szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

Ideiglenes vízumkötelezettség bevezetését fontolgatják Romániával és Bulgáriával szemben a nyári labdarúgó világbajnokság idejére szólóan. Bár a két tagjelölt a tervek szerint 2007-ben csatlakozik az Európai Unióhoz, a szigorítást Németországban és Brüsszelben is indokoltnak tartják, hogy meggátolják a kelet-európai prostituáltak beáramlását Németországba.

Franco Frattini igazságügyi EU-biztos júniusra és júliusra szólóan vezetne be vízumkötelezettséget a román és bolgár állampolgárokkal szemben. Szerinte az intézkedés - kiegészítve a fokozott határ menti fegyelemmel - segítené a „szörnyűséges bűntények” megelőzését, a prostitúcióval kapcsolatos probléma kezelését. A világbajnokságra kiadandó külön tartózkodási engedély 45 napra szólna.

Az Európai Bizottság az igazságügy-miniszterek április 27-i találkozójára terjeszt elő javaslatot, ennek részeként kerülhet terítékre az ideiglenes vízumkötelezettség bevezetésére vonatkozó ajánlás.

Románia és Bulgária az Europol prostitúciós feketelistáján szerepel, Moldáv Köztársasággal, Ukrajnával, Oroszországgal és Albániával együtt. A hat ország közül négy esetében - a kivétel Románia és Bulgária - eleve vízumkötelezettség van érvényben. A hat országot az Europol 2005-ben jelölte meg „a szexuális kizsákmányolás céljával az EU-ba szállított áldozatok fő származási helyeként”.

Az Europol jegyzékében Németország fő célországként szerepel, a prostituáltak iránti kereslet pedig várhatóan jelentősen megnő az idén nyári labdarúgó világbajnokság idején, amikor várhatóan több millió futballrajongó tartózkodik majd Németországban.

„Kénytelenek vagyunk vízumkötelezettséget bevezetni olyan harmadik országokkal szemben, amelyek a nő- és gyermekkereskedelem melegágyai” - mondta Franco Frattini. „Nem adhatok névsort, hiszen nem kívánok egyetlen lehetséges származási országot sem megszégyeníteni, de mindannyian tudjuk, hogy Európa keleti határvidéke a prostitúció egyik származási helye."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Barroso sürgette az amerikai vízumkényszer feloldását

Az Európai Bizottság elnöke pénteken felszólította az Egyesült Államokat, hogy vessen véget vízumpolitikájában az Európai Unió kilenc új tagállamaival szemben alkalmazott megkülönböztetésnek és a kölcsönösség jegyében oldja fel az állampolgáraikat sújtó vízumkötelezettséget.

MTI Itthon

Nem volt vízuma, egymillió forintos bírságot kapott

Négyezer eurós, azaz több mint egymillió forintnak megfelelő közrendvédelmi bírságot szabtak ki a határőrök Rábafüzesen egy Ausztria irányából belépésre jelentkező román autóbusz üzemeltetőjére, mivel a jármű egyik utasának nem volt érvényes vízuma.

MTI Világ

Az EU vízummentességet akar Ausztráliában és Észak-Amerikában

Az Európai Unió sürgette Ausztráliát, az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy gyorsítsák fel az uniós állampolgárok vízummentességnek megadásáról folytatott tárgyalásokat, határozzák meg pontosan az ehhez szükséges feltételeket. Ha nem járnak eredménnyel a szóban forgó országok polgárai szerint az EU bevezetheti a vízumkényszert.

MTI Itthon

A nemzeti vízum nem az elvándorlást szolgálja

A január 1-től életbe lépő nemzeti vízum semmilyen formában nem szolgálja az elvándorlást, és nem diszkriminatív, mivel nem etnikai jellegű vízum – jelentette ki Gémesi Ferenc, helyettes külügyi államtitkár.

MTI Itthon

Gyurcsány vízumkönnyítésre kapott ígéretet Bushtól

Gyurcsány Ferenc pénteken George Bush amerikai elnökkel tartott ötvenperces fehér házi találkozóján megerősítette Magyarország korábbi iraki és afganisztáni vállalásait, újabb hozzájárulást az amerikai fél nem kért, s a tárgyaláson megállapodtak egy olyan terv kidolgozásában, amely megkönnyíti a magyarok amerikai vízumkérelmét.

Döntött az Európai Bizottság, a Microsofté lehet a Doom és a Fallout is

Döntött az Európai Bizottság, a Microsofté lehet a Doom és a Fallout is

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság