szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatvankilenc embert ölt meg három öngyilkos merénylő pénteken Bagdad egyik síita mecsetében, illetve az épület előtt - közölte az iraki egészségügyi minisztérium.

Szalah Abdel-Razak, a bagdadi tartományi tanács tagjaszerint a sebesültek száma szerinte mintegy 200, más források néhány tucatnyiról, illetve 138-ról tettek jelentést.

Az egyik merénylő nő volt, de a két férfi is nőnek volt öltözve, hagyományos női fekete lepelt viselt. Ketten a mecsetben, a harmadik pedig az előtt robbantotta föl a derekára erősített pokolgépet a pénteki ima végeztével, amikor a hívek tódultak ki az épületből.

Korábban felröppentek olyan jelentések, hogy a mecsetnél becsapódó aknagránátok robbantak föl, de később a rendőrség megerősítette, hogy pokolgépekről van szó.
 
A terrorcselekményt a főváros északi részén található Adhamíja negyed Burata-mecsetében hajtották végre, amely a kormányzó síita szövetség legjelentősebb pártjához, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsához (SCIRI) tartozik.
   
A belügyminisztérium néhány órával korábban figyelmeztette a lakosságot, hogy a mecseteknél, piacokon összegyűlő tömegben robbantásos merényletekre lehet számítani. Csütörtökön is történt egy súlyos merénylet: Nedzsef síita szent városban gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak fel, megölve 10 embert, további 42 pedig megsebesült.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Siíta olajügyi miniszter az új iraki kormányban

Az iraki kormányban az olajügyeket síita származású miniszter irányítja, szunnita lett az emberi jogi miniszter - dőlt el a törvényhozásban. Bagdadban merénylet áldozata lett az iraki szállítási minisztérium főigazgatója.

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét