szerző:
MTI

Egységes sörgondozási kódexet fogadtak el a cseh sörfőzők, amely a "folyékony kenyérrel" való bánásmód legfontosabb szabályait fogalmazza meg a vendéglősök számára.

"A kódex megfogalmazásával az volt a célunk, hogy a cseh sör olyan minőségben kerüljön a fogyasztó asztalára, amilyenben mi előállítottuk, és hogy egységesítsük a sör vendéglői gondozásának és csapolásának a szabályait és ajánlásait" - mondta újságíróknak Frantisek Krakes, a cseh sörgyárak szövetségének elnöke. Leszögezte: máig is igaz az a régi mondás, hogy a sört ugyan a sörgyár főzi, de hogy milyen minőségben, állapotban kerül a fogyasztóhoz, azt végül is a vendéglős dönti el.

A hordós sör tárolásának optimális hőmérséklete a kódex szerint öt és tíz Celsius fok között van, mégpedig úgy a pasztőrözött, mint a nem pasztőrözött ital esetében is. Az üveges sörnél a megengedett legmagasabb hőmérséklet 15 fok. Hangsúlyozva van ugyanakkor, hogy az italt semmilyen esetben sem szabad a tűző napon vagy világos helyen tárolni.

A sörnek a hordóból a csaphoz való eljuttatásához kizárólag széndioxidot, vagy esetleg a CO2 és az NO2 gázok keveréket szabad használni. Nem ajánlatos a sűrített levegő használata. "A levegő veszélyes a sör számára, s egy idő után ronthatja a minőségét" - állítja Josef Krysl sörszakértő.

A csöveket, amelyeken a hordóból a sör a csapig eljut, legalább kéthetente egyszer alaposan, megfelelő tisztítószerekkel ki kell öblíteni. A vízzel való öblítés azonban mindennap kötelező. A nem pasztőrözött sörök esetében a szabályok még szigorúbbak.

Hasonló módon szabályozza a korsók és poharak tisztán tartását is a kódex. Felsorolja az ajánlott és megfelelő tisztítószereket is. Az előírás szerint a tisztítószeres mosás után egy-egy korsó folyó csapvízben minimálisan öt másodpercig kell öblíteni.

A kódex a sör csapolásának az esztétikáját is szabályozza. Egyebek között előírja, hogy a habnak hófehérnek és egy korsó sör esetében mintegy három centisnek kell hogy legyen. A csapolt sör optimális hőmérséklete hat-nyolc Celsius fok.

A sörgyári szövetség szerint a vendéglősök üdvözölték az egységesített szabályzatot, mert eddig minden sörgyár maga fogalmazta meg követelményeit, s ezek nem mindig voltak egyformák.

A csehek a világ legnagyobb sörfogyasztói. Egy lakosra - beleértve a csecsemőket is - évente mintegy 160-165 liter sör elfogyasztása esik. Nem kétséges persze, hogy ebbe a külföldi turisták is jócskán besegítenek, hiszen sokan éppen a kiváló és ma is aránylag olcsó cseh sörök miatt keresik fel ezt az országot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Kis magyar sörténelem

Már a görögök is… Hát nem – ők nagyon nem. Néhány évezreddel korábban kezdődött. Az ókori Mezopotámia és Egyiptom népei ma is vitatkozhatnának arról, hogy kié a szabadalom, ha nem pusztultak volna ki. De a sör azért megmaradt.

hvg.hu Gazdaság

A sörünk fele adó

Négy százalékkal növelték termelésüket 2005-ben a Magyar Sörgyártók Szövetségéhez tartozó vállalatok tavaly az előző évhez képest – ismertette Kiss Elemér, a szövetség leköszönő elnöke.

Itthon

Mit főznek bele a gyárak a sörünkbe?

Mitől savanyú néha a kocsmai sör? Jót tett-e a multicégek megjelenése a hazai iparnak, s isszuk-e még a sörnek látszó import bóvlikat? Hogyan válasszunk, ha jó sört akarunk inni, s egyáltalán mi kerül a gyártás során a habzó italba? A hvg.hu gigantikus gyárban járt, kisüzembe látogatott, szakembereket faggatott, választ ad a kérdésekre.

MTI Gazdaság

Kelet-Európában és Ázsiában bíznak a nagy sörgyárak

Kelet-Európában és Ázsiában bizakodnak a világ vezető sörgyártó cégei, mert ezekben a térségekben folyamatosan növekszik a fogyasztás, miközben a nyugat-európai országokban stagnál, csökken, vagy alig bővül. Legutóbb a dán Carlsberg és a hozzá tartozó Baltic Beverages Holding számolt be a kelet-európai és az ázsiai értékesítés növekedéséről.

hvg.hu Tech

Az iPod népszerűbb a sörnél

Egy amerikai egyetemisták körében végzett felmérés szerint az Apple divatos zenelejátszói nagyobb népszerűségnek örvendenek a folyékony kenyérnél.

MTI Plázs

Sörfürdő Csehországban

Számos sörivó álma valósult meg egy 1300 lelkes csehországi faluban, ahol a látogatók nemcsak a szájukon, hanem az egész testükön keresztül érintkezhetnek a komlólével.

MTI Itthon

A Balatonnál a legolcsóbb a sör

A sör és az étel még mindig a Balaton-parton a legolcsóbb: a legdrágább Franciaország, a legolcsóbb tengerparti úti cél Bulgária és Törökország - állapítja meg a Magyar Turizmus Zrt. felmérése.

Tíz éve nincs velünk a Gusztáv és a Vuk alkotója

Tíz éve nincs velünk a Gusztáv és a Vuk alkotója

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Kunhalmi: Jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni

Kunhalmi: Jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni

Különös ígéretet tett a Türk Tanácsban Orbán

Különös ígéretet tett a Türk Tanácsban Orbán

Íme a négy hónapon át laborban növesztett emberi miniagy első eredményei

Íme a négy hónapon át laborban növesztett emberi miniagy első eredményei