szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vették és a moszkvai főügyészségen kihallgatták Vaszilij Alekszanjánt, a csődeljárás alá vont Jukos orosz olajcég újonnan kinevezett alelnökét.

Gevorg Davgján, Alekszanján ügyvédje közölte, hogy gyanúsítotti minőségben állították elő védencét, de a hatóságok még nem ismertették a vádakat. Egy moszkvai kerületi bíróság csütörtök délelőtt hagyta jóvá a főügyészség által előterjesztett dossziét, amelynek alapján sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt büntetőjogi felelősségre vonhatják Alekszanjánt.

A Jukos igazgatótanácsa kedden nevezte ki alelnöknek Alekszanjánt, aki addig a társaság jogi főosztályát irányította. Az igazgatótanács azért döntött így, hogy megpróbálja visszaszerezni a Jukos oroszországi vagyona feletti ellenőrzést.

A moszkvai döntőbíróság március 28-án felügyelő biztost rendelt ki a Jukos élére, és június 27-re kitűzte a megrendült orosz olajcég elleni csődkereset érdemi tárgyalását. Két nappal később a döntőbíróság megtiltotta a vállalatnak külföldi részesedései eladását, valamint helyt adott Eduard Rebgun felügyelő biztos kérelmének, hogy engedélye nélkül a Jukos ne adhasson el semmilyen 30 millió rubelnél (alig több mint egymillió dollárnál) értékesebb vagyonrészt, és ne vihessen véghez jelentős változtatásokat olyan vállalatokban, amelyekben 50 százaléknál nagyobb részt birtokol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Jukosz: 10 év börtönt kértek Hodorkovszkijnak

Az orosz ügyészek kedden 10 év börtönbüntetést kértek az egykori Jukosz-vezérre, Mihail Hodorkovszkijra, egyebek között adócsalás és adóelkerülés, privatizációs csalás, valamint pénzmosás vádjával.

MTI Gazdaság

A Jukosz-ügy érződik az orosz növekedés lassulásán

A Jukosz olajipari vállalat szétverése a Nemzetközi Valutaalap szerint hozzájárult az orosz gazdasági növekedés lassulásához. Az orosz gazdaság várhatóan az idén 5,5 százalékkal növekszik, jelentősen lassabban, mint a tavalyi 7,1 százalékos GDP-növekedés volt.

MTI Gazdaság

Spekulációk a Jukosz körül: 20 százalékkal nőtt a részvényár

Húsz százalékkal szökkent fel a Jukosz részvényének árfolyama szerdán a moszkvai tőzsdén, mert híre ment: új kibocsátásra kerülne sor egy állítólagos cégmentő vevő jóvoltából. Ezáltal a mostani fő tulajdonos, a Hodorkovszkij egykori cégét ma 60 százalékban birtokló Menatep csoport kisebbségi részvényessé válna.

MTI Gazdaság

Jukosz: amerikai részvényesek pere a visszaállamosítás miatt

A Jukosz orosz olajcég amerikai részvényeseinek egy csoportja polgári pert indított egy washingtoni bíróságon az orosz állam és egy sor orosz vállalat ellen, azzal gyanúsítva őket, hogy összeesküdtek a Jukosz visszaállamosítására tulajdonosainak kártalanítása nélkül - jelentették orosz hírközlő eszközök a Financial Times című brit lapra hivatkozva.

MTI Gazdaság

Eladhatók a Jukosz külföldi vagyonrészei részvények

Egy amszterdami bíróság feloldotta ideiglenes tilalmát a Jukosz hollandiai leányvállalatai útján birtokolt külföldi részesedéseinek eladására. A holland bíróság ezzel az orosz állami Rosznyefty kereseteit utasította el, amely az orosz olajcég főegységét, a Juganszknyeftyegazt egy múlt év végi vitatott árverés után megszerezte.

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló