szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első ízben mutatták ki a madárinfluenzát okozó H5 vírust Nagy-Britanniában.

A kórokozót Skócia keleti tengerpartján, Anstruther kisváros közelében izolálták egy elhullott hattyú szervezetében. A skót kormány egészségügyi hatósága szerint további vizsgálatokat igényel annak kimutatása, hogy az emberre is veszélyes H5N1 altípusról van-e szó, de az már biztos, hogy a hattyú pusztulását a H5 vírus okozta.

Az EU-előírásoknak megfelelően a madártetem fellelésének helyszíne körül három kilométeres körzetben védelmi övezetet, tíz kilométeres körön belül megfigyelési zónát jelöltek ki. Az övezeten belül felszólították a baromfitenyésztőket, hogy állományukat tereljék fedél alá, és szigeteljék el a vadmadaraktól.

Ha a madárinfluenza tömeges méretekben megjelenik a brit baromfiállományban is, az a brit állattenyésztés harmadik egészségügyi katasztrófája lenne az utóbbi másfél évtizedben. A kilencvenes években a teljes brit szarvasmarha-ágazatot tönkretette a valószínűleg fertőzött táp okozta kergemarhakór-járvány (BSE), amely a szennyezett húst fogyasztók körében is áldozatokat szedett: hivatalos adatok szerint száznál többen haltak meg a kór emberi változatában, a Creutzfeldt-Jakob tünetegyüttes új variánsában.

Öt éve pedig szinte példátlan mértékű száj- és körömfájás-járvány miatt kellett elrendelni a brit haszonállat-állomány tömeges leölését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A kormány 5,8 milliárd forintot költ madárinfluenzára

A kormány 5,8 milliárd forintot különít el a madárinfluenza-helyzet költségeire, amelyből 3,5 milliárd forint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerül, a fennmaradó 2,3 milliárd forintot három tárca között osztják szét.

MTI Itthon

Gyurcsány: Magyarországot is elérte a madárinfluenza

Magyarországra sajnos megérkezett a madárinfluenza - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A Fidesz szerint a kormány tétlen. Magyarország 110 ezer eurót kap Brüsszeltől a madárinfluenza megelőzésére szolgáló program finanszírozásához.

hvg.hu Világ

Szerbiában is megjelent a madárinfluenza

Szerbiában is kimutatták a madárinfluenza vírus H5 válfaját. Az amerikai egészségügyi hatóság emberei javasolták egy új influenza elleni védőoltás mielőbbi bevezetését, amely hatásos lehet a madárinfluenza elleni védekezésben.

Hét nap

TERJED A MADÁRINFLUENZA

Az Állat-egészségügyi Intézet vizsgálatai alapján egyértelmű, hogy madárinfluenzában pusztult el a horányi révnél...

MTI Tech

Vízimadarak hordozhatják a madárinfluenza vírust

Néhány galambfajban, ragadozó madárban, illetve énekesmadárban is kimutatták már a madárinfluenza vírusát, de ezek elszigetelt, egyszeri esetek voltak, igazából a vízimadarak érintettek a kórban, amely emberről emberre nem terjed, és amelynek vírusait a sütés, főzés feltétlenül elpusztítja - tájékoztatott Karcza Zsolt, a Madárgyűrűzési Központ vezetője.

Fókuszban

Madárinfluenza-riadalom

A madártetemek begyűjtésével, a baromfiállomány kötelező ólba zárásával próbálják megakadályozni a hatóságok, hogy a vadmadarak által az európai országok zömébe behurcolt H5N1-vírus a háziszárnyasokat is megtámadja. A pánik a teljes baromfiágazatot padlóra küldheti.

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp