szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Néhány tucat párttársa és külföldi elvtársa jelenlétében, a közvetlen családtagok nélkül helyezték szombaton végső nyugalomra szülővárosában, Pozarevácban Szlobodan Milosevics volt szerbiai és jugoszláv elnököt, feltételezett háborús bűnöst, a délszláv háborúk kulcsszereplőjét.

A temetés és az azt megelőző gyászszertartások egész napos programmá nyúltak el, külföldi újságírók hada kísérte figyelemmel a rendezvényeket. Szlobodan Milosevics földi maradványait a nap folyamán átszállították a ravatalának helyt adó belgrádi múzeumból az államközösség parlamentje előtti térre, ahol emelvényre helyezték a szerb zászlóba burkolt koporsót. A gyászszertartáson összegyűlt, közel 80 ezer fős tömeg betöltötte a parlament előtti teret és a parkot, ahol 2000 októberében népfelkelés tört ki, elsöpörve a háborús bűncselekményekkel megvádolt jugoszláv államfő uralmát. 

Végső búcsú az egykori teljhatalmú vezértől
© AP
A tömeg előtt szocialista és radikális párti politikusok éltették az elhunytat, ismét elhangoztak a milosevicsi időket idéző szólamok arról, hogy a Nyugat gyarmati megaláztatásra akarta kényszeríteni Szerbiát, a nemzet legjobbja pedig szembeszállt ezzel, felkelt a "nemzetközi imperializmus góliátjai", az Egyesült Államok és a NATO ellen. 

A gyér számban megjelent külföldi vendégek között Szerbej Baburin, az orosz Duma alelnöke arról beszélt, hogy Milosevics életét adta Szerbia megújhodásáért, Gennagyij Zjuganov orosz kommunista pártvezér pedig arról szónokolt, hogy "szélnek kell ereszteni" a hágai Nemzetközi Törvényszéket, és ki kell hozni börtönéből a szerb nép "dicső fiait". Az egyetlen prominens nyugati vendég, Ramsey Clark volt amerikai igazságügyi miniszter, a Milosevics oltalmára alakult nemzetközi bizottság társelnöke arról beszélt, hogy a Nyugat el akarta szigetelni és szétforgácsolni Jugoszláviát, Milosevics pedig szembeszegült, és minden energiáját abba fektette, hogy megőrizze a déli szlávok közös államát.

A szónoklatokat skandálások szakították meg, a gyászolók Milosevicset éltették. A gyászrendezvényen rendbontás nem volt, a rendet a belügyminisztérium különlegesen kiképezett alakulata, a csendőrség és a rohamrendőrség szavatolta: szükség volt rá, mivel  közvetlenül a gyászgyűlés után a szomszédos belgrádi belvárosi téren egy-kétezer ember "ellentüntetést" tartott.

Milosevics földi maradványait ezután a Belgrádtól közel nyolcvan kilométerre délkeletre fekvő Pozarevácban szállították, a városban a halottas kocsi húszezres tömegben vert magának utat. Milosevics szülővárosában is megtartották a Nyugat-ellenes érzelmektől fűtött, az elhunytat magasztaló beszédeket, ezután pedig párttársai és külföldi elvtársai szűk körében helyezték nyugalomra családi háza udvarán a 64. életévében elhunyt politikust. A koporsót hársfa lombja alatt süllyesztették földbe. Ezt a helyet állítólag igen kedvelte a Milosevic-házaspár, itt "csattant" állítólag a pozsareváci "Rómeó és Júlia" első csókja. 

Szerbiában legendák övezik azt, hogy mily szoros kötelék volt Milosevics és felesége, Mirjana Markovics között, ennek ellenére az ingatlanüzérkedéssel vádolt özvegy nem jött el a temetésre Moszkvából. Nem volt jelen Milosevics fia, az ugyancsak Moszkvában élő Marko sem, de a Montenegróban élő lánya, Marija sem vett végső búcsút édesapjától. Marija egy podgoricai lapban megjelent interjúban rosszallta, hogy apját édesanyja családi házában temetik el. Marija nem kíván belenyugodni abba, hogy apja "idegen" udvarban nyugszik, ezért azonnal kezdeményezni kívánja az exhumálást, hogy Lijevo Rekában (Montenegró) temessék el újra.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Moszkva nem hisz Hágának Milosevics-ügyben

Oroszországnak "jogában áll nem bízni" Szlobodan Milosevics boncolásának eredményeiben - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Orosz orvosok utaznak Hágába, hogy "legalább megismerkedjenek" a boncolási jegyzőkönyvvel.

MTI Világ

Szándékosan szedett rossz gyógyszert Milosevics?

Egy holland toxikológus közölte: a volt jugoszláv államfő szándékosan vett be olyan gyógyszert, amely hatástalanította a magas vérnyomására kapott orvosságot. A hivatalos törvényszéki halottvizsgálat szerint szívinfarktus okozta Szlobodan Milosevics halálát.

MTI Világ

Milosevics özvegye nem lesz ott a temetésen

Megérkezett pénteken Belgrádba Gennagyij Zjuganov, az Orosz Kommunista Párt elnöke, hogy részt vegyen Szlobodan Milosevics temetésén, de a politikus szerint az elhunyt jugoszláv államfő felesége valószínűleg nem jön el a temetésre.

MTI Világ

Kostunica: eltemethetik Milosevicset Szerbiában

Szerbiában eltemethetik Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv államfőt - jelentette be Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök. A kormányfő arra nem tért ki, hogy a temetést Belgrádban rendeznék-e meg.

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

Mit jelentenek a ruhacímkéken lévő, "fenntartható" jelölések?

Mit jelentenek a ruhacímkéken lévő, "fenntartható" jelölések?