szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Silvio Berlusconi balközép választási ellenfelei csalást emlegettek szerdán, miután az olasz miniszterelnök bejelentette, hogy aznap este - négy nappal a választások előtt - egyedül kíván szerepelni a tulajdonában lévő tv-csatornák egyikének a műsorában.

A politikusok választások előtti médiaszerepléseit szabályozó törvény tiltja Olaszországban a mindenkori miniszterelnöknek, hogy ellenfél nélkül, egyedül vegyen részt egy tévéműsorban a választási kampány időszakában.

A médiabáró-kormányfő azt mondta rádiónyilatkozatában, hogy azért jelenik meg egyedül a képernyőkön a Mediaset csoporthoz tartozó Canale 5 csatorna korábban nem tervezett műsorában, mert fő vetélytársa, Romano Prodi - aki szintén meghívást kapott a szerkesztőségtől - elutasította a felkínált lehetőséget. 

Berlusconi, aki a balközép felháborodásának hatására végül lemondta e szereplését, tagadta, hogy a szóban forgó tv-fellépése sértette volna a törvényt. Arra hivatkozott védekezésében, hogy baloldali újságírók kérdezték volna, így a műsor nem lett volna egyszerű választási propaganda. A baloldali napilapok főszerkesztői, akiket meghívtak a Matrix című műsorba, hogy ők tegyenek fel kérdéseket a kormányfőnek, lemondták részvételüket, amikor megtudták, hogy csak a miniszterelnök lép fel, baloldali vetélytársai nem. Berlusconi már csak ezért is rákényszerült a tervezett műsor lemondására. 

Piero Fassino, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője a szabályok egyértelmű megsértésének nevezte Berlusconi sakkhúzását. Francesco Rutelli baloldali politikus kijelentette, hogy ezek után többé nem hajlandó szerepelni a Mediaset tv-csoport egyetlen műsorában sem. A baloldali pártok a média ellenőrzésével megbízott parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását követelték. (Ez a bizottság állította össze a választási kampányokban való médiaszereplések szabályrendszerét.) Antonio Padellaro, a l'Unitá című baloldali lap főszerkesztője felszólított minden olasz újságírót, hogy "a választási kampány szabályainak gyalázatos megsértése miatt" ne vegyenek részt többé Berlusconival együtt semmilyen tv-műsorban.

A kormányfő azt állította, hogy a médiafelügyelet engedélyezte számára a vitatott műsort, de a testület közleményben szögezte le, hogy nem adott ilyesmire engedélyt, sőt nem is tudott a tervezett műsorról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Berlusconi lenyúlta Bonót

Bono, a U2 rockzenekar énekese azzal vádolta meg Silvio Berlusconit, hogy illetéktelenül felhasználta őt választási kampányában, és valótlanul állította, hogy kormánya segítséget nyújtott a harmadik világ szegényeinek.

MTI Világ

Berlusconi: az erőszak istenkáromlás

Silvio Berlusconi olasz kormányfő felelőtlen gesztusnak minősítette, és elítélte a Mohamed prófétáról készült karikatúrák közlését, egyúttal "istenkáromlásnak" nevezve a muzulmán országokban az utóbbi napokban tanúsított "fanatikus erőszakot".

MTI Világ

Berlusconiék Oriana Fallacit akarják a szenátusba

A kormányzó olasz Forza Italia párt képviselői szívesen látnák Oriana Fallaci újságírónőt az áprilisi olaszországi parlamenti választásokra készülő szervezet szenátusi jelöltlistáján - jelentette a szombati olasz sajtó.

MTI Világ

Berlusconi lepaktálna Mussolini unokájával

Silvio Berlusconi olasz kormányfő megerősítette szerdán, hogy választási szövetségre törekszik az Alessandra Mussolini vezette szélsőjobboldali párttömörüléssel.

Az Egyesült Királyságban és Budapesten is bordélyházat üzemeltetett egy nő

Az Egyesült Királyságban és Budapesten is bordélyházat üzemeltetett egy nő

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak