szerző:
MTI

A szerb kormány kedden a parlament elé terjesztette törvénytervezetét, amely rehabilitálná azokat a személyeket, akik az elmúlt hatvan évben politikai üldöztetés áldozatai voltak.

A jogszabály elfogadása esetén hatvan év után levethetik magukról a kollektív háborús bűnösség bélyegét a délvidéki Csurog, Zsablya és Mozsor magyar lakói, akiket 1944-45-ben ártatlanul kivégeztek, illetve vagyonelkobzással sújtva örökre elüldöztek otthonukból.

A törvénytervezet értelmében a politikai üldöztetés kárvallottjai a belgrádi kerületi bírósághoz nyújthatják be rehibilitálási  kérelmüket. Milan Parivodic, a törvényt előterjesztő szerbiai külgazdasági tárcavezető történelmi jelentőségűnek mondta a jogszabályt, amely történelmi igazságot tesz a szerb nép és Szerbia polgárai között.

Teleki Júlia, a csurogi túlélőket és a hozzátartozókat képviselő "háborús bűnös" üdvözölte a törvény beterjesztését. Teleki Júlia birtokában van az a hatósági dokumentum, amelybet őt és családját háborús bűnösnak nyilvánították.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Összevertek egy háborús bűnösöket kereső szerb ügyvédet

A belgrádi média pénteken adott hírt arról, hogy Tatomir Lekovics ügyvédet, a Humanitárius Jogi Alap (FHP) nevű civil szervezet munkatársát csütörtökön Kragujevac városközpontjában a nyílt utcán baltanyéllel verte össze egy férfi, több ütést mérve a fejére és a testére. Lekovic agyrázkódást, mellkasi és válltájéki sérüléseket szenvedett, jelenleg kórházba ápolják.