szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnök úgy véli, jó döntés volt az iraki háború elindítása három évvel ezelőtt, s azt ígéri, megfékezik az erőszakot, amely már több mint 2300 amerikai katona halálát okozta a közép-keleti országban.

„Be fogjuk fejezni küldetésünket. A terroristákat Irakban kudarcra ítélve nagyobb biztonságot teremtünk saját népünk számára is" – jelentette ki az elnök szombaton, heti rádióbeszéde során. Közelmúltbeli felmérések szerint Bush népszerűsége az eddigi legalacsonyabb szinten áll, egyre több amerikai táplál kételyeket az iraki helyzetet és a beavatkozás jótékony hatásait illetően.

„Az Egyesült Államok és koalícióbeli partnereink döntése Szaddám Huszein eltávolításáról nehéz, de jó döntés volt’ – mondta Bush. „Amerika és a világ többi része nagyobb biztonságban van ma, amikor Szaddám Huszein nincs hatalmon. Nem nyomja el többé az iraki népet, nem pénzeli a terrorizmust, és nem fenyegeti a világot. Most bíróság előtt felel bűneiért, és több mint 25 millió iraki szabadságban él.”

Az amerikai elnök nem szólt a meg nem talált tömegpusztító fegyverek sok vitát keltő kérdéséről, amely érvként szolgált Irak megszállására. „Iraki nagykövetünk, Zal Khalilzad jelzése szerint az erőszak miatt az iraki vezetőknek az a sürgető érzésük van, hogy mihamarabb létre kell hozniuk egy nemzeti egységkormányt” – folytatta Bush, aki úgy véli, hogy „az iraki vezetők reagálása a legutóbbi erőszakcselekményekre világosan jelzi Irak kötődését a demokráciához”.

„Arra bátorítom őket, hogy folytassák munkájukat, tegyék félre nézeteltéréseiket, lépjék át a politikai, vallási és szektahatárokat, s olyan kormányt alakítsanak, amely szembe tud nézni a terrorizmussal, és kiérdemli minden iraki bizalmát" – mondta az amerikai elnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bush továbbra is terrorszervezetnek tekinti a Hamászt

A Hamász radikális szervezetnek le kell mondania az erőszakról, illetve Izrael lerombolásának szándékáról ahhoz, hogy partner lehessen a békefolyamatban - jelentette ki Washingtonban George Bush amerikai elnök. Eközben Hamász és Fatah-hívek csaptak össze Rámalláhban.

MTI Világ

Bush tudott a Katrina érkezéséről, de nem tett semmit

George Bush amerikai elnököt egy nappal a Katrina tavaly augusztus 29-i érkezése előtt figyelmeztették annak a veszélyére, hogy a hurrikán átszakíthatja New Orleans városának árvízvédelmi gátrendszerét – az AP amerikai hírügynökség által megszerzett és a mai lapokban ismertetett videofelvétel szerint. A felvétel újabb vitát váltott ki a kormány mulasztásairól.

MTI Világ

Az amerikaiak kétharmada helyteleníti Bush Irak-politikáját

Az amerikai állampolgárok több mint kétharmada szerint George Bush elnök rosszul kezeli az iraki helyzetet, csaknem egyharmaduk pedig nagyon valószínűnek tartja polgárháború kitörését az arab országban – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

MTI Világ

Újabb mélyponton George Bush népszerűsége

Egy felmérés szerint újabb mélypontra süllyedt George Bush amerikai elnök népszerűségi mutatója a folytatódó iraki erőszak, valamint a belpolitikában rázúduló, legutóbb egy arab cég amerikai kikötő vásárlási ügyletét ostorozó bírálatok miatt.

Világ

Bush: nem támogatjuk a kormányt, amely elpusztítaná barátunkat

A palesztinoknak folyósított amerikai segélyek beszüntetésével fenyegetőzött George Bush amerikai elnök arra az esetre, ha a palesztin parlamenti választásokat megnyerő Hamász radikális szervezet nem mond le az erőszak alkalmazásáról és kinyilvánított céljáról, Izrael elpusztításáról.

MTI Világ

Több ezren tüntettek Bush ellen Indiában

Több ezer tüntető fogadta pénteken Haidarábádban George Bush amerikai elnököt, aki ebben a fejlett technológiai iparáról híres városban folytatta indiai látogatását.

Elhagyatva, egy sivatagi farmon találták meg a Knight Rider KITT teherautóját

Elhagyatva, egy sivatagi farmon találták meg a Knight Rider KITT teherautóját

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

A Stop Soros törvényt is elkaszálhatja az Európai Bíróság

A Stop Soros törvényt is elkaszálhatja az Európai Bíróság