szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Romano Prodi, az olasz balközép ellenzék vezére keddre virradóra bejelentette, hogy az általa vezetett Unió pártszövetség győzelmet aratott a parlamenti választásokon, amit a rivális jobboldali tömörülés azonnal kétségbe vont.

© AP
Prodi az Unió híveinek Rómában tartott nagygyűlésén jelentette be, hogy az egyfordulós, de két napon tartott választásokon az Unió győzött az alsóház újraválasztását célzó voksoláson. Az olasz belügyminisztérium által kedden hajnalban közzétett hivatalos végeredmény megerősítette az Unió alsóházi győzelmét. Eszerint az Unió a szavazatok 49,805 százalékát szerezte meg, míg a fő rivális, a Silvio Berlusconi kormányfő vezette jobboldali Szabadság Háza (Cdl) tömörülés a voksok 49,739 százalékát gyűjtötte be. Az Unió szűk szavazattöbbséggel, 25.244 vokssal győzött.

A tavaly decemberben elfogadott új olasz választási törvény a győztes pártkoalíciót "jutalmazza": 341 képviselői mandátumra egészíti ki annak a szavazófülkékben elért eredményét, amennyiben nem szerzett volna ennyi képviselői helyet, míg a fennmaradó 277 helyet a választások vesztes pártjai között osztják szét. Az olasz belügyminisztérium kedd reggeli közlése szerint az Unión belül a legtöbb mandátumot, 220-at a Prodi alapította Olajfa (Ulivo) tömörülés kapta, a második legnagyobb baloldali frakció pedig a reformkommunistáké lesz 41 képviselői hellyel. A Cdl legfőbb ereje továbbra is Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország (Forza Italia) lett, 137 mandátummal, mögötte pedig a Gianfranco Fini vezette szélsőjobboldali Nemzeti Szövetség (AN) végzett, ők 71 honatyát küldhetnek a képviselőházba. A fennmaradó 12 mandátum sorsa a külföldön élő olaszok szavazatai alapján dől el.

Korábban úgy tűnt, hogy a felsőházban ezzel szemben a jobboldalnak hajszálnyi többsége van. Ellenben kora délután kiderült, a Romano Prodi vezette Uniónak a külföldön élő olaszok szavazataival sikerült megfordítania a felsőházi választások eredményét, amely az anyaországi voksok véglegesítése után még Silvio Berlusconi kormányfő Szabadság Háza (CdL) tömörülésének egymandátumos előnyét mutatta. A baloldali koalíció négyet szerzett meg abból a hat szenátusi helyből, amelyről a külföldi szavazók döntöttek, így az Unió 158 mandátumhoz jutott a 315 tagú szenátusban. Hivatalos eredményhirdetésre még nem került sor.

Berlusconi újraszámlálást követel

Berlusconi tömbje máris vitatta Prodi győzelmi bejelentését. Paolo Bonaiuti, Berlusconi szóvivője közölte, hogy követelik a szavazatszámlálás ellenőrzését, mert adataik szerint legalább "500 ezer szavazatot megsemmisítettek". A szóvivő arra hivatkozott, hogy a jobboldali tömörülés a felsőházi választásokon a voksok több mint felét megszerezte, 350 ezerrel több szavazatot kapott ellenzéki vetélytársánál. Sandro Bondi, a Forza Italia egyik vezetője egyenesen "politikailag felelőtlen, kalandor magatartással vádolta Prodit". Claudio Scajola, a termelési tevékenységek minisztere még tovább ment: Prodi bejelentését egy "dél-amerikai típusú puccshoz" hasonlította, és arra figyelmeztetett, hogy a "választási győzelem önkényes bejelentése alkotmányellenes".

Az Unió vezetője a vádakra csak annyit válaszolt: "Forduljanak a belügyminisztériumhoz". Massimo D'Alema, a DS vezetője így reagált: "A lényeg, hogy győztünk. Most egyesítenünk kell az országot, amelyet, mint láthattuk, a választások aggasztó módon megosztottak". Piero Fassino, a DS országos titkára szerint "aki veszít, annak kell valami jó vigasztaló okot találnia". Az Olajfa koordinációs bizottságának közleménye rámutatott: "A Cdl, miután a választási kampány során az illendőség határáig elment, és számtalanszor megsértette annak szabályait, most még az olasz milliók demokratikus szavazását sem akarja elfogadni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Ideg napok

A vasárnapi választások előtt a kormányzó jobboldal és az ellenzéki baloldal vezetői egymásra licitálva támadják, sértegetik ellenfelüket, miközben az emberek attól szoronganak, ki fogja rendbe tenni a megroggyant gazdaságot, megmenteni a munkahelyüket, biztosítani a tisztes megélhetésüket.

MTI Világ

Választások Olaszországban: derűlátó az ellenzék

Olaszországban hétfőn reggel folytatódtak a képviselőházi és szenátusi választások. A Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette jobboldali Szabadság Háza (Cdl) és a Romano Prodi volt kormányfő, egykori EU-bizottsági elnök fémjelezte baloldali Unió között dől el az ország vezetésének sorsa a következő öt évre.