szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia munkajogi reform ellen milliós tömegeket mozgósító ötödik országos akciónap után már nem Dominique de Villepin kormányfő, hanem - a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökeként - Nicolas Sarkozy belügyminiszter kezdheti meg szerdán a szakszervezetekkel való tárgyalást egy új törvény kidolgozásáról.

A párizsi 700 ezres tüntetéssel egyidőben Jean-Marc Ayrault, az ellenzékben lévő szocialisták frakcióvezetője a nemzetgyűlés azonnali kérdések órájában megkérdezte a miniszterelnöktől, hogy mit keres még a kormány padsorában, hiszen már nem ő irányítja az országot. Villepin válaszában az alkotmányt idézte: "Az elnök elnököl, a kormány kormányoz, a parlament törvénykezik, a pártok a demokratikus életben versenyeznek és javaslatokat tesznek. Mindenkinek megvan a maga szerepe". Az elszigetelődött kormányfő válasza nem egyszerűen önigazoló magyarázkodás volt, hanem egyben figyelmeztetés pártja elnökének, Nicolas Sarkozy belügyminiszternek is, aki jelenleg a fő tárgyaló szerepében tűnik fel.

Sarkozy felemelkedése

Egy évvel a francia elnökválasztás előtt a meggyengült köztársasági elnök, aki intézményi felelősségét tekintve Európa egyik legnagyobb hatalommal rendelkező politikusa, potenciális utódainak, Villepinnek és Sarkozynek rivalizálása közepette kényszerült kijelölni a kiutat abból a társadalmi válságból, melynek kialakulását nem tudta megakadályozni.

Bár Jacques Chirac beiktatta a tiltakozást kiváltó törvényt, azt azonnal fel is függesztette, és új törvény kidolgozására szólította fel a parlament legfőbb kormánypárti frakcióját. Ezzel az intézkedéssel az államfő székében hagyva állította félre egyszerre csodált és félt miniszterelnökét. A kormányhatalom a legfontosabb belpolitikai kérdésben a kormánypárt elnökének, Sarkozynek a hatáskörébe került át.

A BVA közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint Villepin soha nem volt ennyire népszerűtlen: az elmúlt két hónapban 14 pontot vesztett a népszerűségi listán és a franciák alig 28 százaléka van róla pozitív véleménnyel.

Katonai koncepció a civileken

A szociális gaullistaként kinevezett miniszterelnök az elmúlt hetekben képtelen volt a szociális párbeszédre; módszerének durvaságával és politikai süketségével hívta fel magára a figyelmet. Napóleon csodálójaként katonai koncepcióval kezelte a civil társadalmat, s lehetővé tette riválisának, hogy taktikai győzelmet arasson felette és Chirac felett - véli Alain Duhamel politikai elemző a Libération című napilap hasábjain.

Nem mindenki szereti Sarkozyt
© hvg.hu
Sarkozy a válság kirobbanása óta nem rejtette véka alá, hogy másképp képzelte el a munkajogi reformot, s egyre inkább a fiatalok első munkavállalási szerződéséről szóló törvény felfüggesztését és a kompromisszumkeresést javasolta. Ugyanakkor pártelnökként és belügyminiszterként nem tehette meg, hogy nyilvánosan ne támogassa kormányát.

A helyzet iróniája, hogy taktikájával néhány nap alatt a korábban kizárólag a törvényt és rendet képviselő belügyminiszter a pragmatikus és a minden irányban a párbeszédet kereső pártpolitikussá alakult át: a chirakizmussal korábban radikális szakítást hirdető pártelnök-elnökjelöltnek kell Chirac megbízásából társadalmi kompromisszumot találnia. Eközben a szociális beállítottságú Villepinből a tekintélyelvű vezető lett a közvélemény szemében.

Egy meggyengült jobboldal erős vezetője

Ha eddig tanúsított hidegvérével és professzionizmusával tudja vezetni a szakszervezetekkel a tárgyalásokat, Sarkozy a kormányzó UMP egyértelmű elnökjelöltje lehet a 2007-es elnökválasztáson. De nem szabad elfelejteni, hogy eközben a tiltakozó megmozdulások keretében tapasztalható egyre radikálisabb összecsapásokat is neki kell belügyminiszterként levezényelnie - emlékeztet a politológus.

Sarkozy a meggyengült jobboldal erős vezetője. Villepin ügyetlen politikájának köszönhetően a megosztott baloldal és szakszervezetek a munkajogi reform elleni társadalmi megmozdulásban újra egybeesések lettek.

A kormányfőnek pártja hivatalos jelöltjeként már nincs sok esélye az elnökválasztáson indulni, de megteheti független jelöltként Sarkozyvel folytatott rivalizálásának utolsó összetűzéseként. Ez a forgatókönyv Duhamel szerint Sarkozy esélyeit gyengítené, s a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen malmára hajtaná a vizet, aki a 2002-es elnökválasztáshoz hasonlóan bekerülhetne a második fordulóba. Ez esetben viszont az öt évvel korábbi felállással ellentétben nem a mérsékelt jobboldal képviselőjével hanem a szocialista jelölttel szemben kéne harcolnia az elnöki székért - írta Alain Duhamel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

A francia szociális miniszter nem ajánlja az új munkaszerződést

A Jacques Chirac francia elnök által aláírt vonatkozó törvény életbe lépése ellenére nem ajánlotta a fiatalok első munkavállalási szerződésének alkalmazását vasárnap este Jean-Louis Borloo, szociális kohézióért felelős miniszter, míg a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnöke, Nicolas Sarkozy belügyminiszter egy új törvény megfogalmazására tárgyalni hívta a szakszervezeteket.

Hét nap

FRANCIA TÜNTETÉSEK

A szakszervezetek szerint 2,7 millió, a rendőrség szerint több mint egymillió ember tüntetett kedden Franciaország 135...

MTI Világ

Hiába tüntet több millió francia?

A francia alkotmánybíróság szerint összhangban van az alaptörvénnyel a fiatalok első munkahelyéről szóló törvény, amely országos tiltakozást váltott ki.

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

2008 óta nem volt ilyen nagymértékű erdőirtás Amazóniában

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

A szemét lehet a következő nagy állami konc(esszió) Mészáros Lőrincnek

A szemét lehet a következő nagy állami konc(esszió) Mészáros Lőrincnek