szerző:
MTI

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) éles, szélsőségesnek minősített magyarellenes kijelentéseiről elhíresült elnöke egy cseh lapban szombaton közölt interjújában jelezte: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.

A Robert Fico vezette új szlovák kormánykoalíció egyik pártjának elnöke a konzervatív Lidové Novinyben megjelent beszélgetésben keményen bírálta a cseh pártokat és politikusokat, hogy "normális" pártnak tartják a Magyar Koalíció Pártját, amelynek állítólagos célja Szlovákiai szövetségi állammá való átalakítása, a trianoni szerződés és a Benes-dekrétumok átértékelése. 

"Ha a Benes-dekrétumokat semmissé nyilvánítanák, az egész Közép-Európa számára hatalmas problémát jelentene. Csehország számára jóval nagyobb probléma lenne, mint Szlovákia számára. Ha egyszerre kétmillió - s a határon túl születettekkel együtt talán ötmillió - német most visszaözönlene Csehországba, hát a cseh testvéreinknek bizony iszonyú problémájuk támadta" - jelentette ki Slota. 

Megjegyezte, hogy pártja nem a magyarok ellen van, hanem a MKP azon képviselői ellen harcol, akik kisebbségként elnyomják a többségi nemzetet, mégpedig annak saját területén. Amíg a MKP képviselői Szlovákiát nem tekintik hazájuknak, hanem Nagy-Magyarország részének, addig ő a párt betiltása mellett lesz. Az MKP által követelt politikai autonómiát Slota nagyon veszélyesnek tartja.

"Képzelje el, hogy Csehországban kikiáltanák a cseh-német köztársaságot. Ha ennek a veszélye fenyegetne, maguk is másképpen gondolkodnának. Nagyon nehéz lenne maguknak" - válaszolt Slota arra a kérdésre, hogy miért elfogadhatatlan az MKP autonómia törekvése, amikor Európában már sok autonómia létezik.

Az újságíró, Lubos Palatának, megjegyzésére, miszerint a csehek tehát örülhetnek annak, hogy a II. világháború után már kiűzték a németeket, Slota kijelentette:

"Inkább nem mondok semmit. Én cseh barátainknak, testvéreinknek kívánom, hogy ilyen nyugodtak legyenek, mint amilyenek, s mutogathassák izmaikat. Én irigylem őket" - válaszolt a szlovák politikus, aki úgy véli, hogy a szlovákok az egykori történelmi Magyarországon ezer évig "rabszolgaságban" éltek.

Slota azt állította, hogy Dél-Szlovákiában a magyarok uralkodnak, és "a Szlovák Köztársaság felségterületén" elnyomják a szlovákokat, s ott szlovákul nem lehet senkivel szót érteni. Rámutatott: Míg Komáromban Cirill és Metód szlovák hittérítők szobrát a Matica Slovenská székházának a bejárata fölé tudták csak elhelyezni, addig Rozsnyóban "szobrot emeltek Kossuth Lajosnak, a szlovákok gyilkosának, aki aláírta Stúrék (szlovák nemzeti mozgalom a 19. század közepén) halálos ítéletét, Kassán pedig Rákóczinak emeltek szobrot, aki nyolcvanezer szlovákot gyilkolt meg". Attilának, aki "egész Európában gyilkolt" pedig Szlovákia szerte vannak emlékművei. 

"Ezek után valaki még csodálkozik, hogy létezik a SNS, amely azon szlovákok jogaiért harcol, akik ezer évig éltek magyar elnyomás alatt" - mondta Slota.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Egyre népszerűbb a szlovákok körében Robert Fico

Több mint 5 százalékponttal emelkedett Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szlovák párt vezetőjének népszerűsége azóta, hogy megnyerte a június 17-i parlamenti választásokat, majd megbízást kapott az új kormány megalakítására.

MTI Világ

Slota ismét feljelentette Durayt

Ján Slota ismét bűnvádi feljelentés tett Duray Miklós ellen, mert a szlovákiai magyar politikus a trianoni békediktátum évfordulóján azt mondta, hogy "a magyarság nem pusztul - tisztul".

MTI Világ

Aggodalmat kelt Brüsszelben az új szlovák kormány

Aggodalmat kelt Brüsszelben az új szlovák kormánykoalíció összetétele. Az Európai Parlament két legnagyobb párjának vezetői egymás után tették ilyen értelmű nyilatkozataikat, s diplomáciai körökből is hasonló véleményeket hallani.

MTI Világ

Ján Slota feljelentette Duray Miklóst

Feljelentette Duray Miklóst a magyarországi médiában elhangzott kijelentései miatt Ján Slota, a magyar- és romaellenes kirohanásairól elhíresült szlovák nacionalista politikus, aki már arra is bíztatta híveit, hogy üljenek harckocsikba és tegyék a földdel egyenlővé Budapestet.

MTI Itthon

Az MSZP is aggódik a szlovák kormányalakítás miatt

Az európai szocialistákhoz hasonlóan az MSZP-t is aggodalommal tölti el, hogy Szlovákiában a választásokon nyertes Irány-Szociáldemokrácia, a Smer kisebbségellenes politikai nézeteket valló pártokkal lépett koalícióra - közölte Kozma József, az MSZP-frakció külügyi munkacsoportjának vezetője

MTI Karrier

Szlovákiában uniós mércével igen magas a munkanélküliség

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat változatlanul magas munkanélküliségi rátát számol Szlovákiában. Mint hétfőn közölte, a szezonális kiigazításokkal számolt munkanélküliségi ráta 15,5 százalékos volt májusban az országban, annyi, mint áprilisban. Ennél rosszabb rátát csak Lengyelországban mértek az EU tagállamai közül, ott 16,4 százalékost.

MTI Világ

Szlovákia: a magyarok kimaradtak, Meciar bekerült a kormányba

Kimarad a Magyar Koalíció Pártja az új szlovák kormányból, mert a választásokon győztes szociáldemokrata Smer elnöke, Robert Fico szerdán este bejelentette: a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) alakít kormányt.

MTI Világ

Az európai szocialisták felfüggesztik a szlovák Smer tagságát

Elkerülhetetlen, hogy felfüggesszék a szlovák kormánykoalíciót vezető szociáldemokrata párt, a Smer tagságát az Európai Szocialisták Pártjában - közölte szerdán Strasbourgban a Smert vezető új szlovák kormányfővel, Robert Ficóval Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöke. Eközben bejelentették: a szlovák külügyminiszter már kedden Magyarországra látogat, s lehet, hogy rövidesen Robert Fico is.

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Ha ezt megcsinálja a Sony, nagyon más lesz a zenehallgatás

Ha ezt megcsinálja a Sony, nagyon más lesz a zenehallgatás

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt