tárgyalásokat folytatott legközelebbi munkatársaival. Ezt követően határozott úgy, hogy kilép a pártból, amelynek egyik megalapítója volt, s külön indul a várhatóan jövő márciusban tartandó előre hozott parlamenti választásokon. Az idézett források szerint Saron arra készül, hogy új pártot alapít és e párt képviseletében indul majd a tervezett választásokon. Ugyancsak a rádió közölte: a miniszterelnök hétfőn kérni fogja Móse Kacáv elnököt a parlament feloszlatására.

Mindezt megerősítette internetes kiadásában a Jerusalem Post című izraeli napilap is. Saron közeli munkatársaira hivatkozva a tekintélyes lap arról számolt be, hogy döntéséről a kormányfő hétfőn tájékoztatja a Likud parlamenti frakcióját. Az újság értesülése szerint Ariel Saron arra készül, hogy egy jobbközép pártot alapít, s várhatóan kormányának több minisztere csatlakozik hozzá, köztük Eluh Olmert miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter is.

Megfigyelők szerint Saron lépésére régóta számítani lehetett. Döntését elsősorban azzal magyarázzák, hogy a miniszterelnököt a Gázai övezetből történt kivonulás miatt heves bírálatok érték saját pártjában is.

Egy másik izraeli napilap, a Jediót Ahronót szerint Saron döntése jelentős mértékben átrajzolhatja Izrael politikai térképét, a döntés egyfajta politikai földcsuszamlást okozhat. A lap ugyancsak azt írta, hogy Likud több minisztere és parlamenti képviselője is csatlakozik Saronhoz, s az új párt a minden valószínűség szerint március végén sorra kerülő előre hozott választásokon 28 mandátumra tehet szert.

Ezzel az izraeli törvényhozásban, a kneszetben az Izraeli Munkapárt mögött a második legnagyobb frakciót alkothatja majd. A felmérések a Saron nélküli Likudnak mindössze 18 képviselői helyet jósoltak A Jediót Ahronót szerint amennyiben Saron új pártot alapít, ahhoz nagy valószínűséggel csatlakozik az Izraeli Munkapárt volt vezetője, Simon Peresz eddigi miniszterelnök-helyettes is, akit tíz nappal ezelőtt nagy meglepetésre leváltottak pártelnöki funkciójából. Erre utal az is, hogy a koalíciós kormány utolsó, vasárnap tartott ülésén a miniszterelnök rendkívül meleg szavakkal méltatta peres érdemeit, s egyfajta új együttműködés kezdetéről beszélt.

Az előzményekhez tartozik, hogy már napokkal ezelőtt megpecsételődött a Saron által irányított, január óta hivatalban lévő nagykoalíció sorsa. Az újdonsült pártelnök, Amír Perec vezette szociáldemokrata Izraeli Munkapárt ugyanis úgy határozott, hogy kilép a koalíciós kormányból, s ezt a döntést vasárnap a párt vezetősége végérvényesen megerősítette Saron és Perec a múlt hét közepén állapodott meg abban, hogy együttesen törekszenek a parlament feloszlatására és előre hozott választások kiírására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Saron cáfolja a ciszjordániai lakásépítést

Ariel Saron izraeli kormányfő hivatala cáfolta, hogy Izrael hamarosan 3000 lakást építene a Ciszjordánia északi részén fekvő Ariel telepen. A hírt korábban Zeév Boim védelmi miniszter-helyettes jelentette be Saul Mofaz védelmi miniszterre hivatkozva.

MTI Világ

Újabb pénzügyi botrány Saron választási kampánya körül

Újabb pénzügyi botrány fenyegeti az izraeli kormányfő választási kampányát. A 10-es csatorna nevű izraeli magántelevízió ugyanis felfedte, hogy Ariel Saron New York-ban részt vett egy adománygyűjtő vacsorán, ahol a résztvevők páronként 10 ezer dollárral járultak hozzá Likud pártbeli riválisa, Benjámin Netanjahu elleni választási hadjáratához.

MTI Világ

Továbbra is kétséges az Saron-Abbász találkozó

Továbbra is kétséges, hogy sor kerül-e Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök keddi találkozójára. Noha a két fél megbízottai vasárnap Jeruzsálemben újabb előkészítő megbeszéléseket tartottak, a tanácskozást követő nyilatkozatok szerint változatlanul bizonytalan, hogy megvalósul-e a hét elejére előirányzott csúcstalálkozó.

MTI Világ

Saron: Izrael nem akar uralkodni a palesztinok felett

A palesztinok jogosultak arra, hogy saját államuk legyen és Izrael nem akar uralkodni felettük – jelentette ki Ariel Saron izraeli kormányfő csütörtökön az ENSZ jubileumi csúcsértekezletén mondott beszédében.

Az OSC vízilabdacsapata is volt Olaszországban – két magyar bajnoki marad el

Az OSC vízilabdacsapata is volt Olaszországban – két magyar bajnoki marad el

Romániában is fertőzött a Wizzair-gép utasa, Dániában egy tévés betegedett meg - hírek a járványról percről percre

Romániában is fertőzött a Wizzair-gép utasa, Dániában egy tévés betegedett meg - hírek a járványról percről percre

Jelentős havazásra figyelmeztet a közút az északi megyékben

Jelentős havazásra figyelmeztet a közút az északi megyékben