szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háromévi börtönre és 750 korbácsütésre ítéltek Szaúd-Arábiában egy tanárt, aki arra "vetemedett", hogy vitát rendezett a diákjaival a nagy vallásokról.

Mahamed el-Harbi főiskolai tanárt maguk a diákok jelentették fel az ügyészségen, amely hittagadás, szentségtörés címén eljárást indított ellene.

Az ítélet felzúdulást váltott ki emberi jogi körökben, és vitát indított el az interneten, amelyet a szaúdiak egyre inkább használnak a szólásszabadságot korlátozó, ultrakonzervatív királyságban. Nagy többségük szemében a tanár egyetlen bűne az volt, hogy nyíltan beszélt diákjaival olyan időszerű témákról, mint a kereszténység, a judaizmus és a terrorizmus okai.

"Mindaddig, amíg az iskolai tanárokat üldözik a munkájuk végzése miatt, a diákok fognak veszíteni" - jelentette ki Sarah Leah Whitson, a Human Right Watch nemzetközi emberi jogi figyelő szervezet közel-keleti igazgatója.

"Az ügyben nem maga a konkrét ügy a fontos, hanem a szólásszabadság megsértése, és az, hogy milyen borzalmas büntetést rónak ki ezért a hatóságok. A kormány meg akarja reformálni a rendszert, de a munka óriási. Az (oktatási) rendszeren belül sok a vallási radikális, és noha sok minden megváltozott már a tananyagban, ha a professzorok nem változnak, nem változik meg semmi" - véli Turki el-Hamad szaúdi elemző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András (hvg.hu) Világ

Erőszakos vallás-e az iszlám?

Egy nemrég alakult magyar iszlámellenes csoport állítólagos szakértőkre hivatkozva azt hangoztatja, hogy a Korán bűnözői kézikönyv, az iszlám pedig bűnöző vallás. A hvg.hu most arra keresi a választ, hogy elemezhető-e önmagában a Korán alapján az iszlám és az erőszak viszonya.