szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyugtalanságát fejezte ki az egyre több öngyilkos merénylet miatt Hamid Karzai afgán elnök hétfőn, egy nappal azután, hogy egy kanadai diplomata is áldozatul esett egy ilyen merényletnek.

Karzai attól tart, hogy az iraki terroristák "sikereit" látva az afganisztáni tálibok is egyre gyakrabban a merényleteknek ehhez a fajtájához fognak folyamodni. A tálibok korábban is éltek ezzel a módszerrel, de csak ritkán, és az afgán elnök szerint csak elkeseredésükben. Az elmúlt négy hónapban viszont már 25 ilyen merénylet volt, amibe nem számít bele a hétfőn Kandahárban elkövetett újabb öngyilkos robbantás.

Karzai az erődítménnyé tett kabuli elnöki palotában a sajtóval találkozva üzent a Nyugatnak, hogy ne hagyja magára a tálibok elleni harcban, mert Afganisztán ismét a terroristák Európa és Amerika ellen indított támadásainak hátországává válhat. "Veszteségeink vannak, afgánok halnak meg... a közös ügyért, a világ biztonságáért - mondta az elnök. - Közös harcot vívunk a terrorizmus ellen, magunkért és a nemzetközi közösségért. Ha önök nem védik meg itt magukat, akkor otthon, az európai és amerikai fővárosokban kell majd megvédeniük magukat".

Az elnök a felszólítást egy nemzetközi adományozó konferencia elé időzítette, amelyet e hónapban tartanak. Afganisztánnak még hosszú ideig szüksége lesz a segítségre - figyelmeztetett.

Karzai szolidaritásáról biztosította az Egyesült Államokat azzal kapcsolatban, hogy egy pénteki amerikai légitámadásban 18 civil életét vesztette a szomszédos Pakisztánban. Ez bárhol megtörténhet - mondta, de hozzátéve, hogy az amerikaiak nem tájékoztatták az afgán felet a bombázásról. Harcot vívunk a terrorizmus ellen, s Afganisztán területét fel lehet használni ehhez - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Sokkal kevesebben hozzák a pénzüket Magyarországra, mint tavasszal

Sokkal kevesebben hozzák a pénzüket Magyarországra, mint tavasszal

A tartós fáradtság és a sápadtság a vashiány tünete is lehet

A tartós fáradtság és a sápadtság a vashiány tünete is lehet