szerző:
MTI

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat új támadásokra készül az Egyesült Államok ellen - figyelmeztetett az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban csütörtökön közzétett hangfelvételen Oszama bin Laden, aki egyúttal "hosszú távú", feltételes tűzszünetet ajánlott az amerikai népnek, hogy elősegítse Irak és Afganisztán újjáépítését.

"A támadások előkészületei folyamatban vannak, és otthonaitokban fogjátok érezni azokat, amint az előkészületek befejeződnek" - mondta a felvételen beszélő személy, akinek hangja erősen hasonlított bin Ladenére. 

A katari székhelyű al-Dzsazíra elmondása szerint az üzenetet a decembernek megfelelő muzulmán hónapban vették fel. Műszaki elemzését, hitelességének vizsgálatát az amerikai titkosszolgálat megkezdte - vált ismertté amerikai hírszerzési forrásból. A Fehér Ház egyelőre elzárkózott a felvételen elhangzottak kommentálásától.

Bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel utoljára 2004 decemberében hangzott el. A mostani üzenet néhány nappal azután vált ismertté, hogy egy amerikai légitámadásban állítólag életét vesztette az al-Kaida négy kulcsfigurája Pakisztánban. A beszélő közölte: nem a biztonsági intézkedések fokozása miatt nem voltak támadások az Egyesült Államokban 2001 szeptembere óta, hanem azért, mert "folyamatban vannak akciók, amelyek előkészületeket igényelnek". "Az Amerikában történő hasonló akciók nem azért késlekednek, mert nem sikerül áttörni biztonsági intézkedéseiteken. Akciókra kerül sor ugyanakkor Bagdadban, és otthonaitokban fogjátok azokat látni abban a percben, amikor az
előkészületek, Isten akaratából, befejeződnek" - fogalmazott. "Annak alapján, amit mondtam, jobb nem harcolni a muzulmánok ellen saját földjükön" - szögezte le.

"Készek vagyunk hosszú távú tűzszünetet ajánlani nektek tisztességes feltételekkel, amelyekhez ragaszkodunk" - mondta anélkül, hogy a bejátszásban bármit elárult volna a feltételekről. "Olyan nemzet vagyunk, amelynek Isten megtiltotta, hogy hazudjon és csaljon. Így mindkét fél élvezheti a biztonságot és a stabilitást a tűzszünet alatt, így építhetjük Irakot és Afganisztánt, amelyek elpusztultak ebben a háborúban.

A beszélő állítása szerint üzenetével arra kívánt reagálni, hogy az amerikai közvélemény támogatja a csapatkivonást Irakból, nevetség tárgyává tette a közvélemény-kutatásokat "félreértő" Bush elnököt, és azt hangoztatta, hogy Irak az iszlámista fegyveresek toborzóközpontja lett.

"Elnökötök félremagyarázza a közvélemény-kutatásokat, amelyek azt mutatják, hogy óriási többségetek katonáitok kivonását helyesli Irakból. Ő (Bush) nem ért egyet ezzel az óhajjal, és azt bizonygatja, hogy a csapatkivonás "rossz üzenet lenne az ellenségnek, és jobb harcolni ellenük az ő területükön, mint a miénken". A valóság azonban az, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseik elleni háború nemcsak Irakra korlátozódik, ahogy állítja, sőt Irak gravitációs pontja és toborzóhelye lett (az iszlám harcosoknak)".

Ahmed es-Sejk, az al-Dzsazíra főszerkesztője nem nyilatkozott arról, hol és mikor jutottak hozzá a meglehetősen rossz minőségű, tízperces hangfelvételhez. Az arab hírtévé négy részletet játszott be, amelyeket "hírértékűnek" tartott.

Bin Laden 2004 áprilisában egy hasonló hangfelvételen Európának már ajánlott tűzszünetet, de az Egyesült Államoknak még nem. Elemzők úgy gondolják: bin Laden az üzenettel megpróbál éket verni Washington és szövetségesei között, és menekülésre késztetni a nyugati katonai szövetség ingadozó tagjait Irakból.

Washington elutasította bin Laden fegyverszüneti ajánlatát
 
Az Egyesült Államok "nem tárgyal terroristákkal" - közölte a Fehér Ház szóvivője, hozzátéve, hogy a hangfelvétel hitelességének megállapítása még nem fejeződött be.

Az al-Dzsazíra arab hírtévében csütörtökön közzétett hangfelvételen Oszama bin Laden újabb terrortámadásokat helyezett kilátásba az Egyesült Államok ellen, ugyanakkor kijelentette, hogy hálózata nyitott egy feltételekhez kötött fegyverszünetre az amerikai néppel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Oszama bin Laden gyűlölte Szaddám Huszeint

Az amerikai propagandával ellentétben Oszama bin Laden mindig is gyűlölte Szaddám Huszeint - derül ki az al-Kaida terrorista hálózat vezetőjéről az Egyesült Államokban januárban megjelenő kötetből, amelyből a Le Figaro című francia napilap közölt részleteket.

MTI Világ

Oszama bin Laden megsebesült egy támadásban

Megsebesült Afganisztánban Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője - jelentette pénteken az egyiptomi MENA hírügynökség, de közölték az iszlámisták által látogatott honlapok is.

MTI Világ

A CIA tudja, hol bujkál bin-Laden

Biztosnak látszó értesülése van Oszama bin Laden tartózkodási helyéről Porter Gossnak, az amerikai hírszerzés, a CIA igazgatójának.

MTI Világ

Kihallgatták Oszama bin Laden féltestvérét

Yeslam Binladint, Oszama bin Laden Svájcban élő üzletember féltestvérét kihallgatták Párizsban egy 300 millió dolláros, Svájcból Pakisztánba történt állítólagos átutalás kapcsán, amelynek a kedvezményezettje a nemzetközi terrorhálózat vezetője volt - vált ismertté kedden francia igazságügyi forrásból.

Orbán: Vannak kipcsakok Magyarországon

Orbán: Vannak kipcsakok Magyarországon

Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

Már bérgyilkost is fogadott a férje megölésére, most boldogan élnek együtt

Már bérgyilkost is fogadott a férje megölésére, most boldogan élnek együtt

Végre kedvére való interjút készítettek Kimi Räikkönennel

Végre kedvére való interjút készítettek Kimi Räikkönennel

Megérkezett a teljesen új Toyota Yaris

Megérkezett a teljesen új Toyota Yaris