szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A földi klíma megváltozása a legtöbb ember számára elég távoli és általa megváltoztathatatlan okokra visszavezethető folyamat. A legtöbben úgy gondolják, hogy az oly sokat hangoztatott környezettudatos magatartás elterjedésével sem lehetne megakadályozni a hibás politikai döntések, a profitéhség és a feltörekvő országok pusztítóan növekvő fogyasztásának következményeit. Nekünk mégis van személyes használatra szolgáló ajánlatunk.

A mentőakció tárgya. Takarítás közben otthon, a közértben
vagy az autópályán is tehetsz érte
© Wikipedia
Bolygónk megmentése valószínűleg nem pár nagy projekt levezénylésétől, vagy néhány befolyásos politikus és üzletember döntéseitől függ elsősorban, hanem inkább attól, hogy a földlakók hajlandóak-e tenni valamit a saját környezetükben a globális környezetért. Például azzal, hogy a fogyasztási szokásaikat ésszerűsítik. Ezek a változások még annyi kellemetlenséggel sem járnak, mint egy fogyókúra, mégis egészségesebb életformát és környezetet eredményeznek. Sőt, talán a gazdaságnak is használnak valamelyest. Íme 18 tanács, hogy mit lehet tenni.

1. Egyél több növényi táplálékot és minél kevesebb húst! Egyes becslések szerint az üvegházgázok közel ötöde az állattartásból származik, ami több, mint amennyiért a közlekedés egésze felelős. Ráadásul az állatok igen rossz hatásfokkal alakítják át a növényeket hússá (állati fehérjékké), így a húsfogyasztás nyilvánvalóan a földi erőforrások pazarlását jelenti.

2. Ültess fákat vagy másfajta növényeket! A növények köztudottan szén-dioxidot kötnek meg, és oxigént bocsátanak ki. A növénytakaró bármilyen kicsi megnövelésének így közvetlen haszna van. Ráadásul a konyhakerti növényeket és a gyümölcsfák termését el is lehet fogyasztani, azaz ezeket nem kell szállítani, raktározni, iparilag feldolgozni. A fák árnyékukkal, szélfogó képességükkel hozzájárulnak a házak klimatizálásához. A növények pedig általában segítenek a talaj megkötésében és az erózió megakadályozásában, illetve a vízháztartás egyensúlyának fenntartásában.

3. Vásárolj az őstermelőktől, vegyél biotermékeket! Ezzel kiiktathatod a kereskedelmi láncokat, s az előzőekben leírtak szerint csökkentheted a kereskedelemmel együtt járó energiafogyasztást, ráadásul többnyire jobb minőségű termékekhez juthatsz. A biotermékeknél pedig megtakarítod a műtrágyázás, a növényvédő szerek és a nagyüzemi művelési technikák energiaköltségét, s csökkentheted a környezet vegyszerekkel való szennyezését.

4. Ne használj légkondicionálást! Bár a meleg nyári napokon jól jön a hűs lakás, inkább szerelj fel árnyékolókat, spalettákat, rolókat, reluxákat. Régen is ezekkel vészelték át a kánikulát. Ráadásul nyáron a városok felmelegedéséhez jelentős mértékben hozzájárul a légkondicionálás, hiszen a hőt a házakból a szabad területekre szivattyúzzák, növelve a forróságot, ami viszont indokul szolgál a légkondicionálására.

5. Vásárolj energiatakarékos elektromos eszközöket! Ma már az elektromos eszközökön kötelező feltüntetni, hogy milyen energiafogyasztási osztályba tartoznak. Amelyik energiatakarékos, ha drágább is kicsit, behozza az árát az alacsonyabb fogyasztáson. Ez nemcsak a hűtőszekrényekre, mosógépekre, porszívókra stb. vonatkozik, hanem a villanyégőkre is. Ausztráliában például már teljesen felhagytak a hagyományos villanykörték használatával, s csak új energiaszabványokat teljesítő világítóeszközöket forgalmaznak. Az EU is erre tart, de bárki saját akaratából is bevezetheti ezt az intézkedést. Ha már pénz fordítottál e gépekre, használd őket ésszerűen! Például csak akkor moss vagy mosogass, ha meg tudod tölteni a gépeket, és ha lehet, futass fél- vagy alacsonyabb hőfokú programot.

6. Tedd a lakhelyedet energiatakarékossá! Először is szigeteld a házadat, cseréld ki az ócska nyílászárókat, ha teheted, alkalmazz zöldtetőt, napelemeket, geotermikus hőszivattyút. Mivel a fűtésszámla így igen jelentősen csökkenthető, ezzel megnöveled az ingatlanod értékét, amit pár éven belül kötelezően bevezetendő zöldkártyával hatóság fog igazolni. Talán nem gondolnád, de pusztán a lakásod megfelelő hőszigetelésével évente akár egy tonna szén-dioxid kibocsátását akadályozhatod meg.

Tanácsok 7-12. (Oldaltörés)

Hibridlimuzin. Erre inkább érdemes felvágni
© Toyota
7. Figyelj a fűtésre! A lakást ne fűtsd, ha nem vagy otthon. Továbbá a belső hőmérséklet jelentős mértékben megszokás kérdése, így ha egy-két fokot csökkented (például 24-ről 22 Celsius fokra) azzal nem rontod a komfortérzetedet.

8. Igyekezz hozzájárulni a hulladék újrafelhasználáshoz! A hulladék valamikor hasznos terméknek készült, s energiát fordítottak az előállítására. Ha sikerül visszaforgatni, azzal jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani és környezetszennyezést lehet elkerülni. Ezért gyűjtsd össze a papírt, fémet, műanyagot és vidd el a szelektív hulladékgyűjtő pontokra!

9. Minimalizáld a hulladéktermelésedet! Inkább nagyobb csomagokat vásárolj, hogy a csomagolóanyag fajlagosan kevesebb legyen! Használj utántöltő csomagokat a kávétól a mosogatószerig! Amilyen csomagolóanyagnak csak lehet, gondoskodj a visszaváltásáról. Használd a saját tartós bevásárlótáskáidat, és ne fogadj el műanyag zacskókat az áruházaktól!

10. Tömegközlekedéssel utazz, és keveset autózz! A személyautó a szabad helyváltoztatás, így a szabadság fontos eszköze. Jó, ha van, de ne élj vissza vele. Például a mesésen fizetett londoni bankárok többsége is tömegközlekedéssel jár dolgozni, pedig biztosan van kocsijuk. Ha nem szereted a buszt, metrót vagy villamost, jó időben biciklizzél, ami jót tesz az egészségednek és a környezetnek is. Ha messzire kell utaznod, azt lehetőleg másokkal együtt tedd meg. Jobb egy autóban négyen együtt, mint négyben külön-külön, magányosan.

11. Ne hanyagold el a kocsidat! A rendszeres karbantartás kisebb üzemanyag-fogyasztáshoz, jobb menetteljesítményekhez, biztonságosabb működéshez és kisebb zajterheléshez vezet. A jól karbantartott autó sokkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint az elhanyagolt. Egy jó megjelenésű kocsi az önbecsülésedhez is hozzájárul.

12. Jól válassz autót, és jól is használd! Az autógyártók mindent megtesznek, hogy lenyomják a kocsik fajlagos fogyasztását. A két-három tonnás terepjárók megmozgatásához azonban sok energia kell, ami nagy szennyezőanyag-kibocsátással jár. Vegyél inkább takarékosabb, vagy kifejezetten környezetbarát (például hibrid meghajtású) kocsit, ha nincs gyakorlati szükséged a monstrumokra. Többre fognak tartani érte. Akármilyen autód is van, felesleges száguldoznod, vagy szükségtelen minden zöldre váltó lámpától csikorgó kerekekkel és padlógázzal távoznod. Inkább rendszeresen ellenőrizd, hogy megfelelően vannak-e felfújva a gumik, mert ha optimális a gördülési ellenállás, azzal további energiát takaríthatsz meg.

Tanácsok 13-18. (Oldaltörés)

Szuperexpressz. A Földnek jobb a repülőnél
© zugschlus.de
13. Csinálj gyalognapot! Egy héten egyszer próbálj meg otthonról dolgozni, de legalább hagyd otthon a kocsit. Használd a tömegközlekedést, kerékpározz, vagy kéredzkedj be más autójába. Sőt, ha teheted, sétálj, mert aki mindig autózik, kimarad egy csomó információból, amit az utcai környezet nyújt a gyalogosoknak.

14. A repülés környezetszennyező, utazz vonattal, ha teheted! A repülési iparág hatalmas mértékben növekszik. Ráadásul a repülőgépek a szennyező anyagot a légkör magasabb részén bocsátják ki, ami még inkább hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához. Felmérések szerint a légiforgalom 2030-ra a mai duplájára nőhet. Ha visszafogod magad, s néhányszor expresszvonattal utazol repülés helyett, sokat teszel a környezetért.

15. Nyaralj itthon! Ha csak külföldön szoktál nyaralni, legalább háromévente iktass be egy hazai szabadságot is. Sok szép felfedezni való vidéke van Magyarországnak, s a rövidebb utazás kisebb környezetszennyezéssel jár. Így duplán jól érezheted magad. Sőt, ha autó helyett biciklivel járod be a környéket, az élmény tovább fokozható.

16. Használj korszerű kommunikációs eszközöket! Az internet elterjedése jelentősen megnövelte az emberiség energiafogyasztását. Ugyanakkor lehetővé tette, hogy energiatakarékos kommunikációs megoldásokat alkalmazzanak akár egész vállalatok. Az üzleti utak helyett a videotelefonálás és videokonferenciák sokkal hatékonyabbak lehetnek, kisebb költséggel, s főleg kisebb szennyezéssel járnak. Vedd rá a főnöködet (vagy éppenséggel magadat), ha eddig nem tette, vezesse be e technikák alkalmazását.

17. Ne vegyél meg dolgokat csak azért, mert megteheted! Az állandó fogyasztás együtt jár a kényszerű pazarlással. Sok olyan dolgot is megveszünk, amire tulajdonképpen nincs is szükségünk, de van rá pénzünk, hát vásárolunk. A pazarlás viszont felesleges energiafelhasználással, az pedig környezetszennyezéssel jár. Majd a felesleges termék szemétbe dobása újabb környezeti problémákat okoz. Lépj ki ebből az ördögi körből, és fogyassz ésszerűen!

18. Hallasd a hangod! A környezetszennyezés, különösen a globális felmelegedés mára az egyik legfontosabb vitatémájává vált az emberiségnek. Hallasd a hangod, s igyekezz nyomást gyakorolni, hogy a kormányok – a mi esetünkben persze elsősorban a magyar kormány – a gazdasági, hatalmi és másfajta rövidtávú érdekeiket tegyék félre, s vegyék be legfontosabb teendőik közé a Föld állapotának stabilizálását. Ezért tegyenek meg mindent saját hatáskörükben és a nemzetközi fórumokon. Te magad pedig a környezetedben igyekezzél rávenni embereket, hogy minimális önkorlátozással járuljanak hozzá az élhető világ fenntartásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A globális felmelegedés gyilkos hatása

Évente hetvenhétezren halnak meg a globális felmelegedés következtében Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, közvetlen vagy közvetett módon - hívta fel a figyelmet kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a témával foglalkozó nemzetközi konferenciát tart július 2-től 5-ig Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban.

MTI Tech

Egyre többen halnak bele a globális felmelegedés hatásaiba

A klímamodellek előrejelezte szélsőségesen forró nyarakon valószínűleg egyre többen fognak meghalni, s a folyamatot az enyhébb telekkel járó alacsonyabb halálozási arány sem fogja ellensúlyozni - olvasható a New Scientist nemzetközi tudományos magazin.

MTI Tech

Műanyag űrfóliával védekeznének a globális felmelegedés ellen

Műanyag fóliával akarja megvédeni a Földet a túlzott felmelegedéstől egy amerikai űrhajós. Roger Angel a wissenschaft.de tudományos portál szerint végszükség esetére olyan tervet dolgozott ki, ami látszólag már a fantázia birodalmába tartozik. Az asztronauta úgy véli, hogy ha a felmelegedés bolygónkon elkéri a kritikus pontot, akkor 10 év alatt 20 millió rakétát kell felbocsátani a világűrbe, 5 percenkénti indítással, húsz különböző kilövőállomásról.

MTI Tech

A tehenek is hozzájárulnak a globális felmelegedéshez

Le akarja szoktatni a metángáz kibocsátásáról a teheneket és a birkákat egy svájci kutató. A Der Spiegel című német hetilap online változata szerint a kérődzők ugyanis hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez.

MTI Shake

Kiszáradhat a Duna a globális felmelegedés miatt

A világ számos nagy folyama, köztük a Duna is, kiszáradhat a globális felmelegedés és a gátépítések következtében - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Víz Világnapja előtt két nappal, kedden közzétett jelentésében.