szerző:
MTI

Az olasz sportdöntőbíróság másodfokon eljáró testülete enyhítette a labdarúgó bundabotrányban korábban hozott ítéleteket.

A logó a régi, de a játékosok
szétszéledtek.
A Juventus marad a másodosztályban, de a korábbi 30 helyett "csak" 17 pont levonással vág neki a szezonnak, viszont érvényben maradt a korábbi verdikt: a torinói gárdát megfosztották két legutóbbi bajnoki címétől. A klub ügyvédje, Cesare Zaccone jelezte, hogy szükség esetén polgári bíróságon támadják meg az ítéletet, amelyet "hihetetlennek" nevezett.

"Nagyon kemény büntetés született. Még akkor is igaz ez, ha valamivel enyhébb mint az első fokú határozat volt. Ugyanakkor a 17 pontos hátrány jó esélyt ad arra, hogy egy szezon után visszatérjünk az első osztályba" - értékelte az ítéletet Sergio Chiamparino, Torino polgármestere. Arról még nem született döntés, ki "örökli" a torinóiak elmúlt két évben nyert bajnoki címeit.

A Fiorentina a második vonalból "visszakerült" az élvonalba, ahol azonban 19 büntetőponttal indul. A Lazio a firenzeiekhez hasonlóan másodfokon "visszajutott" az első osztályba, ahol 11 pont hátránnyal kezdi meg szereplését.

Az AC Milan a korábbi 15 helyett 8 pont levonással kezd az élvonalban, és további enyhítés, hogy az együttes indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A határozat következtében a BL főtábláján az Internazionale és az AS Roma, míg selejtezőjében az AC Milan és a Chievo szerepelhet.

Cannavaro is szedte a sátorfáját, a Real
Madridhoz igazolt.
© AP
A május 5-én kirobbant botrány kulcsfigurája Luciano Moggi, a Juventus azóta lemondott főigazgatója volt, akit azzal vádoltak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. Később a másik három klub és több személy csalására is fény derült.

Az olasz szövetség (FIGC) által kezdeményezett perben 26 klubvezetőt, játékvezetőt és asszisztenst vádoltak meg. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása, hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódtak.

Az első számú vádlott Moggi 5 éves sportügyektől szóló eltiltását a másodfokú bíróság nem változtatta meg.

Serie A és B
Az olasz sportdöntőbíróság a labdarúgó bundabotrány miatt másodfokon eljáró testületének döntését követően a 2006/2007-es szezonban az alábbi együttesek szerepelnek az első, illetve a második osztályban.

Serie A: Ascoli, Atalanta, Cagliari, Catania, Chievo, Empoli, Fiorentina (-19 pont), Internazionale, Lazio (-11 pont), Livorno, Messina, AC Milan (-8 pont), Palermo, Parma, Reggina, AS Roma, Sampdoria, Siena, Torino, Udinese

Serie B: Albinoleffe, Arezzo, Bari, Bologna, Brescia, Cesena, Crotone, Frosinone, Genoa, Juventus (-17 pont), Lecce, Mantova, Modena, Napoli, Pescara, Piacenza, Rimini, Spezia, Treviso, Triestina, Verona, Vicenza

UEFA-haladék
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egy nap haladékot adott olasz tagszervezetének (FIGC), hogy eldöntse mely csapatokat nevezi a Bajnokok Ligájába és az UEFA Kupába. Az UEFA eredetileg keddet jelölte meg határidőként, de mivel csak 20:30-kor hirdetik ki az olasz bundabotránnyal kapcsolatos másodfokú, jogerős ítéletet, ezért engedélyezte, hogy szerdán nevezzenek az olaszok. További halasztást nem kaphat a FIGC, hiszen az UEFA-nak el kell készítenie a kiemelést a pénteki BL- és UEFA Kupa-selejtező sorsolására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Foci-Eb

Juventus: Deschamps az új edző

Az olasz labdarúgóbotrányban és vb-győzelemben leginkább érintett klub, a Juventus vezetői a francia Didier Deschamps-ot nevezték ki az együttes edzőjévé.

MTI Világ

A Juventus teljes vezetősége lemondott

A Juventus labdarúgócsapatának teljes vezetősége lemondott a klub körül kialakult botrány miatt. A torinói egyesület mindenféle magyarázat nélkül, közleményben hozta nyilvánosságra a hírt.

MTI Világ

Az ügyész a harmadosztályba száműzné a Juventust

Az olasz labdarúgás legnagyobb bundabotrányát tárgyaló perben kedden az ügyész azt kérte a bíróságtól, hogy száműzze a címvédő Juventust a bajnokság harmadosztályába. Stefano Palazzi emellett az ügyben érintett AC Milan, a Fiorentina és a Lazio második ligába sorolását javasolta. Az ügyész egyben az utóbbi két évben szerzett bajnoki címétől is megfosztaná a Juventust.

MTI Világ

Lefejezte a bundabotrány a Juventust

A La Gazzetta dello Sport című olasz lap értesülése szerint Fabio Capello vezetőedző elhagyja a bundabotrányba keveredett Juventus labdarúgócsapatát és a következő szezonban a Real Madrid trénere lesz.

Ha ezt megcsinálja a Sony, nagyon más lesz a zenehallgatás

Ha ezt megcsinálja a Sony, nagyon más lesz a zenehallgatás

Két férfi úgy gondolta, hogy az óbudai rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre

Két férfi úgy gondolta, hogy az óbudai rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre

Hajléktalan szépségnap

Hajléktalan szépségnap

Egyelőre nyugalom van a török határ mentén Szíriában

Egyelőre nyugalom van a török határ mentén Szíriában

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Készül a dolgozat a magyar gyermekjogokról – nem úgy néz ki, hogy jeles lesz

Készül a dolgozat a magyar gyermekjogokról – nem úgy néz ki, hogy jeles lesz