szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP elnöke aggodalmát és megütközését fejezte ki Ján Slota szlovák politikus legutóbbi megnyilvánulása miatt a szlovák miniszterelnöknek írt levelében.

© Horváth Szabolcs
A pártelnök levelében leszögezi: "pártom, a Magyar Szocialista Párt határozottan elítéli Slota úr és pártja, az SNS idegengyűlölő, magyarellenes nézeteit". Legutóbbi megjegyzései becsmérlők, és teljesen elfogadhatatlanok. Slota úr mondatai egyértelműen sértik a szabadság, a demokrácia, valamint a népek és nemzetek egyenlőségének európai elveit és gyakorlatát. Sőt, a jó ízlés határán is túlmennek - fogalmaz Hiller István. Levelében a pártelnök arra szólítja fel a szlovák miniszterelnököt, hogy tegye világossá álláspontját.

Hiller István megjegyzi, hogy augusztus 24-25-én a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Magyar Szocialista Párt elnökei Bécsben közös megbeszélést tartanak. Ennek egyik fontos, az MSZP által javasolt témája épp a levelében érintett kérdéskör lesz. A pártelnök hozzáteszi: "fontosnak tartom, hogy a Smer-SD és személyesen Ön is a bécsi megbeszélés időpontjáig tegye egyértelművé álláspontját Slota úr nézeteivel kapcsolatban, mert ennek tisztázatlansága az együttműködésünket kizárja".

"Brutális magyarosítás" folyik Szlovákiában

Jan Slota
Brutális magyarosítás zajlik Szlovákiában - vélekedett Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szlovák koalíciós párt magyarellenes kijelentései miatt többször is bírált elnöke a Die Presse című osztrák lap hétvégi kiadásának adott interjúban.

"Szlovákia déli részén több ezer cég van magyarok tulajdonában. Aki ott állást keres, annak esélye sincs, ha nem beszél magyarul" - idézte a lap Slotát, aki szerint egyértelmű bizonyíték a magyarosításra, hogy míg korábban 250 ezer magyar élt Szlovákiában, számuk most 450 ezer.

"Azokkal a szlovákiai magyarokkal szemben, akik nem hűek hazájukhoz és ehelyett a Magyar Köztársaságot tekintik hazájuknak, nagyon nagy fenntartásaim vannak" - tette hozzá a szlovák kormánypártok elnökeiből álló, legfőbb döntéshozónak tekintett koalíciós tanács tagja.

Vitatott kisebbségellenes kijelentéseiről azt mondta: "Én mindig nyíltan megmondom, amit gondolok. Ezért nem vagyok jó politikus, mert a mai Európában az a jó politikus, aki jól tud tettetni. De választási eredményünk felhatalmazást ad nekünk".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Slota: foglalkozzunk a Szlovákiába behatoló magyar cégekkel

Ján Slota, a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó nemzeti párt (SNS) vezetője sajátos logikával értelmezte a szlovák külügyminiszternek magyar kollégájához intézett válaszlevelét, az szerinte nem az ő magyarellenes megnyilvánulásaira vonatkozik.