szerző:
MTI

A szibériai folyók vizének egy részét déli irányba kell folyatni, és Oroszországnak a közép-ázsiai országokba vizet kell eladnia; ez olyan hatalmas bevételt jelentene, hogy a mintegy 25 milliárd dolláros költség miatt nem is kell aggódnia a kormánynak – állítja Jurij Luzskov moszkvai polgármester.

Luzskov ezt egyszer már felvetette 2002-ben Vlagyimir Putyin elnökhöz írott levelében, de a folyók visszafolyatására vonatkozó ötlet akkor sem volt új: még a szovjet korszakban született, és akkor világszerte óriási tiltakozást váltott ki várható környezeti következményei miatt.

A polgármester 2002-ben azt írta az elnöknek, hogy a tiszta víz a világban már régen ugyanolyan áru, mint a kőolaj vagy a földgáz, de az energiahordozóktól eltérően újratermelődő nyersanyag. Az akkori maró sajtókommentárok ellenére Putyin 2006-ban felvetette közép-ázsiai kollégáinak, hogy hozzanak létre egy Eurázsiai Vízi-energetikai Konzorciumot, amelynek egyik feladata az Ob és a Lena vízhozama egy részének Délre juttatása lett volna.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap értesülése szerint Luzskov újra támadásba készül lendülni: a minap bejelentette, hogy újra felveti a kérdést, mert stratégiai szempontból fontosnak tartja.

A polgármester úgy véli, hogy az Ob vize egy részének visszafolyatásával évi 25 köbkilométernyi vizet lehetne eladni a kazahsztáni és üzbegisztáni fogyasztóknak, továbbá a kurgani és cseljabinszki területen is biztossá lehetne tenni nagy területeken a búzatermesztést, amely most függ az időjárás szeszélyeitől.

A terv műszaki lényege egy víztározó építése az Ob folyón Hanti-Manyszijszk környékén. Onnan mintegy 2500 kilométer hosszú, 200 méter széles és 16 méter mély, évi 25 köbkilométer víz áteresztésére alkalmas csatornát kellene ásni az üzbegisztáni Szirdarjáig. A mennyiség az Ob vízhozamának mindössze 7 százalékát tenné ki. Mivel pedig a víznek hegynek felfelé kell folyni, a csatorna partján 5-8 szivattyúállomást kell építeni, amelyek évente összesen 10,2 milliárd kilowattóra energiát fogyasztanának.

A kurgani és a cseljabinszki területen, Kazahsztánban és Üzbegisztánban a vízzel megbízhatóan termővé lehetne tenni 4,5 millió négyzetkilométernyi területet, s a víz eladásából az orosz költségvetés mai becslések szerint évi mintegy 5 milliárd dollár bevételre tenne szert.

Az elgondolásnak most is vannak ellenzői: a környezetvédők azzal érvelnek, hogy az embernek nincs joga ilyen barbár módon beavatkozni a természetbe, míg a közgazdászok a közép-ázsiai országok fizetőképességében kételkednek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Szibéria elsüllyed a sárban?

A klímaváltozás elsősorban az Északi sarkon és a környező területeken okoz gyors változásokat, az Arktisz rendkívül gyorsan melegszik. Az örök fagy felenged, emiatt Szibériában, de Alaszkában is elsüllyednek az épületek és az utak. A talajból a baktériumok széndioxidot és metánt szabadítanak fel, ami tovább erősíti a felmelegedést - írja a Der Spiegel című német hetilap internetes kiadása.

Vélemény

Kínaiak térnyerése Szibériában

Csökkenő orosz népesség, és növekvő kínai bevándorlás: e két, megállíthatatlannak tűnő trend az előrejelzések szerint hosszú távon Szibéria teljes átalakuláshoz vezethet.

MTI Gazdaság

A Mol szibériai olajmezőhöz jutott

A Mol megvásárolta a Matjushkinskaya Vertikal LLC-t, és ezen keresztül kutatási és termelési joghoz jutott a nyugat-szibériai Tomsk régióban, Oroszország egyik fő olajtermelő körzetében található Matjuskinszki blokkon.

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

Nyolc robbantás az összehangolt húsvéti merényletsorozatban

Nyolc robbantás az összehangolt húsvéti merényletsorozatban

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről