szerző:
MTI

A román titkosszolgálatok segédkezet nyújtottak a Romániában terrorizmussal gyanúsított és nemzetközileg körözött Omar Hajszam arab üzletembernek szökéséhez - állították a szombati román lapok. Románia jelenleg kilenc titkosszolgálatot üzemeltet.

A tavaly Irakban elhurcolt három román újságíró elrablásának megszervezésével és ezért terrorizmussal gyanúsított Omar Hajszam ellen Bukarest a hét közepén újabb letartóztatási parancsot adott ki. Ekkor derült ki, hogy a szíriai és román kettős állampolgárságú üzletembernek közben nyoma veszett. Emiatt Románia nemzetbiztonsága szempontjából meghatározó négy intézmény vezetője lemondott, így a Román Hírszerző Szolgálat, a Külügyi Hírszerző Szolgálat és a belügyminisztériumi titkosszolgálat, valamint a főügyész is távozott posztjáról. 

A Gardianul című napilap úgy tudja, hogy Omar Hajszamot az egyik román titkosszolgálat tisztje kísérte el a romániai Medgidiára, ahol hajóra ült, hogy Szíriába utazhasson (a tisztségéből leköszönt főügyész egyébként megerősítette, hogy Omar Hajszam valóban elhagyta Romániát). Ennek ellenére a román rendőrség hajszát indított az üzletember kézre kerítésére, a rendőrök vonatokon razziáznak, de a romániai kikötőkből induló és beérkező hajókat is átkutatják. 

Az Adevarul névtelenül nyilatkozó hírszerzési elemzőket idézett, akik úgy vélik: a három titkosszolgálati vezető lemondása jelzi, hogy az általuk irányított intézmények segíthettek Hajszamnak a menekülésben. E meggyőződését fejezte ki a lapnak Marius Oprea történész, a román miniszterelnök tanácsosa is. Emil Constantinescu volt román államfő pedig egyenesen kijelentette, hogy Omar Hajszam hármas titkosügynök volt, hiszen a román, a szíriai titkosszolgálattal, de a KGB-vel is együttműködött.        

Az Adevarul emlékeztet, hogy Hajszam az 1980-as években érkezett Romániába, ahol nagybátyja a szíriai hírszerzés egyik rezidense volt. Akkor Bukarest és Damaszkusz szoros kapcsolatokat ápolt, s így kerülhetett be Hajszam a román titkosszolgálatok világába, majd ennek a kapcsolatrendszernek köszönhetően tehetett szert 1990 után jelentős vagyonra.       

A román napilap utalt arra: a rendszerváltás óta az Egyesült Államok többször bírálta Romániát amiatt, hogy túl sok titkosszolgálatot működtet. Számuk eléri a kilencet, kötelékükben pedig a lap értesülései szerint több tiszt dolgozik, mint a kommunista hatalmat kiszolgáló hírhedt Securitáténál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Kivonják az iraki román kontingenst

Calin Popescu Tariceanu román kormányfő bejelentette, hogy utasítást adott védelmi miniszterének az Irakban szolgáló 890 román katona kivonására, az elszenvedett magas veszteségek és a misszió magas költségei miatt.

hvg.hu Világ

Temesváron akart robbantani az iszlámra áttért román terrorista

Tegnap este Florin Lesch már elindult buziási lakásáról a négy PB-gáz palackot rejtő ócska Renaultjával Temesvár zsúfolt belvárosa felé, hogy ott mobiltelefonjával felrobbantsa rakományát, amikor a rendőrség terrorellenes csoportja megállította és letartóztatta.

Világ

Átvilágítják a romániai magyar lapok vezetőit

Miután a Civic Media nevű egyesület már benyújtotta a Securitate iratait tanulmányozó hivatalnak (CNSAS) a román média főszerkesztőinek, főszerkesztő-helyetteseinek, főmunkatársainak, politikai elemzőinek, publicistáinak, közvélemény-formáló munkatársainak háromszáz névből álló listáját, az Új Magyar Szó országos napilap is összeállított egy hasonló névsort, a vezető magyar újságírókról, valamint a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) vezetőiről.

hvg.hu Világ

Szekus besúgó volt a román miniszterelnök-helyettes

Az egykori Securitate iratait vizsgáló román országos bizottság (CNSAS) ma bejelentette, hogy Dan Voiculescu, a kormánykoalícióban lévő Konzervatív Párt (PC) elnöke, miniszterelnökhelyettes-jelölt a hírhedt politikai rendőrség, a Securitate besúgója volt, és jelentéseit Felix néven írogatta.

hvg.hu Világ

Románia nyomozás nélkül hazaküld egy terrorgyanús irakit

Furcsa módon nyomozás, kivizsgálás nélkül utasítja ki Románia az országból azt a Mahmoud Chaker nevű iraki állampolgárt, akiről a legjelentősebb titkosszolgálat, a SRI korábban feltételezte, hogy Bukarestben izraeli célpontok ellen készít elő terrorakciókat.

hvg.hu Tech

Magyarirtó játékot dobnak piacra Romániában

A Romanii in Spatiu (Románok az űrben) című számítógépes játékot idén márciusban mutatták be a Bukarestben rendezett CERF elnevezésű informatikai szakkiállításon. A játék története szerint a felhasználóknak a magyar szeparatistákat is le kell győznie. A téma kapcsán megszólalnak a készítők, illetve Nagy Zsolt román informatikai miniszter is.

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Barcelona polgármestere párbeszédre szólított fel a katalán válság rendezésére

Barcelona polgármestere párbeszédre szólított fel a katalán válság rendezésére

Még az idén megérkezhet iPadre a Photoshop, de nem lehet felhőtlen az öröm

Még az idén megérkezhet iPadre a Photoshop, de nem lehet felhőtlen az öröm

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

A ferencvárosi parkolócéget is elkaszálta a ÁSZ

A ferencvárosi parkolócéget is elkaszálta a ÁSZ

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével

A németek többsége elégedetlen a kormány teljesítményével