szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Halott orvosok nevében kiállított receptekre közel százmillió dollárt fizetett ki a Medicare amerikai állami egészségbiztosító gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégeknek - írta a The New York Times című amerikai napilap szerdai számában.

Egy szenátusi vizsgálóbizottság legújabb jelentésében megállapította, hogy az első becslések szerint 92 millió dollárt csaltak ki a Medicare-től 2000 és 2007 között, több éve elhunyt orvosok azonosítóit felhasználva. A visszaélések során 16-18 ezer halott orvos adatait használták fel jogtalanul több mint 478 ezer esetben.

Néhány társaság jelentősen visszaélt az adófizetők pénzével, és egész egyszerűen pénzkiadó automatának tekintette az állami egészségbiztosítót - mondta Norm Coleman, a vizsgálatot végző belbiztonsági és kormányzati ügyekkel foglalkozó szenátusi bizottság egyik republikánus tagja. A jelentés szerint több ezer elhunyt orvos azonosító száma jelenleg is aktív a Medicare rendszerében, annak ellenére, hogy többen közülük már 10-15 éve halottak.

Normál esetben a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégek legálisan visszaigényelhetik a Medicare-től az állami egészségbiztosító kedvezményezettjeinek felírt termékek árát, és az igények benyújtásán fel kell tüntetniük a receptet kiállító orvos azonosítóját.
   
A csalás leleplezésére reagálva a Medicare nem cáfolta a vizsgálóbizottság által nyilvánosságra hozott adatokat. Herb Kuhn, az állami egészségbiztosító helyettes rendszergazdája közölte: a halott orvosok adataival való visszaélések megakadályozása érdekében ezentúl havonta összevetik a társadalombiztosítás által közölt halálozási adatokat a Medicare számítógépes listájában szereplő aktív orvosok adataival.

A Medicare több mint 43 millió idős vagy testi fogyatékkal élő amerikairól gondoskodik, kifizetései tavaly meghaladták a 400 milliárd dollárt.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

MSZP: állami tulajdonban maradnak az egészségbiztosítási pénztárak

Két hét múlva készül el az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénytervezet első változata, amely kiveszi a magántőkét a javaslatból - tudta meg az MTI szerdán, a jogszabály előkészítésével megbízott szocialista raportőri csoport ülése után, amelyen a miniszterelnök is részt vett. A szocialisták visszatértek eredeti elképzelésükhöz, miszerint hét regionális pénztár lesz, százszázalékos állami tulajdonban.

Vállalkozás

Hogyan érvényesítsük a külföldi egészségbiztosítást itthon?

Angliában dolgozom, van-e arra mód, hogy a külföldi biztosításomat Magyarországon érvényesítessem, a a Magyarországon kapott ellátás után az angliai egészségbiztosító fizetné a számlát? Ha valaki nem EU tagállamban dolgozik, és fizeti a tb-t az adott országban, de néhány hónapot Magyarországon tölt, hogyan biztosíthatja magát ezekre a hónapokra? Az olvasó kérdez, a szakértő válaszol.

MTI Itthon

Székely őszre ígér új egészségbiztosítási törvényt

A jelenleg érvényben lévő egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezése várhatóan a parlament tavaszi ülésszakán megtörténik, új jogszabály valószínűleg ősszel lesz – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

MTI Itthon

A kormány előtt az egészségbiztosítási koncepció

A héten a kormány elé kerülő ágazati terv nem számol kórházkarcsúsítással, de bővítené a szakrendelőket, változtatná az orvosképzést - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában.

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Meghalt Walter Bernstein

Meghalt Walter Bernstein

Virtuális térben indul a davosi konferencia

Virtuális térben indul a davosi konferencia